自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

timoneyu 發表於 18-6-24 10:17
小心元朗近朗屏的一間傢俬地鋪 佢新蒲崗有showroom完全貼$買難受 有時搵d細師傅有心做肯同你傾可能仲好!奉 ...

可以pm我吗?我怕中招

禁止訪問

複式洋房

BK2002 發表於 19-2-21 07:45
唔推介,一肚氣

可唔可以講下咩事?我呢個星期六要去傾圖

禁止訪問

子爵府

yiyi2661 發表於 18-6-24 23:13
無加錢都唔肯

吓,冇落喉,就咁撻修线?

這是最cheap 做法,冇師傅會咁做喎!

禁止訪問

男爵府

牛年勳章

留毛

珍珠宮

2024年龍年勳章

panda_eric 發表於 19-2-21 12:11
可唔可以講下咩事?我呢個星期六要去傾圖

你已付訂金? GOOD LUCK~~
我個CASE係~由我踏入間舖到傾設計圖個刻都感覺良好。
由師傅上門度尺(亦係惡夢開始)到執咗幾次手尾計, 足足半年有多, 講緊一房三件傢俬咋。
度尺師傅尺到甩甩漏漏, 係我老公發現出圖尺寸有問題, 要再來覆尺。
又話我現成傢俬阻住佢, 好難度得精準 但無遮無擋嘅位置都可以度錯
仲有, L避陣位係每邊偷空3吋*4吋(空隙)有多, 佢話標準係咁(呢句台詞係佢公司各部門口頭蟬)。
傢俬來到, 有D尺寸錯裝唔到收走, 有D板係爛嘅...連埋其他手尾要等幾個月。
手工差+粗糙+核突, 有件貨連門巿SALES一睇都話一定要重做...
設計圖無咁仔細嘅地方就出事, 設計師事後秒速退出WTS群組, 影都無...
面板周圍有污積(膠水積, 灰灰黑黑), 因為白色為主, 好顯眼, 叫我買支"潔而亮"就得啦~
安裝師傅來多兩/三次就越來越黑面, 話我要求高要搞咁多次,
試過有次係門口大大聲叫我出去睇重做個件傢俬, 確認尺寸啱先攞入屋喎!!!
同送貨部約送貨時間, 我哋只可以星期六, 幾次約送補件都因為等佢安排, 要兩/三個禮拜先有星期六...
傾電話傾到想掟爛個電話幾次...
價錢唔係平, 我三萬幾算濕碎(指損失), 有BK JM PM我~話佢哋送貨來時撞爛度門~仲甘...

珍珠宮

好媽媽勳章

未試過搵公司大裝修,只係設計訂造傢俬,要記住不要完全靠designer, 要自己諗多少少,佢哋有時都會忘記一d實用嘢(如電視櫃要有開口位容易插電缐)

大宅

回覆樓主:

和生設計ok嗎?
我睇 fb好似幾好
不過上網問又冇咩人覆

複式洋房

BK2002 發表於 19-2-21 17:20
你已付訂金? GOOD LUCK~~
我個CASE係~由我踏入間舖到傾設計圖個刻都感覺良好。
由師傅上門度尺(亦係惡夢開 ...

你講到好差 由度尺到安裝無樣好
我係直接deal設計師同店長
但我concern係佢要我星期六比3成
個日先傾設計圖 邊有禁快比
當日比訂已度埋尺 設計師去埋
聽你禁講我都驚驚地

水晶宮

預會遲、會over budget
同埋最緊要自己去check進度,一星期一次都不為過
個單位係自己嘅,自己要上心d

大宅

yiyi2661 發表於 18-6-24 10:22
睇彩數,我就係搵相熟細鋪.貼錢買難受中...

Me too

禁止訪問

伯爵府

回覆 chowcc11 的帖子

每樣野更改後都要白紙黑字, 最少都要係what app 確認

買咗物炓, 自己都要跟眼D model no.啱唔啱 - 就係咁俾我發現咗佢地買錯咗個座廁, 廁所雲石
細至廚房門玻璃都要列出係咩玻璃

唔好以為有設計師跟就唔理, 佢地好多都扮曬野, 第一次開會就彈你宜家間屋係細屋, 用料老套而抬高自己d設計..., 個設計一定要合自己用, 例如廚房個灶位我一定要低過星盆工作枱, 佢地就話無人咁整...., 洗衣機龍頭同雪櫃電掣唔好咁隱蔽, 係方便自己架, 洗衣機室內去水喉位要裝氣隔 , 企缸/浴缸去水喉都要有氣隔/U型喉, 費事d嗅味攻入屋

以上係我自己間屋裝修時發生既其中少部分問題

珍珠宮

2024年龍年勳章

panda_eric 發表於 19-2-22 09:03
你講到好差 由度尺到安裝無樣好
我係直接deal設計師同店長
但我concern係佢要我星期六比3成

唔係我講得差,事實係我嘅遭遇
正路度尺、出圖後,你認為合心意先幫襯,咁一定要落訂鎖客,邊有咁易放你走...
我只可以講,除咗佢哋用嘅木板保證甲醛含量係安全標準外,其他一無是處...
有問題係會跟嘅,但你要夠耐性同佢嘈,仲要預長時間等。

大宅

回覆 BK2002 的帖子

請問係邊間LIVEING PLUS呀?我怕中招

珍珠宮

2024年龍年勳章

Toeyyipbb 發表於 19-2-22 11:13
回覆 BK2002 的帖子

請問係邊間LIVEING PLUS呀?我怕中招

間間分店都係由同一間大陸廠做傢俬,寫字樓都係一樣,無分別

已刪除用户

回覆樓主:

複式洋房

BK2002 發表於 19-2-22 10:58
唔係我講得差,事實係我嘅遭遇
正路度尺、出圖後,你認為合心意先幫襯,咁一定要落訂鎖客,邊有咁易 ...

可唔可以pm我跟你張單係邊個 同 邊個設計師?

首頁

尾頁

跳至