論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請左個印印工主,頂唔順,唔夠一個月已經炒左(一個月通知),唔識湊小朋友,淨係識坐係度望住個小朋友發呆,唔會主動做嘢,第一日連掃地都要教。一味要求要休息,做小小野話攰,教又唔聽,要跟著佢後面執手尾,換床單換左一半叫肚餓要食飯。一日要食四餐,但做野就,食得多唔係咩大問題,問題係只係識食,嘢又唔識做,叫去買兩個洋蔥,工主買四個爛洋蔥番嚟,結果全部都唔食得,咁大個人連好壞都唔識分咩!燙衫還一定要坐度燙,食面包淨係食個芯,唔食皮,話比我知D皮苦,只係中意食個芯。好吧!唔食就唔食!我屋企專門既衣櫃擺床品,但係比佢搞到亂曬,唔識折好,一味識塞,終於塞唔落,D床單一擺就冧落黎,跟著同我講擺唔到(emoji) ,我咪話佢知叫佢折好D野囉,同埋用下腦學下,一早同佢講要一套套折好,先不會亂,講完當唔識,連睇都唔睇,咁我唯有全部再講 ,再做!隻手唔小心介到小小(係果種小小紅痕,冇流血果種)問我攞膠布話受傷(emoji)(emoji)(emoji)!洗完D垃圾桶放係小朋友D冲涼玩具上,見到已經呆係度!以上呢D都還是冰山一角。呻下,自己心舒服D!用四個爛洋蔥結尾吧

男爵府

satinku 發表於 18-6-23 21:51
請左個印印工主,頂唔順,唔夠一個月已經炒左(一個月通知),唔識湊小朋友,淨係識坐係度望住個小朋友發呆 ...

係咪扮蠢咋?工主有無經驗?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢好叻, 攞咗你D錢, 係菜檔垃圾執4個爛洋葱比你。 鞋, 人中垃圾。

別墅

cometingliu 發表於 18-6-23 22:14
係咪扮蠢咋?工主有無經驗?

或者扮啦,工主第一次嚟香港,之前話有本土經驗,自己有個七歲個仔仔,但係睇佢真係唔識照顧小朋友,餵我細仔食飯,熱嗱嗱舀左D飯就比我仔食,我仔大叫!同埋好識偷懶,洗自己D杯就杯蓋連杯都洗得好乾淨,洗我地D杯永遠淨係洗杯唔洗蓋,話左佢先至洗,屋企門口張地氈,十幾日冇吸冇洗,我當佢面吸張氈,佢總坐係度睇住唔郁!

wcpcelia    發表於 18-6-24 10:12

伯爵府

回覆樓主:

呢d我唔會晒時間教
點教?
冇心學,懶惰,
少少損傷要貼膠布
冷天爆拆味要坐輪椅

大宅

satinku 發表於 18-6-23 22:30
或者扮啦,工主第一次嚟香港,之前話有本土經驗,自己有個七歲個仔仔,但係睇佢真係唔識照顧小朋友,餵我 ...

個印姐應該要還學費,可以夠胆咁做

子爵府

satinku 發表於 18-6-23 21:51
請左個印印工主,頂唔順,唔夠一個月已經炒左(一個月通知),唔識湊小朋友,淨係識坐係度望住個小朋友發呆 ...

跟本玩嘢博炒!

冇心做

炒得啱,無謂嘥時間,白白出糧

20年前,請印姐,大部份係冇經驗,最多係蠢,唔敢坐係到唔郁

大宅

回覆樓主

呢個工人博炒。
唔留得。

你一係試下佢, 同佢坐低三口六面performance review 咁講, 你呢個月表現完全唔得。List 低你睇唔過眼嘅嘢。然後講佢知佢再係1個星期內唔達標會收炒魷信及被通知入境處佢表現其差佢再來香港機會好低。睇下佢咩反應, 會否好一點。

別墅

chumiguan 發表於 18-6-24 09:24
呢個工人博炒。
唔留得。

已經炒左啦!一個月通知果種,做到下個月走人,我都好無奈,佢呢D格,好難敎,好識扮野,扮傻,扮蠢,扮好學,但做起野上嚟,唔用腦,甩甩漏漏,我日日跟佢身後執手尾,我同佢講野永遠都是唔明,佢同我兩個小朋友用廣東話溝通完全無問題!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

小心佢博唔到即炒, 要做多一個月, 整爛野, 塞廁所, 燒厨房, 整傷自己屈你。

別墅

lily-of-valley 發表於 18-6-24 10:43
小心佢博唔到即炒, 要做多一個月, 整爛野, 塞廁所, 燒厨房, 整傷自己屈你。 ...

希望唔會咁衰啦!

象牙宮

satinku 發表於 18-6-24 10:50
希望唔會咁衰啦!

小心睇住個衰工人。 又小心佢偷野。

別墅

lily-of-valley 發表於 18-6-24 12:27
satinku 發表於 18-6-24 10:50
希望唔會咁衰啦!

防不勝防啊!唯有睇緊D

象牙宮

satinku 發表於 18-6-24 12:46
防不勝防啊!唯有睇緊D

Good Luck.

大宅

satinku 發表於 18-6-24 10:22
已經炒左啦!一個月通知果種,做到下個月走人,我都好無奈,佢呢D格,好難敎,好識扮野,扮傻,扮蠢,扮好 ...

即刻炒好過一個月。真心, 小心佢玩嘢。

別墅

已經炒左啦!一個月通知果種,做到下個月走人,我都好無奈,佢呢D格,好難敎,好識扮野,扮傻,扮蠢,扮好 ...

我宜家個海外印又糸咁發哀坐地下冇照顧我仔,溝通吾到,只系Yes or no,question 也不能回應。忍到差多一個月,已找了本地完约要等多2個月先炒得,忍了一個月已想死。根本我地返晒工返晒學冇人跟,呢D海外做吾到,除非佢只做跟班/助手。

水晶宮

你肯比工人留多一個月才走, 你好高EQ。对住如此工人, 我怕我会吐血。

別墅

hei2010 發表於 18-6-24 21:20
我宜家個海外印又糸咁發哀坐地下冇照顧我仔,溝通吾到,只系Yes or no,question 也不能回應。忍到差多一 ...

我之前完約果個都係海外,雖然做嘢慢,但肯做,兼不怕辛苦,但e家呢個,怕辛苦,又懶。所以唔留得

別墅

birdbird 發表於 18-6-25 05:57
你肯比工人留多一個月才走, 你好高EQ。对住如此工人, 我怕我会吐血。

我已經忍成忍者,反掂係屋企咪督佢做,唔啱咪重做,講真比左咁多錢請佢嚟,又要比錢送佢走,認真覺得唔抵啊

別墅

satinku 發表於 18-6-25 15:32
我已經忍成忍者,反掂係屋企咪督佢做,唔啱咪重做,講真比左咁多錢請佢嚟,又要比錢送佢走,認真覺得唔抵 ...

你在家"吸"住還好,吾使比多個月佢,我冇人看仔,死忍到新工人上工才可即時叫佢走,真糸好吾抵送$比佢

首頁

尾頁

跳至