母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

wings201712 發表於 18-6-29 22:07
Keep住埋身都總會有進步,唔夠先加奶粉堅持!堅持!加油啊

我而家要返工,如果喺屋企就會埋身,埋極佢都唔夠先補奶粉,但係返咗工就要喺公司泵,不過泵得唔多儲唔到奶,所以平日點都要幾餐沖奶粉呀

大宅

kitanohitomi 發表於 18-6-29 10:51
我媽咪話我同我阿嫂而家嘅情況似係,同一個牧場,食同一樣嘅草,但係兩隻牛嘅奶量差天共地
...

係,我同我妹都係咁,我妹係爆奶個隻。

別墅

mrshong2011 發表於 18-6-30 10:14
係,我同我妹都係咁,我妹係爆奶個隻。

所以好無奈

複式洋房

chichic4u 發表於 18-6-26 09:31
咁樣做真係唔啱囉
佢個staff 仲同我講一定Claim 到
我想問邊個Claim 到呀宜家

咁係唔係違反了商品及說明條例?!

複式洋房

wings201712 發表於 18-6-29 22:03
邊間政府醫院?個個都會安排定係特別case先安排?

衛生署搞的母愛蜜語 係免費的

民房

kitanohitomi 發表於 18-6-26 14:54
離題問一問,你上完堂之後成功追奶嗎?

無估錯既話我都有上過
其實3個鐘有兩個半鐘佢係度講理論 真正教你按摩個胸大約10分鐘 泵奶就應該只係5分鐘 所以都無乜分別

但我果陣主要想買返個啱size喇叭順便學下野 甘換左個喇叭真係好好多

不過我好認同佢只係一個sales 問多句都同你講 甘短時間答你唔到

別墅

ching0421 發表於 18-6-30 17:32
無估錯既話我都有上過
其實3個鐘有兩個半鐘佢係度講理論 真正教你按摩個胸大約10分鐘 泵奶就應該只係5分鐘 ...

嗰陣我仲坐緊月,因為佢想sell野而俾得五分鐘泵奶,諗返轉頭個胸好谷好痛,好彩冇塞到

別墅

xofun 發表於 18-6-30 12:57
咁係唔係違反了商品及說明條例?!

就算違反了,冇人會錄影,死無對證

別墅

ching0421 發表於 18-6-30 17:32
無估錯既話我都有上過
其實3個鐘有兩個半鐘佢係度講理論 真正教你按摩個胸大約10分鐘 泵奶就應該只係5分鐘 ...

明明又係佢話bb未夠3個月前埋身/泵每日要8次,每3小時一次,我哋好多位上堂嘅媽媽基本上bb都未夠3個月,我已經係泵完即刻出門口,但係又要搭車過港島區都用咗一粒鐘,佢嘅追奶班開頭兩粒幾鐘都係聽理論,已經過晒要泵奶嘅時間,好幾位媽媽都有提出可唔可以泵吓先因為真係好谷,但係佢又唔畀,最多都係借個冰袋畀佢哋敷吓,呢點真係好唔體諒 嗰刻覺得佢講一套做一套,又叫人哋要3小時泵/埋身,但係又唔畀人泵,係真心支援母乳媽媽應該為我哋著想吓…

別墅

kitanohitomi 發表於 18-7-1 15:42
明明又係佢話bb未夠3個月前埋身/泵每日要8次,每3小時一次,我哋好多位上堂嘅媽媽基本上bb都未夠3個月,我 ...

緊係啦,塞左又可以搵佢通一通

複式洋房

回覆樓主

我本身都知媽媽牌同盟同母乳媽媽交流站見過反對佢嘅聲明
諗住貪禮品先去佢個免費講座聽佢解釋母乳好處
1.佢見我埋身餵緊 佢叫我坐到個人勁斜 類似攤sofa咁黎餵奶 話會舒服啲 但我覺得無咩特別&無野墊腰都幾辛苦
2.我話左我全埋身所以唔知餵左有幾多安
佢介紹我買泵奶機 一邊泵一邊埋身 咁咪可以知自己有幾多奶
個下我都覺得幾自相矛盾 又叫人將唔同時段嘅泵奶對應番咁飲(夜泵奶就夜晚飲)
我都覺得佢好識捉心理 好多準/新手媽媽擔心奶量 勸人買佢新機 有幾多好處咁
我都埋身左6m無理由無啦啦半泵半埋咁on居
3.咁岩有人係佢追奶班學生 佢地一唱一和咁 仲強調無夾過唔係媒 又讚追奶班有用 佢本書又媒有用
4.佢教啲爸爸點安慰餵到炆左嘅媽媽
強調叫爸爸答到模棱兩可 咁又可以氹掂老婆 又無應承要幫手做野 出口術就OK
我聽完覺得佢講緊自己咁

別墅

LaurelYip 發表於 18-7-8 19:23
1. ...

全埋要用泵機咁搞笑?

複式洋房

LaurelYip 發表於 18-7-8 19:23
1. ...

呢個母乳顧問嘅事,我會再開post講,我喺媽媽牌post 過,怕新手媽媽唔識又俾人昆

複式洋房

回覆 wings201712 的帖子

我係屯門,聽講QE都有
唔肯定係唔係個個見,覺得係但冇問過,但就一定要o係嗰間醫院生先會見

複式洋房

chichic4u 發表於 18-7-10 10:35
全埋要用泵機咁搞笑?

係呀 我見佢有哂聲明話版媽屈佢
但我覺得非矣利嘅母乳fb group唔會無原無故會連環針對佢出post
其他地方 零散媽媽唔會一出post就一呼百應 個個都知係邊個(emoji)

我見事主點解釋版媽件事:
https://www.facebook.com/751849111/posts/10157517242824112/

別墅

LaurelYip 發表於 18-7-10 13:38
但我覺得非矣利嘅母乳fb group唔會無原無故會連環針對佢出post
其他地方 ...

我覆左呢個post
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21684499

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

LaurelYip 發表於 18-7-10 13:38
其他地方 ...

哈哈,佢最鍾意滅聲,佢有個fb page,表面上係歡迎所有母乳媽媽加入,但係當有媽媽講啲佢唔啱聽嘅事實,就踢人出group兼block人,等佢個page入面冇任何唔啱聽嘅說話,新手媽媽add咗入去睇到全部都係被篩選過嘅留言,所以睇唔到最中肯嘅評論,以為佢真係咁好,我當初都係咁被騙

點解網上嘅媽媽個個本身都三唔識七,但係一講起佢就引起咁多共鳴,唔通真係個個夾埋嚟屈佢咩

空穴來風

別墅

回覆樓主:

del

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊