跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下已經回流又或者因爲想仔女係加拿大讀書既JM, 小朋友讀成點呢?覺得值得嗎?

我呢兩年都成日想搞移民多倫多既安省為左仔仔讀書好d! 但一邊爬文時見到好多家長都過加拿大讀書比起香港冇壓力,但G9 就會黎料!亦有人話有個朋友有特發case 要回流返港,小朋友追唔上香港!

聽埋聽埋,好似加拿大讀書好hea 咁!

想聽聽JM 們既感覺同埋意見!Thank you

大宅

回覆樓主:

我和阿女已回流兩年。第一年G9, 是好hea, 因為不需每日趕功課,溫測驗默書,阿女覺得好輕鬆,都會有功課,test 等,佢多數在學校完成,test 多是前一日溫番。假期就一定不會有一堆功課等著你去做,令佢地可發掘自己的興趣。但G10, 都會開始多左功課,test, 但香港過去的小朋友絕對可應付。 我覺得要怎樣讀好睇小朋友性格和態度,家長只可作引導角色。high school 選科會分去大學或選有一技旁身兩个方向。阿女自己揀,我話最緊要你有興趣,她好想入U, 所以會很緊張自己的分數。

複式洋房

shanma 發表於 18-7-14 17:30
我和阿女已回流兩年。第一年G9, 是好hea, 因為不需每日趕功課,溫測驗默書,阿女覺得好輕鬆,都會有功課,t ...

多謝分享
阿女有冇好掛住香港想返去?佢d 朋友環識過晒,佢適應嗎?

大宅

回覆樓主:

暑假會回港, 佢只會掛住香港啲美食

複式洋房

回覆樓主:

唔好意思!請問你地小朋友搵學校 係到埗之後先搵 ,定係 香港時已經搵定架喇?

我一家計劃回流,小朋友大既今日p2 ,細既K3 ..
謝謝解答!

男爵府

wueng 發表於 18-8-5 10:42
唔好意思!請問你地小朋友搵學校 係到埗之後先搵 ,定係 香港時已經搵定架喇?

我一家計劃回流,小朋友大 ...

如讀public school, 就要睇你住址,然後報讀番果區嘅學校囉 (到埗之後先搵), 如果private school, of course up to you as long as you reach their requirement.

伯爵府

linchan 發表於 18-8-11 11:19
如讀public school, 就要睇你住址,然後報讀番果區嘅學校囉 (到埗之後先搵), 如果private school, of cour ...

do you know the price range of private school

民房

callmebabe 發表於 18-8-11 12:23
do you know the price range of private school

年初去了Vancouver 睇咗兩間Christian Private Schools, 收費如下:

Tuition fee per family
1 kid C$7xxx
2 kids C$9xxx
3 or more kids C$10xxx

以上是幼稚園至G9 17/18 全年按家庭收的學費,越多小朋友越“抵”讀

伯爵府

Gnomy 發表於 18-8-11 23:51
年初去了Vancouver 睇咗兩間Christian Private Schools, 收費如下:

Tuition fee per family

thanks. sounds not bad, and as per my understanding all public school is either Catholic or non religious. correct me if I'm wrong. then what's the difference between public and private, academic wise?

大宅

回覆樓主

報public school 要提交地址證明,但如果只住在親人家中,除了銀行、手機plan外,已經沒有什麼可證明,這些文件可以嗎?

民房

callmebabe 發表於 18-8-12 19:26
thanks. sounds not bad, and as per my understanding all public school is either Catholic or non rel ...
我都想了解吓

民房

Gnomy 發表於 18-8-12 23:52
我都想了解吓

我同仔仔都今年4月都返左加拿大讀書 係Calgary 讀public school
如果係Calgar讀既 我可講下個流程 好簡單

大宅

YasmineSiu 發表於 18-8-14 17:42
我同仔仔都今年4月都返左加拿大讀書 係Calgary 讀public school
如果係Calgar讀既 我可講下個流程 好簡單 ...

可以分享一下嗎?我同兩個女都打算出年返Calgary讀書

民房

cc+ma 發表於 18-8-14 23:13
可以分享一下嗎?我同兩個女都打算出年返Calgary讀書

剛剛我在<申請配偶>個group都有大概講過
你到Calgary後 打去education board 佢會問你一堆問題 如你land左未 住邊 如果合資格 就會安排去面試 記得帶齊你已入藉得文件
面試佢地會帶小朋友去另一間房做interview
跟住有另一個人同家長check 文件

小朋友interview完就會話比我知佢英文程度 可唔可以讀返原本果年級 因為我仔只是Grade1 所以唔需要留級

至於邊區 我就覺得間間public school差唔多
最緊要你心目中想住邊區 我聽朋友講NW同 South都有唔錯既學校

希望幫到你

大宅

YasmineSiu 發表於 18-8-14 23:50
剛剛我在個group都有大概講過
你到Calgary後 打去education board 佢會問你一堆問題 如你land左未 住邊 如 ...

多謝你嘅分享

民房

你到Calgary後 打去education board 佢會問你一堆問題 如你land左未 住邊 如 ...

別墅

回覆 xxahmanxx 的帖子

我唔覺得佢地hea, 反而佢地會識得搵返讀書嘅樂趣,即使喺香港入讀band 1, 又如何?當然都要睇個人,或者我好彩,當亞女喺長途電話度同我講:「媽咪,原來讀書係咁開心嘅,讀左咁多年,只知道做功課,考試,考試,再考試...」時候,我真係喊左出黎,後悔咁遲先回流返黎。
錢係重要,但生活質素同價值觀先係一生難求。

男爵府

多謝分享,我大仔亦將會在聖誕前返到calgary,讀grade1,請問來得切插班下學期嗎?佢哋係咪聖誕後開始下學期?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

uki 發表於 18-8-21 01:20

我唔覺得佢地hea, 反而佢地會識得搵返讀書嘅樂趣,即使喺香港入讀band 1, 又如何? ...

你同你個女至真係融入社會,佢已經習慣彼邦生活,生活更多姿多彩亦健康。

覺得hea,係因為自己唔知返學做功課等以外既時間做乜好,正如好多人覺得退休係無所事事咁。搵到其他興趣自然唔會覺得hea。

男爵府

uki 發表於 18-8-21 01:20

我唔覺得佢地hea, 反而佢地會識得搵返讀書嘅樂趣,即使喺香港入讀band 1, 又如何? ...

你的留言很有意思!謝謝
但有時又很想搵多d錢to provide more options for kids...

首頁

尾頁

跳至