有無人自己/or朋友屋企有隱青? 你地會點應付

小源
|
唉 我屋企有個隱青幾年唔做野 日日打機 食玩訓 男人20幾歲人啦 樣叫正常又有17幾CM高

但講又講過 罵又罵過 社工佢自己又搵過 之後又係唔做野

佢以前無乜野 18歲就出來工作到21歲 然後唔知點解又辭職唔做野幾年 我地好少溝通

而老豆只會一起衝突就只會罵叫他廢物 唔死無用之類 之後兩個又差點打架 次次要mother出面講才有下台階

補充:屋企人由細到大好少理我地 除三餐外 幾個月不說多過幾句說話也經常 以為返學老師教就好

並且因為窮 以前好多時候學校課外活動也無錢交 慢慢佢連學校亦少朋友

現在我唔知點同佢講好 有無JM經歷過?

waynewon
|
我有朋友都係只打機乜都唔做,後來佢屋企要求佢做乜唔緊要,但每月要俾某個數目家用,佢就真係靠打機搵錢,間中仲幫雜誌寫攻略,都搵唔少。
spikenard
|
對付隱青先對付產生隱青的家人,教育家人才能拯救隱青
yuenloklok1
|
spikenard 發表於 18-6-23 08:22

真心請教有咩必殺技?
Mnbvcxdsa
|
回覆 小源 的帖子

曾經接觸過,佢唔想返工係因為之前返工比過衰人欺凌,返工唔開心,所以怕咗返工怕咗同人相處,無動力搵工做,都休息咗一段時間,之後佢有動力搵番工做係佢好喜歡去旅行,要返工搵錢先有錢去旅行,佢最初搵番工做係唔計較人工,搵自己有興趣的工作做,有番自信,有番興趣返工,之後就轉工搵過份人工高些的工作做,佢返工一唔開心就諗去旅行,就好勤力工作,返工都係因為想搵錢,想洗錢就自然會好努力搵錢,或者上下啲課程又無壓力,又可以感受到自己有冇興趣做這行業,我識一個青年自己都唔知自己想做乜,因為無聊讀整麵包西餅課程,讀完發覺自己好有興趣,之後入了這行業
wcpcelia    發表於 18-6-24 11:06
小源
|
waynewon 發表於 18-6-23 03:10
我有朋友都係只打機乜都唔做,後來佢屋企要求佢做乜唔緊要,但每月要俾某個數目家用,佢就真係靠打機搵錢, ...

佢未必得 要求無用
brindlewin
|
小源 發表於 18-6-23 09:59
佢未必得 要求無用

咁佢打咩機?
leng1999
|
spikenard 發表於 18-6-23 08:22

系啊,何解會產生隱青佢地自己先答到
小源
|
brindlewin 發表於 18-6-23 10:41
咁佢打咩機?

Gundam online 但佢無錢只能用文書機玩 好lag 又慢玩得唔好
小源
|
Mnbvcxdsa 發表於 18-6-23 09:14
回覆 小源 的帖子

曾經接觸過,佢唔想返工係因為之前返工比過衰人欺凌,返工唔開心,所以怕咗返工怕咗同人 ...

唔知佢想點 好難開口
brindlewin
|
小源 發表於 18-6-23 11:23
Gundam online 但佢無錢只能用文書機玩 好lag 又慢玩得唔好

你識唔識社工青年義工團體?可以叫佢地引蔫定期義工,津貼錢唔多,但可以行出門口,好過對住父母哦鬧,人肯出家門才有第二第三步。
zitzai
|
yuenloklok1 發表於 18-6-23 08:28
真心請教有咩必殺技?

1. 閂水喉2. 終極係斷水斷糧

佢點解日日可以宅o係屋企?佢都要食o架?
我地點解要返工?我地好鍾意返工?因為要錢呀嘛!

佢無貢獻屋企仲繼續供應三餐,交電費電話費甚至打機買武器錢俾佢繼續玩,咁俾一個原因點解佢要出去做o野咁辛苦?

不過呢 d 講就咁講啦,呢 d 多數係屋企自細要乜俾乜,驚死佢唔肯咁。當初父母狠得下心,今日就唔會有呢個果。所以完全同意樓上,父母家人唔改無得搞
~小肥豬~
|
小源 發表於 18-6-23 11:23

除左打機有咩興趣?
eliekim
|
了解左咩原因先啦無啦啦會咁一定有原因
cheechi
|
佢最需要愛,你家人除了罵同怪責,有關心過佢感受嗎?
eliekim
|
根本你地一家人都少溝通
月見草
|
我有朋友都係只打機乜都唔做,後來佢屋企要求佢做乜唔緊要,但每月要俾某個數目家用,佢就真係靠打機搵錢, ...

所以話家庭嘅鼓勵係幾重要呢

canies
|

估唔到咁都殺出一條生路
魚兒小寶貝
|
zitzai 發表於 18-6-23 11:56
yuenloklok1 發表於 18-6-23 08:28
真心請教有咩必殺技?
1. 閂水喉2. 終極係斷水斷糧

有呀,佢咪欠卡數囉!
又係乜都試過晒,精神科都睇埋

屋企人又做唔出趕佢出街❨朋友妹妹3x 歲❩

最近朋友話佢妹妹好叻呀今次返左半年工
fatping
|
小源 發表於 18-6-23 02:54
唉 我屋企有個隱青幾年唔做野 日日打機 食玩訓 男人20幾歲人啦 樣叫正常又有17幾CM高

一個無愛既家庭係好辛苦,通常只有兩個極端,一係好想快啲出嚟做嘢快啲離開屋企,二係對所有野都失去興趣根本就唔想生存但亦唔會去死過得一日得一日,可以試下關心佢嗎?幫佢搵工,有d可能想出去但無重入手唔知點做