自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

睇bk某部分人嘅回覆,都知道香港大把狗痴。
點解佢哋會講得咁輕鬆?點解佢哋會為隻狗開脫,原因得1個:因為隻狗咬嘅唔係佢哋個仔囉!

珍珠宮

畀面勳章

咪系。傻的嗎?若隻狗傷我仔,我都會咁做。連狗主都鬧埋。狗命一定賤過人命。

男爵府

mayuenhk 發表於 18-6-24 14:15
會唔會小朋友係咪走去自己攪隻狗
所以先比狗咬?

i think so

珍珠宮

回覆樓主

唔評論隻狗俾人撻死值唔值得,但網絡言論真係愈黎愈過火,依家普通喺街同人有少衝突都可能會俾全部人知俾全部人鬧.....
甚至哪怕你冇做錯事,只要遇著個厚多事既人已經可以網上見.....
科技發達背後的隱憂!現代人生活愈黎愈大壓力!

大宅

回覆樓主:

狗命貴過人命,無野講

男爵府

mini1204 發表於 18-6-24 15:54
吾係狗命重要D
不過一下就掟死隻狗堅恐怖
一個成年人要制止隻貴婦傷害幼童,吾洗出手咁重都制止到

同意。報導話個老豆加埋酒勁,即係發酒癫?
個老豆堅暴力,網民吃花生,總之係兩敗區傷

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

狗命仲緊要過人命

男爵府

kcsp 發表於 18-6-24 23:06
點解d評論似係香港人寫的,全部係廣東話口語。

所以千企冇得罪香港狗主,就算出面狗狗再得意,我都教小朋友:只能遠觀不可褻玩

男爵府

miuling814 發表於 18-6-25 06:55
睇bk某部分人嘅回覆,都知道香港大把狗痴。
點解佢哋會講得咁輕鬆?點解佢哋會為隻狗開脫,原因得1個:因為 ...

仲要講:我地狗唔咬人的。我心想:唔咬你,但不代表不咬其他人。我屋企人有養狗,我同bb每次落樓都好驚,讓管好隻狗(大隻),對方話:自家人狗狗唔會咬的。

伯爵府

回覆樓主

狗狗都好慘
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

子爵府

畀面勳章

PandaRabbitttt 發表於 18-6-24 20:36
我地呢啲有養寵物嘅先會明白
我見bk有好多人唔當貓狗係生命
人永遠高高在上

唔鍾意貓狗果d人同佢地講多都晒氣啦,唔需要理會佢地,睇完就算

子爵府

cinda72. 發表於 18-6-24 14:16
老實喎,自己個仔女比狗咬,唔摔死都伸腳佢打橫飛啦

咁也不一定,如果是小朋友虐待玩謝隻狗,隻狗反抗一下咬到呢﹖我不一定站係小朋友那邊。

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cinda72. 發表於 18-6-25 15:48
我係一定架啦,我相信小朋友,特別係呢d細到2,3歲既,點玩點虐待都玩唔謝隻狗,但我相信隻狗可以咬到小朋 ...
咁正常家長見到自己個小朋友去玩去虐待隻狗都會阻止啦, 唔會由我小朋友咁做掛, 如果會咁隻狗咬番轉頭, 又去怪隻狗?

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cinda72. 發表於 18-6-25 15:48
我係一定架啦,我相信小朋友,特別係呢d細到2,3歲既,點玩點虐待都玩唔謝隻狗,但我相信隻狗可以咬到小朋 ...
咁正常家長見到自己個小朋友去玩去虐待隻狗都會阻止啦, 唔會由我小朋友咁做掛, 如果會咁隻狗咬番轉頭, 又去怪隻狗?

男爵府

回覆樓主

如果我個仔受好嚴重傷 可能我都會發癲狂打狗 d 狗主永遠覺得自己狗最乖 我有兩隻 一定拖繩 店主都有責任
te quiero mucho mi amo

禁止訪問

子爵府

很多JM一口說如見到隻狗咬自己的仔女都會還拖,但從樓主所cap的內容,我只見到以下幾點:

1. 沒說出幼子為何被狗咬
2. 沒說出狗是否有慣性咬東西(包括人)的行為
3. 沒有說出小孩的傷勢
4. 沒有說出小狗是否有病
5. 當事人帶着"酒勁"去做事,即係承認當時對"對與錯"的判斷可能產生mistake

文中所說是貴婦狗,是一種在正常情況下極度溫純的品種(純種的清況下,不是雜交),否則也做不了寵物狗。而小孩才得兩歲,因此隨時做出一些傷害小狗的行為,所以小狗有可能作出反抗而咬小孩一口。(我家的松鼠狗也試過,隻狗本身可以話乜脾氣都沒有,極溫純,但有一次有一群小朋友看到很喜歡牠,但不懂如何愛惜小狗,又扯毛又扯尾,害到我家小狗很害怕,情急開始用口作咬狀的動作,我立即喝停抱走小狗)。如果是自己的小孩自己先作出傷害小狗的行為在先的話,各JM是否還認為自家小孩一點問題都沒有﹖打死小狗也沒有問題﹖

我相信那小狗一定沒有狂犬病,否則新聞一定說咬死了小孩。我知道說立即還拖的JM某程度上肯定是不喜歡狗的,所以你們跟本分不清不同的狗有不同的性格,並不是生成一幅"狗"樣就代表一定無端端咬人。如果隻狗本身有問題,或小孩被咬得很嚴重,我唔相信雙方可以達成和解。

男爵府

fiona1008 發表於 18-6-25 11:37
仲要講:我地狗唔咬人的。我心想:唔咬你,但不代表不咬其他人。我屋企人有養狗,我同bb每次落樓都好驚, ...

有次去奧海城放狗 我隻狗避開某狗 我馬上抱起 果隻狗 聰明到跳起 借我大比力再打算咬我隻狗
如果佢咬到我或者我狗 我唔包我可以唔打佢 有d 狗主任狗滿場飛 完全唔睇住 好討厭
te quiero mucho mi amo

水晶宮

cinda72. 發表於 18-6-25 16:03
唔好如果啦,制止到制止左啦,
就算係自己小朋友錯先,見到佢比狗咬我都係會一腳伸開隻狗先,親疏有別,我 ...
如果咬住左當然盡一切方法分開啦, 伸佢一腳又好, 打佢都好, 而唔係分開左後再走去掟死隻狗囉
唔需要大家都愛狗, 但唔好有不必要嘅傷害<--我呢到不必要嘅意思係分開左後仲要去掟死隻狗呀

(利申: 我無養狗)

首頁
34567...9

尾頁

跳至