自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 momo06 的帖子

咁我就唔知班韓國人住邊,我問問下都唔想知,都冇問韓國仔有冇份食....隻狗又唔係話好好好得意果種,但一諗起佢都會眼濕濕.
<br><br>

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仲以為佢地唔食狗肉!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chinatea 發表於 18-6-23 21:12
回覆 momo06 的帖子

真係不吐不快,5年前我契仔叫我租個房比佢個韓國書友,佢地係日本讀書,一齊派來香港做野 ...

養咁耐都有感情啦,咁都捨得比人劏嚟食,真係o晒咀

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 MsBusy 的帖子

我一直都冇講出來,所以有時睇D韓國戲,影佢地食燒肉,血腸呢D野,我就諗起狗仔...今日講出來,都眼濕濕,唔通呢D又係佢地文化?

<br><br>

公爵府

回覆樓主

我到而家都唔明點解香港食狗犯法?

豬牛雞又食得?

申利:愛狗之人。但都係唔明點解食狗會犯法,有冇人可解釋一下?除左係英國佬留下的法例。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

701003 發表於 18-6-23 16:32
鯨魚肉都食,食狗算什麼?

我睇過一個記錄片,講海豚灣,見到好慘

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

早排仲有人話情願死係日本輻射都唔想死係大陸黑心食品, 但而家日本兩樣都有, 叫佢哋情何以勘

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

alicemic 發表於 18-6-23 21:52
早排仲有人話情願死係日本輻射都唔想死係大陸黑心食品, 但而家日本兩樣都有, 叫佢哋情何以勘 ...

識食梗系食日本果D啦

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

MaryWong_FB 發表於 18-6-23 21:58
日本黑心肉超貴

好彩一直唔like日本和牛啫

翡翠宮

momo06 發表於 18-6-23 22:02
識食梗系食日本果D啦

緊係! 大陸黑心食品10蚊有一斤, 日本黑心A5食品150蚊100gm, 食得佢都係識貨之人

水晶宮

回覆 ivycowcow 的帖子

可能咁分野啦.....雞,豬,牛,羊呢D係家畜家禽,係食物,而貓狗係家人,同人類有溝通,又可以同人類一齊食一齊玩一齊食,所以家人唔可以食掛.
<br><br>

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

第二個post 有瑞士餐廳youxxube賣狗肉廣告,同依個post同題目,分享下我既回應:因為貓狗有靈性,當地震時,搜索犬會努力尋找生還者,當有盲人時,會有導盲犬幫盲人引路,當主人失意時,貓狗會陪伴左右,依偎安慰,所以,稱為人類朋友,主廚,你會食朋友嗎?

當然,其他動物都有性命,殺牲對其他動物都好慘,但狗係人類最好朋友,希望更多國家禁食

學會放下    發表於 18-6-24 03:09

珍珠宮

MaryWong_FB 發表於 18-6-23 16:14
日媒直擊普通牛肉「注脂」 2分鐘升級變日本霜降牛肉 低端肉扮霜降和牛 「注脂牛」

宰1000萬隻狗銷到日本

注脂牛,好無良!!殺咁多狗狗

子爵府

回覆樓主

外國人食馬肉,食袋鼠肉,又有兔仔肉。但中國人食狗就被說得特別殘酷。

除非食素,否則都係得把口講殘忍而身體卻很誠實地吃豬牛羊雞,吃得津津有味。

禁止訪問

大宅

回覆樓主

但覺唔覺而家好多雪藏牛扒、牛仔骨,牛柳粒都係注脂咁呀
有時嚮街市平平地買既牛扒牛仔骨(其實都唔係好平,成五、六拾蚊),打開好似好油咁。油得好假咁

公爵府

chinatea 發表於 18-6-23 22:05
回覆 ivycowcow 的帖子

可能咁分野啦.....雞,豬,牛,羊呢D係家畜家禽,係食物,而貓狗係家人,同人類有溝通,又 ...

大陸有狗場,好似雞場豬場咁,咁食果d狗就得?

首頁

尾頁

跳至