興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

問1) 升中四學生手機應否有數據? 還是只有whatsapp已足夠?
問2) 若有需要,數據以多少為合適?
但若果不提供數據,純粹 wi-fi 足夠應付嗎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好多小學生已經識去M記7仔地鐵打躉駁free WiFi
如果無節制,佢點都有方法用到~
高中生,個人認為唔多唔少都要俾data嘅
方便做project或其他活動嗰陣溝通聯絡

複式洋房

小倩 發表於 18-6-23 19:26
高中生,個人認為唔多唔少都 ...

明白手機是邊緣產品, 好難界定手機嘅存在介值。

珍珠宮

2024年龍年勳章

你都好叻,高中仍未俾數據佢用。

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

如果雙卡機...出外買張一年數據卡 20GB $130~$150左右
主卡就用返分鐘就好..

# 都中四啦...你唔俾都唔重要, 有需要, 小朋友係有方法的.
# 除非你俾部 feature phone佢
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

複式洋房

linggo 發表於 18-6-28 11:46
如果雙卡機...出外買張一年數據卡 20GB $130~$150左右
主卡就用返分鐘就好..

如果我係佢,有足夠嘅零用錢我自己買張卡已經有牌用,但佢都好尊重父母,未傾掂數佢唔會自己亂買

子爵府

charles2046 發表於 18-6-23 17:01
問1) 升中四學生手機應否有數據? 還是只有whatsapp已足夠?
問2) 若有需要,數據以多少為合適?
但若果不提 ...

係我公司附近有個 food court ,每日見到大量中學生圍埋瘋狂打機, 個個打機打到癲癲喪喪, 而我朋友個仔喺升中一嗰陣亦都係咁叫老豆買智能手機畀佢, 結果由第一部智能手機開始,佢嘅成績就一落千丈, 所以本人極力反對各位家長買智能手機, 小朋友只需要打出打入的電話就足夠, 無智能手機就溝通唔到, 其實係多餘, 唔可以畀小朋友牽著你哋走, 作為父母 應該要灌輸正確的價值觀, 屋企只係畀飽飯你食,想得到更多,唔該將來努力搵錢,令自己過得更好

子爵府

小倩 發表於 18-6-23 19:26
高中生,個人認為唔多唔少都 ...

所以買手機比中學生一定要買最低檔三星 ,用垃圾級別cpu,等小朋友打機嗰陣lag 到爆,就冇心機打機

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

中四已經好大,開個無限數據比佢,有限錢,叫佢用儲蓄找數,又唔怕爆額,仲有記得叫電訊商block漫遊數據

首頁

尾頁

跳至