懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

首先講下2016年生第一胎
第一胎,咩都唔識,有d啡立刻去a7報導(38週幾),仲住左3日,(網上好多人話第二胎第三胎去到冇料到俾人趕走)到第三日我以為會趕我走,跟住個醫生詳細咁分析比我聽點解唔可以走,仲提議我催生,其實我整個孕程都冇事冇痛。

選擇催生我又好驚,當時係a7,有個資深婦產科姑娘,佢摸住我個肚,問我:阿女,依家係咪開始痛啦?跟住就教我鼻吸口呼,仲千叮萬囑我入到產房要用呢個方式,最尾仲話:阿女加油,好快可以見到bb啦。我個下真系覺得好開心。終於入到產房,我痛到爆喊,當時兩度,助產士主動問我要唔要打止痛藥,二話不說立刻打,個幾鐘就生左。

入到c7,因為選擇餵人奶關係,所以不停俾人問嘢,餵幾耐,食左邊定右邊⋯⋯其實姑娘只不過係盡返佢嘅責任,事實餵母乳真系兩個幾小時就餵一次,不過由於當時係第一胎,冇經驗,又未上奶,所以當時已經忍唔住喊。仲有我係唔識同唔知要換片,阿女半夜痾左屎我又唔識換,我禁鐘叫姑娘來,個姐姐仲好有耐性教我。

第二胎經驗
見紅立刻入院,未開度數已經俾我換紫袍,有第一胎經驗知道生仔嘅痛係點樣,所以仲接受到個種痛時我係冇主動叫姑娘幫我檢查度數,因為唔想俾人用手指插,但都難逃呢個劫,不停有姑娘過來幫我檢查,終於痛到自己都頂唔順,自然穿水,立刻有姑娘同姐姐過來幫我,已經開到4度,推我入產房嘅姐姐仲不停同我傾計,又提我電話要擺好,我當時痛到想打佢,但唔知做乜鬼同佢講:我痛到唔想擺,你要就攞去啦,跟住大家都笑到好開心。

笑完入到產房,1小時急速產女,生完助產士幫我推左好多惡露出來,推到超痛,所以坐月時我d惡露好快清曬,第二胎我講餵奶粉,姑娘冇為難我,仲推走阿女叫我好好休息。
好多人話屯門醫院唔好,話俾人逼餵人奶,其實我唔知係自己好彩定其他人嘅問題。同醫院講餵母乳,但又覺得人地兩個小時提佢一次餵奶係逼佢,其實人地都係為你好,因為bb真系兩個小時要食一次。

大宅

車厘子bb 發表於 18-6-23 19:44
第一胎,咩都唔識,有d啡立刻去a7報導(38週幾),仲住左3日,(網上好多人話第二胎 ...

哈 我兩胎都係係屯院生 2016同2017
其實兩次我都覺得好好
第一胎餵人奶 我未上奶 半夜啊女係咁喊 出去問姑娘攞支水奶都有比
第二次 揀奶粉
嗰陣生完驗到中咗乙型流感 燒到好辛苦 忍唔住喊,啲姐姐仲黎安慰我 叫我加油 退咗燒就可以出院 仲幫我湊住BB 之後我話想自己湊返,佢地仲叫我覺得攰就推返BB比佢地。
我掛住大女 同佢玩FaceTime姑娘都對住鏡頭同我女hello
其實我諗唔係麻煩友 姑娘會用正常態度既

大宅

avachristy 發表於 18-6-23 21:22
哈 我兩胎都係係屯院生 2016同2017
其實兩次我都覺得好好
第一胎餵人奶 我未上奶 半夜啊女係咁喊 出去問姑 ...

你隔得好密啊,我勉強三年抱倆,農曆新年前幾日出世,你大女16年幾月呀

大宅

車厘子bb 發表於 18-6-23 22:35
你隔得好密啊,我勉強三年抱倆,農曆新年前幾日出世,你大女16年幾月呀
...

8月你呢?

大宅

avachristy 發表於 18-6-23 23:21
8月你呢?

10月

大宅

車厘子bb 發表於 18-6-23 23:33
10月

你兩個差幾多個月?

大宅

avachristy 發表於 18-6-23 23:44
你兩個差幾多個月?

大宅

車厘子bb 發表於 18-6-24 00:01

你仲近過我啊 我2個差16個月㗎 我仔17年12月出世

大宅

avachristy 發表於 18-6-24 00:02
你仲近過我啊 我2個差16個月㗎 我仔17年12月出世

我女18年2月

大宅

車厘子bb 發表於 18-6-24 00:03
我女18年2月

個大既最煩既時間 個細就出世

大宅

avachristy 發表於 18-6-24 00:04
個大既最煩既時間 個細就出世

係啊,家姐錫細佬嗎?

大宅

車厘子bb 發表於 18-6-24 00:05
係啊,家姐錫細佬嗎?

其實佢當個細既係公仔咁玩 又坐佢又篤下佢

大宅

avachristy 發表於 18-6-24 00:06
其實佢當個細既係公仔咁玩 又坐佢又篤下佢

我大女又唔係,佢係超級錫細妹,成日抱細妹,不過抱到細妹喊

大宅

車厘子bb 發表於 18-6-24 00:20
我大女又唔係,佢係超級錫細妹,成日抱細妹,不過抱到細妹喊

我大女超級百厭嗰啲 成日坐落個細度 又met佢塊面 話極唔聽

大宅

avachristy 發表於 18-6-24 00:21
我大女超級百厭嗰啲 成日坐落個細度 又met佢塊面 話極唔聽

好搞笑,不過我大女有時都會好粗魯咁對細妹

大宅

回覆樓主

想請問下到底同姑娘講餵人奶定奶粉好?
餵奶粉係姑娘比奶水我自己餵?
但係我又驚係醫院唔餵人奶出院先餵會重難上奶

大宅

nicnicyan 發表於 18-6-24 02:09
想請問下到底同姑娘講餵人奶定奶粉好?
餵奶粉係姑娘比奶水我自己餵?
但係我又驚係醫院唔餵人奶出院先餵會 ...

我第一胎講餵人奶,搞到好辛苦,所以第二胎時就講餵奶粉,bb出世就有嘢落肚,而且自己未上奶,出院返到屋企先有奶出來,所以,如果你想自己生完舒服d就講餵奶粉,出院了,先慢慢餵。
我知d姑娘會同你講話餵人奶就要生完就比佢啜,我保證你信佢的話你會好痛苦,因為你會發現生完佢不停啜都唔見有奶出,佢會係咁喊,重點係乳頭比佢啜損曬都未上奶,所以我第一胎時生完未出院已經係醫院喊,第二胎講餵奶粉輕鬆好多,出院返到屋企先慢慢上奶,個時先開始餵人奶,我兩胎都係全奶人bb來㗎

複式洋房

車厘子bb 發表於 18-6-23 19:44
第一胎,咩都唔識,有d啡立刻去a7報導(38週幾),仲住左3日,(網上好多人話第二胎 ...

聽你咁講都安心啲
因為我下個月就係屯門醫院生了
我第一胎 上次入院做檢查上左A7
都無想像中啲姑娘咁差 都好好人
不過唔知產房同產後個啲姑娘點呢

男爵府

回覆樓主:

可能而家少左雙非,我第一胎係好多雙非果一兩年生,嚮屯院產檢,d姑娘同阿姐都好惡,第二胎就好唔同,好有禮貌。
第一胎嚮屯院生時,d助產士都好寸咀架,產後房d姑娘都ok。

大宅

yanyan_51 發表於 18-6-24 23:47
聽你咁講都安心啲
因為我下個月就係屯門醫院生了
我第一胎 上次入院做檢查上左A7

產後房個個都話冇a7咁好,其實都可以理解,因為同一樣嘅姑娘,係要睇多一個bb,一位媽媽一個b,其實佢地都好忙,佢地比較少主動過來問你,但如果你有嘢禁鐘就一定會有姑娘過來。

首頁

尾頁

跳至