自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

eggcarol 發表於 18-6-25 16:30
我覺得你可能太緊張

當然會緊張 高燒又暈又話有舊石頭責住小兒個頭 ,我都有問佢咩係暈 佢話有大石頭,又變震震狗 ,始終少燒 少不免會緊張 上排掉藥對上一枝看門口的未開封退燒藥已經係2016年

男爵府

找過夾的医生吧,不要勞氣。祝仔仔早曰康復

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 18-6-25 16:00
唔評論開名啱唔啱

但好明顯,呢位醫生因為樓主一句話:「之前看完門診,上房才check到肺炎」而觸動到佢神 ...

我都覺得個醫生態度有問題

大宅

回覆樓主

醫生態度唔好,但其他無乜問題,我囡1歲時試過燒到41度去聯合睇急症,我當然好緊張,但個醫生好好有問必答,仲唔怕麻煩好詳細解釋比我聽叫我唔駛擔心,嗰時都係話我囡有啲上呼吸道感染,都係只係開咗退燒藥,跟住食咗2日藥就退燒好返啦

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

浸會其他門診醫生都okay喎。不過我無睇過呢一位。

大宅

Kapo1021 發表於 18-6-25 22:03
醫生態度唔好,但其他無乜問題,我囡1歲時試過燒到41度去聯合睇急症,我當然好緊張,但個醫生好好有問必答 ...

認真我真係識鬼 最大問題佢有無解釋 我更加無點食過果兩隻藥 因為小兒無點樣發過高燒 不過今次呢件事po左 各位講完我又明係咩藥,對於我 我當時真係好汗顏 只見兩枝退燒藥 如有解釋加正常態度 我都唔會咁無助 睇醫生都係求醫求助求藥求安心

大宅

yame 發表於 18-6-25 22:08
浸會其他門診醫生都okay喎。不過我無睇過呢一位。

係呀 唔係我都唔會睇左成廿年 由舊翼睇到新翼 由做女睇到自己個仔

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

生牛河 發表於 18-6-25 22:15

係呀 唔係我都唔會睇左成廿年 由舊翼睇到新翼 由做女睇到自 ...

我搬咗黎呢區三年,個仔同我地都鍾意去浸會睇,so far touch wood都好好。
我年頭中咗乙型流感,都好快診斷到,姑娘仲打咗幾次電話提我快啲攞葯,不要miss咗黃金治療48小時,我真是衷心多謝他們。

大宅

生牛河 發表於 18-6-25 22:12
認真我真係識鬼 最大問題佢有無解釋 我更加無點食過果兩隻藥 因為小兒無點樣發過高燒 不過今次呢件事po左 ...

所以醫生態度好重要,遇到好既會詳細解釋,講真我地又唔係醫生好多野未必明,所以會好緊張好心急,因為擔心可能會問好多問題,但有啲醫生係比較無耐性,問多2句就覺煩.

大宅

Kapo1021 發表於 18-6-25 22:21
所以醫生態度好重要,遇到好既會詳細解釋,講真我地又唔係醫生好多野未必明,所以會好緊張好心急,因為擔 ...

講真 無啦啦走去醫院睇醫生都唔係有趣的事情 講得清楚明白 就啦啦聲返屋企湊仔 無人想病 如果我係醫生就唔需要去醫院睇發燒 我們病人都係求醫 我無呢方面知識 醫生講就聽解釋

禁止訪問

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都唔覺醫生有咩問題,咁佢見你咁緊張又話上次肺炎,問你入唔入院驗好正常呀!
醫生冇X光眼一眼就掃到佢中左咩菌咩野病,發燒只係病徵,醫生都只係開番舒緩佢病況既藥,仲有佢開兩支退燒藥,我估一支係普通panadol,另一支應該係ibuprofen,呢隻藥除左for高燒另一個功效係消炎,如果淨發燒+喉嚨痛開呢兩種藥冇錯呀。
其實睇醫生真係人夾人,你唔信佢咪唔好再睇佢,d醫生最唔鐘意就係遇到d事事質問既家長,睇個症幾分鐘就要你講佢到咩事,呢個世界真係有神醫咩?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

如果照你咁講咁擔心
其實我真係會入院check

其實發燒時 發冷 個人震到震震狗咁 頭暈天旋地轉 都係一個正常反應
食退燒藥 降體溫 退燒就無事
不過你小朋友都咁大 喉嚨痛比消炎藥同喉糖+退燒藥會正常D 不過淨係比二枝退燒藥既醫生我都遇過 試過跟佢食都好番左無事 不過每個醫生都唔同醫法 人夾人
多數愈少病既人 一病起上黎 反應係特別大 所以你唔知唔出奇

飲多D水 訓多D準時食藥 好快無事
祝早日康復

有D醫生係比較反感 個病人做指揮家
即時反應大 覺得你都唔信點解要黎
再黎會覺得你乜都識咁你自己買藥食
當然咁樣其實唔係幾好

我好少去私家睇 我多數去公院 所以唔太清楚佢地既運作 因為政府好多時都入院做檢查 門診係唔太幫到手 去到做初部檢查聽下肺問下診 就開藥 走人

我女發燒我會睇情況 如果燒幾日都唔好 或者燒到39,40我就實去睇急症 跟住實入院 因為我女氣管唔好 好易呼吸困難 要入院住幾日

禁止訪問

複式洋房

生牛河 發表於 18-6-25 11:19
我兒發燒38.9度去求診之前未入醫院是39.8度
本人跟林__說我兒比較少發燒 , 九歲只發燒過三次,今次第四次亦 ...

我都係家長, 明白你的擔心. 其實, 無端端一開始就話人地門診幫唔到你, 但你今次又去睇佢門診? 一開始都唔信任就唔好去, 貼錢攞嚟受.正常人一開波聽你來咁講都唔開心><呢間野提供唔到你需要的服務水平就去第二間, 雖然唔知中間有無d咩溝通問題!?你自己的建議最好, 就係去屈記自己買葯, 唔洗浪費時間上網唱衰佢. 家長信自己係最好
其實, 商業機構又唔係公營機構, 你可以唔睇佢, 佢都唔洗再睇你地. win win situation.

男爵府

回覆樓主:

浸會呢個醫生我都有睇過,又無咁嘅問題,不過都係人夾人

子爵府

19841984 發表於 18-6-25 22:25
我家中有醫生。

佢話最怕d人教佢點醫點開藥,
樓主仲要用D好質疑醫生既口吻,叫人細心D睇症,唔信醫生,咁叫佢上房詳細檢查又唔肯,如果我係個醫生,我都HARD FEELING 啦。。。
個醫生態度點樣唔好,都唔應該指名道姓公審,始終無第三者在場,樓主片面之詞,有無人知樓主當時既態度又好唔好呢????但依家樓主已錯誤引導公眾認為 "個醫生態度一定有問題,佢自己一定無問題"。。。。。你唔滿意個醫生,大可以以後BLACK LIST唔睇,但咁樣公審一定係過份左。。。

禁止訪問

大宅

回覆樓主

我覺得佢無亂開抗生素已經係有醫得了。喉嚨發炎,開兩隻藥,一隻退燒,一隻消炎其實都唔大問題!如你仔無咳無鼻水,都未必要開其他藥物呢!
我試過睇果d亂開抗生素比一大堆藥你的醫生,食到個仔溫溫鄧鄧仲慘呀!

寶石宮

2023年兔年勳章

生牛河 發表於 18-6-25 11:19
我兒發燒38.9度去求診之前未入醫院是39.8度
本人跟林__說我兒比較少發燒 , 九歲只發燒過三次,今次第四次亦 ...

首頁

尾頁

跳至