自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

fatmth 發表於 18-6-23 22:22
第二個post 有瑞士餐廳youxxube賣狗肉廣告,同依個post同題目,分享下我既回應:因為貓狗有靈性,當地震時 ...

你又知雞牛豬冇靈性?

死就係死,冇一種動物想死。

公爵府

MaryWong_FB 發表於 18-6-23 17:25
佢哋將啲福島食物香外銷 自己就唔食

自從多年前牛奶妹d糖果件事已對日本食物冇特別幻想。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

huiwo太太 發表於 18-6-23 23:01
外國人食馬肉,食袋鼠肉,又有兔仔肉。但中國人食狗就被說得特別殘酷。

除非食素,否則都係得把口講殘忍而 ...

非常認同!

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

如果你同班鐵粉講呢啲
會話你無常識

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

外國人食馬肉,食袋鼠肉,又有兔仔肉。但中國人食狗就被說得特別殘酷。

Yes
只要食嘢都係殺生
無論動物定植物

公爵府

回覆樓主

我純好奇想問,聽得多食狗肉,點解無乜聽食貓肉?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 ivycowcow 的帖子

大陸都仲有好多窮人架,生活唔到就背脊向天就可以食架啦,我記得1979年我第一次廣州,果時廣州已經開始興旺,但真係一隻狗同貓都未見過,我問姑媽個仔,點解佢住果區冇人養貓狗?佢好隨意咁講....有都比人食哂啦...
佢第二日帶我去市場,離遠已經見好多檔賣狗肉,嚇到我死死下,攪到我幾個月都唔敢食肉,成日發夢好多狗頭飛飛下,好得人驚.
<br><br>

男爵府

[email protected] 發表於 18-6-24 00:05
我純好奇想問,聽得多食狗肉,點解無乜聽食貓肉?

好似無肉,多數煲湯 。

禁止訪問

男爵府

chinatea 發表於 18-6-24 00:39
回覆 ivycowcow 的帖子

大陸都仲有好多窮人架,生活唔到就背脊向天就可以食架啦,我記得1979年我第一次廣州, ...

1975年左右,好像香港都有街市劏狗檔,那時都仍興食狗肉。

chinatea    發表於 18-6-24 01:01

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 [email protected] 的帖子

舊時係用老貓,老雞,蛇來煲湯架.我有個大馬舅父,就好鍾意飲呢個湯,話對內傷之後補好好架,但唔知係唔係飲得太多,補過頭,後來爆血管,中風兩次就過左身.

<br><br>

水晶宮

回覆 MaryWong_FB 的帖子

即係話1979年果時,大陸人已經食好多狗,真係養來食而唔係當寵物,而家D人富貴左,有左錢就咩都有得食,狗就開始升級做寵物,但仲有好多男人仲係鍾意食佢地者.
<br><br>

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ivycowcow 發表於 18-6-23 23:54
你又知雞牛豬冇靈性?

死就係死,冇一種動物想死。

我當然知道每種動物都係一條生命,唔理是否有靈性,生命都好可貴,我自己已經戒食牛廿幾年,一星期都三日食素,盡量少殺牲。(我係打算慢慢食全素。)

至於點解大衆比較關注禁食貓狗,純粹我自己個人睇法,可能大眾除咗覺得貓狗係人類朋友外仲直接咁幫到人同救到人(暫時未有導盲/搜索鷄/牛/豬)所以,大眾暫時比較關心禁食貓狗我都希望愈黎愈多人慢慢轉食全素,大家一齊努力

子爵府

日本都有馬肉食,乜肉都唔緊要,生食我就覺得十級嘔,日本有生食雞肉,牛肉,馬肉,什致豬肉,仲要唔平喎,有次個日本friend帶我去見識,雖然我一啖都冇食只係望佢哋happy,已經勁想嘔可能係我除咗海鮮之外係唔食肉嘅,所以覺得特別頂唔住掛

寶石宮

2023年兔年勳章

上次吉島展銷仲要唔提福島寫會津

寶石宮

2023年兔年勳章

ivycowcow 發表於 18-6-23 21:42
我到而家都唔明點解香港食狗犯法?

豬牛雞又食得?

1950年立法禁食狗肉因為瘋狗症

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20061223/6649034

伯爵府

回覆樓主

其實日本supermarket 賣注脂牛係會標明,亦都唔係咩上價肉,兼且呢d 資料係公開,唔好講到有記者潛入黑心公場偷影人地咁,再講,佢注入嘅都係牛脂,係食得嘅,同黑心食物頭髮豉油、坑渠地溝油、三聚氰胺奶粉等等真係小毛見大毛

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

chinatea 發表於 18-6-24 00:55
回覆 [email protected] 的帖子

舊時係用老貓,老雞,蛇來煲湯架.我有個大馬舅父,就好鍾意飲呢個湯,話對內傷之後 ...

咪即係龍虎鳳

子爵府

chinatea 發表於 18-6-23 21:12
回覆 momo06 的帖子

真係不吐不快,5年前我契仔叫我租個房比佢個韓國書友,佢地係日本讀書,一齊派來香港做野 ...

好痴線
養過有感情都俾朋友食
冷血架!!

狗好有靈性,我非常反感食狗嘅人
無論大陸定日本人

珍珠宮

2024年龍年勳章

ivycowcow 發表於 18-6-23 21:42
我到而家都唔明點解香港食狗犯法?

豬牛雞又食得?

照我所知,喺英國無法例禁止食狗嘅。

喺2007 年,曾經有人(佢仲係素食者)當眾 食狗(corgi- 英女皇最鍾意嘅狗) ,目的係抗議皇夫菲獵親皇去打獵時,將狐狸用棍打死。

佢食狗嘅目的,係反對動物殘暴行為,同凸顯某d人嘅偽善,將動物分等級,貓狗就錫,其他動物就唔理。

https://www.cbsnews.com/news/man-eats-dog-to-protest-animal-cruelty/

首頁

尾頁

跳至