金龍定陳記???

fi909
|
有冇人知道,金龍好食d定係陳記呀?謝謝
wedding2008
|
fi909 發表於 18-6-23 03:50

燒賣金龍,其他陳記
馬霸
|
陳記贏晒
kimmy2006
|
我只知道陳記燒賣原來有防腐劑
wcpcelia    發表於 18-6-23 20:12
VanessaNgvn
|
金龍既糯米滋都好好食
sauNG
|
記住,千奇千奇唔好食金龍粉果,包你後悔
禁上發言
|
街邊d野好多同陳記拿貨
vivian0919
|
sauNG 發表於 18-9-9 00:24

認同
ccyin
|
暫時覺得
金龍: 燒賣、牛肉、碗仔翅、花生糯米糍
陳記: 粉果
金三珣
|
kimmy2006 發表於 18-6-23 13:08
我只知道陳記燒賣原來有防腐劑

一定有防腐劑,差在多定少,陳記算少防腐劑架啦,兩星期就夠期,四海可以擺成年架
tsung
|

收到
careys
|

請問金龍粉果有乜問題?
cake05
|
回覆 sauNG 的帖子

有冇問題啊? Thanks
cake05
|
陳記燒賣不好吃,金龍好食
sauNG
|
careys 發表於 18-9-9 23:25
請問金龍粉果有乜問題?

表面塊皮好腍,夾起就爛,好似食粉漿咁,痴口既,然後啲餡又無味,配料又唔得,如果有人請食,你都可以試一粒半粒,如果要俾錢買,勸你唔好制
如果你想食粉果,推介陳記,如果你唔想買咁多,可以去蛋撻王買兩粒試下,口感同味道差唔多,我都有諗過蛋撻王系咪同陳記入貨粉果
sauNG
|
cake05 發表於 18-9-9 23:40

有冇問題啊? Thanks

表面塊皮好腍,夾起就爛,好似食粉漿咁,痴口既,然後啲餡又無味,配料又唔得,如果有人請食,你都可以試一粒半粒,如果要俾錢買,勸你唔好制
cake05
|

其實我有食過,係好痴,痴筷子,但味道0k唔差
思澄爸爸
|
fi909 發表於 18-6-23 03:50

金龍:燒賣,珍珠雞
陳記:粉菓,不過佢批比店鋪都好似唔止一種咁。有d皮會薄,有d會厚d。

買過一盤金龍粉菓,皮太黏,粉槳多,d料又唔啱feel。金龍粉菓太古誠品有間小店都有賣,不過佢連燒賣都蒸得唔好。
陳記粉果,觀塘廣場有間小店係同佢入貨,皮薄通透,餡啱feel啲,不錯。
kimmy2006
|
我食唔出有咩分別, 但反而小朋友會較心水清 佢哋話陳記燒賣好食啲.
bebeamazing
|
cake05 發表於 18-9-10 00:10

其實我有食過,係好痴,痴筷子,但味道0k唔差

我都有買過, 自己覺得 ok wor.