為揾唔揾搬屋公司而煩

phoenixM
|
我準備下個月搬屋, 新屋位置與現在舊屋只相距兩條街
加上我自己一個人住, 所以要搬的傢俱不算多
最大件最重的只是一張雙人沙發和雪櫃
其餘就是兩個五層櫃桶和超大堆衣服雜物等....

我考慮好唔好揾搬屋公司
但我媽就話做乜0徙錢, 咁近揾三個男親友幫手搬咪得囉
好反對我揾搬屋公司
但自己搬的話, 我擔心螞蟻搬家咁, 要分幾日, 行好多轉先搬得完, 好煩....

想問下大家意見點睇

Cankk
|
其實你唔趕咪慢慢搬囉
順手清下唔要既野,諗諗下要搬過去咁辛苦就會掉好多野
kitbebe
|
沙發同雪櫃好重架!! 當然要找搬屋公司搬啦!! 唔係唔小心整傷左睇醫生仲貴呀!! 其實搬屋公司都會睇你要搬幾多野而定收費, 少大件野唔會好貴.
princessgw
|
搵親友未欠人人情, 人地幫完你,你最少要請人食飯。

我記得朋友之前類似你既case,佢搵搬屋公司搬大件既。細件既,買定大財箱,自己搵張有碌既椅子搬。

前提係,新屋有幾多日免租期?同埋你自己返工仲有冇時間慢慢遂d遂d搬?
mysterious22
|
你唔多大件傢俬,搵搬屋公司搬唔會好貴,我估二千內應該得,搵多幾間格下價,如果唔趕,雜物果d可以自己每日搬少少
catfy
|
自己搬你搵幾個親友又要請食飯,call車等加埋都要成千銀,仲要欠人人情。
heilok
|
仲要諗如果人地唔小心扭親,點算? 你話完全無傢俱就話啫,有沙發有雪櫃仲有個櫃,點可能唔揾搬屋公司?
phoenixM
|
kitbebe 發表於 18-6-25 22:22
沙發同雪櫃好重架!! 當然要找搬屋公司搬啦!! 唔係唔小心整傷左睇醫生仲貴呀!! 其實搬屋公司都會睇你要搬幾 ...
我都覺得呢兩件野咁重, 自己推兩條街絕不容易

alicialee1210
|
搵搬屋公司好d,唔洗麻煩親友
SKB
|
唔好煩,有D錢係要比人賺。搵親友和自己搬,簡直自己攞黎煩,只有失唔會有得,何必呢!
phoenixM
|
princessgw 發表於 18-6-25 22:25
搵親友未欠人人情, 人地幫完你,你最少要請人食飯。

我記得朋友之前類似你既case,佢搵搬屋公司搬大件既。細 ...

我專登就搬屋請左一星期大假, 所以有時間慢慢搬的, 但就覺得行幾十轉咁逐樣搬好煩...

至於我媽就有少少發皮四咁話, 比二千幾蚊揾公司搬, 不如比千幾蚊茶錢自己人好過啦....

mini1204
|
梗係揾搬屋公司
吾好睇少搬屋,無論一人定一貓都超多雜物
靠兩三個男親友你一定後悔……同埋搬完以後可能吾再係親友
phoenixM    發表於 18-6-25 22:53
smile888
|
phoenixM 發表於 18-6-25 22:17
最大件最重 ...

梗係搵搬屋公司啦,我黎緊7月中都要搬3個櫃過兩條街比我呀媽,我都搵搬運公司,費事搵朋友欠人人情,又要請食飯之類,最重要係搬屋公司專業d, 無咁易整傷,如果朋友整親都唔知點計。
phoenixM
|
SKB 發表於 18-6-25 22:46
唔好煩,有D錢係要比人賺。搵親友和自己搬,簡直自己攞黎煩,只有失唔會有得,何必呢!
...

我都覺得咁多雜物, 比一二千揾公司搬唔洗自己煩
不過我同我媽商量時, 佢就有少少發皮四咁話, 比二千幾蚊揾公司搬, 不如比千幾蚊茶錢自己人好過啦....

LOVEJELLY
|
揾搬運!一來不用欠人人情(其實人哋幫你搬你都要請人食番餐掛,仲貴.過比搬運 )
二來萬人親友幫你搬整親.仲煩
vvbb2214
|
我搬同屋苑其他座都搵搬屋公司,費事煩又快靚正
phoenixM
|
smile888 發表於 18-6-25 22:51
梗係搵搬屋公司啦,我黎緊7月中都要搬3個櫃過兩條街比我呀媽,我都搵搬運公司,費事搵朋友欠人人情,又要 ...

我本來重猶疑兩條街咁近揾搬屋公司會唔會好戇居, 原來大家都會咁做

juniormiu
|
phoenixM 發表於 18-6-25 22:52
我都覺得咁多雜物, 比一二千揾公司搬唔洗自己煩
不過我同我媽商量時, 佢就有少少發皮四咁話, 比二千幾蚊揾 ...
揾自己人搬,我驚親戚朋友始終唔係做搬運而搬慣屋,有損傷或扭親就唔好意思,所以我唔會揾自己人幫手
good_pig
|
phoenixM 發表於 18-6-25 22:17
最大件最重 ...

搵人搬....

你搵3個男人都要租車啦, 又未必識得裝返埋d家私....

三幾千唔駛煩
phoenixM
|
vvbb2214 發表於 18-6-25 22:56
我搬同屋苑其他座都搵搬屋公司,費事煩又快靚正
我本來重猶疑兩條街咁近揾搬屋公司會唔會好戇居, 原來大家都會咁做