0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

day11, 跌左11%要入院,住左2日都未升到磅,有無媽媽知道呢個情況要住幾耐?幾時先會升返磅?

別墅

5520 發表於 18-6-24 16:38
day11, 跌左11%要入院,住左2日都未升到磅,有無媽媽知道呢個情況要住幾耐?幾時先會升返磅?
...

我同你情況唔同,我係初生3日跌磅,跌10.5%..要留院,之後聽姑娘講餵密d奶,我b飲奶粉,餵密左日半,就無再跌磅可以出院

珍珠宮

回覆樓主

咁你係餵人奶定係奶粉?餵密d囖!

大宅

miumiu419 發表於 18-6-24 20:54
我同你情況唔同,我係初生3日跌磅,跌10.5%..要留院,之後聽姑娘講餵密d奶,我b飲奶粉,餵密左日半,就無 ...

我都係餵奶粉,但因為佢本身早左出世,好細粒 2.4kg, 食奶都好慢,要餵成個鐘
醫院已經3個鐘餵一次....但見佢2日未有增磅有點擔心

伯爵府

...

無吸收到呀!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唔肯飲奶,厭奶嗎,少食多餐試下。

別墅

...

我個bb第一次去健康院都話體重比出世輕左1成,唔洗入院,但要幾日去一次健康院檢查,檢查左3次生長線合格返。

之後又因飲奶問題引致黃疸超標,返健康院檢查左2次,到滿月時黃疸依然超標要去入醫院兒科抽血檢查,見到bb喊到成面眼淚,我心都痛。

初生bb真係要飲足奶,仲要曬下太陽。

珍珠宮

ChanChanAgnes 發表於 18-6-25 18:50
我個bb第一次去健康院都話體重比出世輕左1成,唔洗入院,但要幾日去一次健康院檢查,檢查左3次生長線合格 ...

係亞,要飲足奶,好重要

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

但係我覺得每個bb情況都唔一樣架,其他JM既留言你都可以做一個參考。你最好都係問清楚醫生

別墅

5520 發表於 18-6-24 22:24
我都係餵奶粉,但因為佢本身早左出世,好細粒 2.4kg, 食奶都好慢,要餵成個鐘
醫院已經3個鐘餵一次....但 ...

會唔會係個奶咀唔太岩佢,不過係醫院無得自己選,如果日後出院你要選下岩佢用既奶咀,同埋都係果句,餵密d,3個鐘唔得就2.5hr,慢慢試下..希望你個b早日出院健康平安

首頁

尾頁

跳至