母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

重點係,睇醫生真係可以成功claim到

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-26 15:20
重點係,睇醫生真係可以成功claim到

醫生點同丫...唉

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-26 15:11
我以為只係我公司個 medical plan 太 cheap 所以呢啲偏門啲嘅專科唔包咋
因為我收到 reject 文件 ...

我都好想知邊間claim到

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-26 15:19
我有朋友話睇出面啲專科醫生都可以 (婦產科),佢本身係因為塞奶去睇,個醫生幫到佢之餘,亦都有指導佢 & 教 ...

我諗一定有母乳friendly 嘅醫生嘅
我俾幾間保險公司叫我下次搵醫生睇!

大宅

chichic4u 發表於 18-6-26 11:29
有LC話得,唔係mrs chee

我同事話香港得一個LC 係註冊醫生,係尖沙咀漢口道個邊,不過一時唔記得個名。

別墅

chichic4u 發表於 18-6-26 08:19
喺美國,母乳顧問係可以claim保險,立左法。
喺香港,母乳顧問consultation 係未claim到!

尋日夜晚,該母乳顧問打電話俾我,另外有一個不明來歷嘅電話打咗電話俾我兩次,我冇聽到電話但都請你同你支持者唔好再打俾我,我想同你地講,如果你哋要對號入座我都冇辦法,做人做事行得正企得正又點會驚人哋講,該母乳顧問我自己真心認為你係有料,我都多謝你令我bb學識埋身,但係你唔應該以不同嘅方法遊說媽媽買你嘅產品或者使用你嘅服務,另外,唔需要再試圖用任何嘅方法令我刪除呢一個post ,我覺得媽媽應該清楚知道乜嘢保險係claim 到乜嘢係Claim 唔到,有保險嘅媽媽可以去詢問有相關專業資格嘅正式醫生

別墅

mrshong2011 發表於 18-6-27 08:56
我同事話香港得一個LC 係註冊醫生,係尖沙咀漢口道個邊,不過一時唔記得個名。
...

我有睇呀,梁淑芳醫生,佢真係好好

別墅

chichic4u 發表於 18-6-27 09:16
尋日夜晚,該母乳顧問打電話俾我,另外有一個不明來歷嘅電話打咗電話俾我兩次,我冇聽到電話但都請你同你 ...

另外,我想同呢個顧問重申,我係唔會幫你去傳媒度踩任何催乳師,或者因爲claim 唔到保險去傳媒度搞大件事,第一,上次你踩某一個催乳師我已經好不滿,我從來冇同意過你將呢單野公開審判某一個人,我會勸你凡事留一線。

另外保險公司咁多間都賠唔到,之前你話保險受保,你個staff (我相信係你老公)話一定賠到,而發生左件事你又答唔出我邊一間保險公司可以賠償到,你竟然叫我告發傳媒,咁究竟告發傳媒又有乜嘢用?所有保險公司都有一套好完整嘅保單審批過程,絕對唔會因為你告發傳媒有輿論壓力而令到香港嘅保單可以賠償到母乳顧問consultation!

我都覺得自己蠢,一個追唔到奶嘅媽媽心靈好脆弱,聽到可以追奶又可以賠保險即刻狗衝,我自己都有責任,應該查清楚先搵你,不過算,唔俾都俾左錢,我只係想其他媽媽要留意同小心!

別墅

chichic4u 發表於 18-6-27 09:16
我有睇呀,梁淑芳醫生,佢真係好好
我朋友好似都有介紹過,但係我唔記得全名,淨係記得喺TST姓梁嘅女醫生

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-27 11:43
我朋友好似都有介紹過,但係我唔記得全名,淨係記得喺TST姓梁嘅女醫生

梁淑芳醫生?我有睇過,佢好好

洋房

我大約估到媽媽講邊個, 唉, 上左堂, 奶量我無加, 1對1都好似不停說服你用SERVICE / PRODUCT. ANYWAY, 媽媽你埋到身真係好好, 我仲未埋到身,,,埋左2日, 阿B瘦左

別墅

catally 發表於 18-6-27 14:10
我大約估到媽媽講邊個, 唉, 上左堂, 奶量我無加, 開頭以為佢話SEND BB條片比佢, 點知原來係CONSULTATION, 1 ...

其實我奶量都冇乜點多到,不過嗰個顧問係有幫我埋到右邊。埋多左身我個幾月後max 都係泵得4安。我嗰次one one 買左好多野,因為美國嗰面products & lactation service 係可以Claim保險,而我嗰份保單係美國出嘅,我以為真係可以Claim... 可惜我太天真

之後我睇dr leung埋到左邊。如果埋身問題都可以睇下dr Leung...... 希望你bb快啲埋到身啦,冇咁易塞。

別墅

我大約估到媽媽講邊個, 唉, 上左堂, 奶量我無加, 開頭以為佢話SEND BB條片比佢, 點知原來係CONSULTATION, 1 ...

不過我今次斟酌唔係佢有冇幫到我追奶,我覺得人奶奶量真係天生。

我今次想表達佢話俾我知我可以claim保險但最尾claim唔到我覺得係誤導。

別墅

chichic4u 發表於 18-6-27 14:27
不過我今次斟酌唔係佢有冇幫到我追奶,我覺得人奶奶量真係天生。

我今次想表達佢話俾我知我可以claim保險 ...
我都同意,追唔追到奶有時都好睇個人體質,我都有上追奶班,跟足方法都追唔到奶,返埋工直頭仲少咗,但係都無辦法,我自問要做嘅都做齊,可能我坐月坐得差,又唔夠休息,身體虛,所以造唔到奶啩

別墅

加油呀媽媽
即係你都有上1對1?
老實講,我覺得佢教埋身真係唔錯,起碼抱起上嚟媽媽同bb都舒服,健康院真係冇咁樣教過~
但係而家個仔愈食愈多,基本上佢唔多肯埋身喇,一抱上身,啜兩啜,就忟憎,因為我真係唔夠奶

別墅

chichic4u 發表於 18-6-27 14:19
其實我奶量都冇乜點多到,不過嗰個顧問係有幫我埋到右邊。埋多左身我個幾月後max 都係泵得4安。我嗰次one ...
4安都好吖,我得1-2安咋...

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-27 15:21
4安都好吖,我得1-2安咋...

加油呀!堅持到都好叻!

別墅

chichic4u 發表於 18-6-27 15:35
加油呀!堅持到都好叻!
因為每一滴都係媽媽對bb嘅愛
唔夠佢食已經好唔開心,覺得自己好冇用,好對唔住個仔
唯有盡力,辛苦啲都唔緊要,少少哋畀佢濕吓個口都好

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-27 15:47
因為每一滴都係媽媽對bb嘅愛
唔夠佢食已經好唔開心,覺得自己好冇用,好對唔住個仔
唯有盡力 ...

我之前都係覺得自己好冇用!宜家睇開了

洋房

DR leung, how much consultation?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊