家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

978212 發表於 18-6-25 15:38
其實了解大陸嘅就知道大陸嘅貨幣和資產嚴重高估,央媽日日走鋼絲玩平衡,冇人知可以玩到幾時,全世界跟美元 ...

不能完全同意, 如果講資產泡沫嚴重, 中國比例其實相對起其他國家,仍然屬於合理水平, 反而我覺得美國 爆煲就更加合理

子爵府

flyinsky 發表於 18-6-25 19:28
上年直情上到92,如果每日跌少少都有機

身為強國,我唔相信政府見到人仔持續下跌,會唔出手救市囉, 大陸政府冇嘢多,就係錢最多, 所以果陣大量香港人排隊將人仔變回港幣,我已經同身邊啲人講唔好傻啦, 結果人仔好快就抽返上去, 所以 我從來唔擔心, 當然如果中國政府 唔係咁強勢嘅話,我就唔會咁有信心

子爵府

catherine13 發表於 18-6-26 12:37
不過而家好似中央要佢跌喎唔係咩?

有錯請更正

一定會跌, 但係跌都某個位 阿公一定會逗住, 之前嗰啲人恐慌性拋售人仔,結果幾個月後人仔就已經升返上去, 其實阿公政策係唔會畀佢大跌,亦都唔會畀佢 大升

子爵府

978212 發表於 18-6-26 13:57
其實對大陸利益集團嚟講美元才係錢係硬通貨,人仔係紙因為可以自己印,大陸嘅近幾年投放嘅所有【粉】都係無 ...

大陸乜嘢都要維穩, 維穩就係所有嘢都要穩定

子爵府

Momo0425 發表於 18-6-26 19:31
唔洗大升大跌架,賺少少茶錢就夠

人民幣匯價持續下滑,在岸價周二曾低見六點五八一五,創今年新低。分析認為,市場未出現單邊貶值或恐慌,相信中國人民銀行最多只會出手減輕匯率下跌壓力,不會扭轉其跌勢。

人民幣中間價連跌五日,周二下調二百八十七點子,報六點五一八零,在岸價跌勢進一步加劇,收報六點五五六零,按日跌三百二十點子,離岸價亞洲交易時段收報六點五六一零,跌二百零二點子。據中銀香港(02388)電匯買入牌價顯示,要八十四點二八元人民幣才能兌每百港元。

外電引述渣打香港外匯策略師張敬勤表示,投資者預期人行短期內會透過中間價釋放信號,抑制人民幣匯價下跌,以表示不認同人民幣匯價過分疲弱。

意思即係跌到某個位,阿公就一定出手, 所以從來唔會擔心

子爵府

xyvision 發表於 18-6-27 13:53
C兄再說的多亦沒人信

唔係唔信, 而係大陸政府唔同香港, 大陸政府係會對維穩非常重視, 唔似香港政府, 由得佢升由得佢跌, 好處就係穩定性高,壞處就係政府下下都出手影響市場, 市場嘅自由度自然比較低

即係買保險一樣, 喺香港買保險 任何情況之下保險公司都想盡辦法唔賠償, 政府亦不干預, 但國內保險受到政府監管,有問題政府會出手,所以保險公司唔敢唔賠償

首頁

尾頁

跳至