醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問政府醫院d藥係咪會比較多副作用?因為媽咪生到全身都係瘡,而且每晚都皮膚好痕,好想幫下佢

伯爵府

circle212 發表於 18-6-23 02:59
請問政府醫院d藥係咪會比較多副作用?因為媽咪生到全身都係瘡,而且每晚都皮膚好痕,好想幫下佢
...

如覺得係血壓藥影響,攞返d藥問醫生

伯爵府

...

因人而異,我都食緊政府血壓藥完全冇事

男爵府

laiyee6121 發表於 18-6-23 18:34
如覺得係血壓藥影響,攞返d藥問醫生

有問過,每次覆診醫生答覆都唔同

大宅

...

會唔會藥物敏感?

男爵府

JoeyPC 發表於 18-6-25 14:09
會唔會藥物敏感?

其實一直都有同醫生反應過,佢就無洗唔洗專介皮膚科,也試過睇私家皮膚科,始終治標唔治本

複式洋房

要换藥

複式洋房

係唔係藥物敏感

男爵府

血壓藥一般都已經過了專利期, 大量採購成本好平,所以政府醫院的血壓藥都唔會差。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

...

生瘡應不關血壓藥嘛?
唔通藥物敏?
快去皮膚科拎埋藥比醫生睇。
其實你上網都找到副作用,而我家人食多款血壓藥都無講有皮膚病副作用。

侯爵府

估計是泛發性濕疹。

泛發性濕疹的症狀是什麼?
https://www.healthway.tips/content/343035334433433242373331.html

濕疹在早期或急性階段, 患處有成片的紅斑, 密集或疏散的小丘疹…..

小丘疹 = 小瘡

私家皮膚科怎樣說?
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

伯爵府

回覆樓主:

食左三年無轉過藥血壓也穩定了

男爵府

Ben2003 發表於 19-1-19 19:13
估計是泛發性濕疹。

說是濕疹,而令一個私家醫生拍了照片說跟另外一個皮膚科醫生硏究過是腎的問題

侯爵府

我的媽媽食緊政府醫院血壓藥大約 4 年,一個月前雙腳突然起濕疹,起得很急,雙腳大腿和小腿大約四分一皮膚起紅斑,痕癢難耐,徹夜難眠,不過唔覺得係政府醫院血壓藥問題。

現在已好了九成幾。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

以我所知,濕疹/皮膚癢患者,有少數是其他病引致濕疹/皮膚癢,而濕疹/皮膚癢發生前,”其他病” 已確診。你的媽媽有”其他病” 嗎?

皮膚癢是腎不好嗎?腎臟病友常見的3皮膚症狀
https://www.top1health.com/Article/46937

腎不好皮膚可能會癢,但皮膚癢不一定是腎不好。

這種癢雖然不會長疹子,但就是全身到處癢個不停

上面談到的那些皮膚病都是「長期、慢性」腎功能不好,或是洗腎的病友才容易有。

首頁

尾頁

跳至