心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

冇乜知心朋友,試過自己一個報團返大陸一天遊,由於一圍圍咁食飯,同團友之間嘅話題,都係問點解我自己一個人參加旅行團⋯⋯

導遊又會問⋯⋯感覺尷尬!

七月中我多咗幾日假期,又想報團去玩下,今次想過夜,但係酒店個方面點安排呢?

如果到時個個都係咁問點解我得壹個,咁都玩得好冇癮姐⋯⋯

請問你哋有冇試過一個人報團去旅行?

點同人講自己命犯天煞孤星冇朋友?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

………

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

試過自己去但唔係報團,有人問咪話朋友唔得閒,我啲朋友又真係好難夾到假期

珍珠宮

15週年勳章

上次返大6跟團5天, 有個後生女係自己一個,同團個婆婆一間房,
期間見佢都玩得幾開心, 我唔會多口問人點解自己來,
啱傾就傾多點, 別人問起咪話朋友夾唔到時間,OK啦

複式洋房

我都想試下自己一個人去旅行,不過會揀自由行

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一個人跟團又幾怪的, 不如自由行啦!!

大宅

旦仔 發表於 18-6-23 22:13
冇乜知心朋友,試過自己一個報團返大陸一天遊,由於一圍圍咁食飯,同團友之間嘅話題,都係問點解我自己一個 ...

下! 咁悶, 唔會了

別墅

回覆樓主:

試過一個人自遊行去英國同台灣,喺英國有報local tour4日團,平過自己搭車租酒店

子爵府

99819925 發表於 18-6-25 16:16
試過一個人自遊行去英國同台灣,喺英國有報local tour4日團,平過自己搭車租酒店
...

係囉!其實跟大隊啲嘢係平啲,而且自己一個都擔心安全問題。

子爵府

回覆樓主:

作定個藉口咪唔尷尬

例如
俾阿媽,家姐,朋友放飛機,預咗玩唔等佢,咪自己一個嚟

然後咪享受吓。旅行都係想開心啫

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 旦仔 的帖子

之前去歐洲11天都有人自己一個報團,如無人夾到(導遊或團友) 就要單人房貴D。一個人我覺得參加團安全D,團友問咪話朋友夾唔啱時間。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

我近年十多次自己一個人報團去旅行,感覺OK,而且越來越鍾意,印象中好像無人問點解一個人參加(其實不外乎,都是同屋企人/朋友夾唔到時間,自己又想去),反而最多人第一時間問:是否要補錢住單人房,咁答案是:係,因為我鍾意住單人房的,就算和朋友,我都盡量住單人房。其實大部分團友都很友善的、又主動話幫我揸機影相,有D之後都有聯絡下

首頁

尾頁

跳至