不如大家一齊入黎傾傾~粉底~粉餅~cushion ~等

xxxwing
|

如題
不如大家黎傾下粉底液~粉餅~cushion ~等
有邊隻好用推介~
有邊隻唔好買黎試~伏
係咩肌膚?
可以比其他想買既jm做個參考~

可以順便傾下好用嘅化妝掃好用嘅化妝掃
對於上粉好有幫助

sindee
|
想試下lancome teint ultra wear, 有冇人用過?
xxxwing
|
sindee 發表於 18-6-23 14:49
想試下lancome teint ultra wear, 有冇人用過?

係唔係姐係新個隻?睇啲廣告好吸引
xxxwing
|

夏天我比較喜歡用粉餅,依家用緊ipsa嘅粉餅,夏天用粉餅覺得冇咁笠,再加上佢遮瑕都唔錯!
加上用bare支粉餅掃,超好用,好夾

呢兩日試緊nars嘅粉低液,覺得去到晏就開始有啲乾,但遮瑕唔錯

乾燥天氣就會GA,唔會因爲GA特別潤,係因為夏天用就會成個妝唔知甩曬去邊,好想快啲用完佢轉其他

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
chifam
|
GA liquid 夠薄 美容師推介
粉餅就 shishedo
xxxwing
|
chifam 發表於 18-6-23 20:27
GA liquid 夠薄 美容師推介
粉餅就 shishedo

你用緊?
fgfg
|
想買粉餅,混合偏乾,有推介嗎?要遮暇度高的。
用過chanel,covermark,kanebo,media都唔太滿意
simplelife
|
xxxwing 發表於 18-6-23 14:28
如題
不如大家黎傾下粉底液~粉餅~cushion ~
有邊隻好用,有邊隻唔好買黎試~

Cushion 唔好用,聽聞會滋生細菌。家中有盒未用完,我會掉左佢。因為皮膚生粒粒,更加唔敢用。
sindee
|
回覆 xxxwing 的帖子

係呀!不過驚太高coverage會塞毛孔!
xxxwing
|
sindee 發表於 18-6-24 00:01

係呀!不過驚太高coverage會塞毛孔!

係丫,有遮瑕度高,又薄薄嘅,就好啦
xxxwing
|
simplelife 發表於 18-6-23 22:25
Cushion 唔好用,聽聞會滋生細菌。家中有盒未用完,我會掉左佢。因為皮膚生粒粒,更加唔敢用。
...

其實香港用cushion 太立啦,
我皮膚易出油,用完塊面好似油淋淋咁
韓國,日本天氣好乾,係個邊用就的確唔錯
同埋大多數cushion 遮瑕度好低

xxxwing
|
fgfg 發表於 18-6-23 21:09
想買粉餅,混合偏乾,有推介嗎?要遮暇度高的。
用過chanel,covermark,kanebo,media都唔太滿意 ...

想知+1
不過我係油肌

roseangel
|
我都覺得香港天氣唔適合用cushion,但又心思思見好多人話好用,終於貪得意買咗盒laniege用下,真係中曬伏,用咗兩日即爆瘡,而家唔敢再用,一直以嚟用粉底液、碎粉、粉餅都冇事
roseangel
|
我本身皮膚屬於中性偏油,秋冬時皮膚狀態正常 ,但轉春夏季T字位就變得好油,上粉底前一定要用控油先得, 最近買咗GA power fabric和Sofina, 兩隻都好用但價錢相差好遠,咁其實我都覺得唔需要買GA咁貴, 其實sofina都真係唔錯
hotdoghk
|

GA 粉餅好好用, finish 又靚
cakii
|
我用開shu
Gracenbb
|
見到粉底液介紹好似好好咁,我都諗緊Bobbie brown ,Mac定lancome好
jacquesau
|
xxxwing 發表於 18-6-23 19:06
夏天我比較喜歡用粉餅,依家用緊ipsa嘅粉餅,夏天用粉餅覺得冇咁立

呢兩日試緊nars嘅粉低液,覺得去到晏就 ...
nars 新果支?我覺得都OK吾錯, 但要個底補濕啲先OK
xxxwing
|
Bobbie brown 聽講有一支係針對油性肌膚,會唔會好乾呢?
xxxwing
|
cakii 發表於 18-6-25 17:41
我用開shu

我之前有諗過買shu, 但最後買咗armani 。之後先知armani出名易溶妝留反冬天用啦⋯⋯冬天冇咁易出油

Shu易溶嗎?會唔會好乾?