自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

⑴上市公司近仟人: 返西環,車程粒半鐘,五天至五天半長短周,有醫療及花紅。

⑴曾返咗3星期,同team舊人常響秘書A 面前篤我做得立,(A總維護我說大佬呀新人都未熟公司系統裡面的立亂情況梗係會驚青就慢,你地做咗快廿年邊有得比) 而A都知我住得遠 ,所以只許我最遲1830走,做落同部門愈來愈多是非我聽。

2) 上市公司過仟人: 返工車程要45分,五天工,有醫療,花紅,做滿一年有全額進修津貼,薪金較(1) 低3至4K。

很失敗,我當日冇為第2 份工做加薪資料搜集,今次每年一次,全體員工每人加薪得250元。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

2,返5日好好多,而且1咁快就咁多是非,以後有排捱。

子爵府

回覆樓主

2,車程短

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

大宅

wyl 發表於 18-6-24 12:23
2,返5日好好多,而且1咁快就咁多是非,以後有排捱。

我都有考慮過呢個問題,但唔擔保⑵ 他日都一樣會有,仲有底3000 换嚟返少兩個半日星期六?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

返5日開心D!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

是非度度都有,第二間又係大公司⋯ 唔會少得去邊。 如果自己真係做得慢咪改善下,唔係咪當耳邊風。就咁睇都係old seafood 下馬威⋯

少三千蚊,每個月只係返少一日⋯ 除非日薪多過三千,如果唔係唔考慮轉工。至多邊做邊搵⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

大内密探e 發表於 18-6-24 12:31
我都有考慮過呢個問題,但唔擔保⑵ 他日都一樣會有,仲有底3000 换嚟返少兩個半日星期六?
...

3000唔算好多,1.5鐘車程都要計在內,而且你可以傾吓過probation要求加薪,既然講到咁難先睇啱你,應該可以。雖然2都唔保證冇是非,但1你個頭開得唔好,先入為主想扭轉乾坤有難度。2你可以由0開始,自己之前有咩做得唔好引以為戒,今次做好啲,如果你已做到最好都遇衰人,咁就真係時也命也。但唔試你又點知呢?

珍珠宮

大内密探e 發表於 18-6-24 12:20
求意思返新工後又有新offer 點揀好?

⑴上市公司近仟人: 返西環,車程粒半鐘,五天至五天半長短周,有勤 ...

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

回覆樓主

比我會講明新工多3000 要考慮 除非開到個價接近

如果你真係岩 一定加比你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大内密探e 發表於 18-6-24 12:31
...

我都有考慮過呢個問題,但唔擔保⑵ 他日都一樣會有,
—— 間間都有是非 , 有邊間係無㗎 。

仲有底3000 换嚟返少兩個半日星期六?
—— 重有每日返工車程少一半時間 , 呢啲都係錢呀 。

大宅

馬明嫂 發表於 18-6-24 12:41

現在係新工⑵ 比⑴ 少3000 元,定係我誤解了JM 你意思?

大宅

小金名 發表於 18-6-24 12:38
是非度度都有,第二間又係大公司⋯ 唔會少得去邊。 如果自己真係做得慢咪改善下,唔係咪當耳邊風。就咁睇都 ...

我上司即老闆秘書A ,做咗冇3年,講真A 咁維護我做乜,搞到連A佢自己跟其他舊人關係都差埋!

Sorry, 可能我實在少做上市公司經驗,啲人事結構唔多理解!

子爵府

2 雖然錢少左 但返五日。同埋1是非多,唔慌好

珊瑚宮

馬明嫂 發表於 18-6-24 12:41

細公司可能會, 大公司未必, set 左salary range, 點解之前請唔到人, 都有可能係人工唔啱。

子爵府

回覆樓主

唔知你人工本身幾多,三千蚊佔幾多%
如果係我,offer 2
車程太長,好辛苦

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

首頁
12345...9

尾頁

跳至