懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

chichic4u 發表於 18-6-26 19:52
好大冤氣

尋日夜晚,該母乳顧問打電話俾我,另外有一個不明來歷嘅電話打咗電話俾我兩次,我冇聽到電話但都請你同你支持者唔好再打俾我,我想同你地講,如果你哋要對號入座我都冇辦法,做人做事行得正企得正又點會驚人哋講,該母乳顧問我自己真心認為你係有料,我都多謝你令我bb學識埋身,但係你唔應該以不同嘅方法遊說媽媽買你嘅產品或者使用你嘅服務,另外,唔需要再試圖用任何嘅方法令我刪除呢一個post ,我覺得媽媽應該清楚知道乜嘢保險係claim 到乜嘢係Claim 唔到,有保險嘅媽媽可以去詢問有相關專業資格嘅正式醫生

別墅

chichic4u 發表於 18-6-27 09:14
尋日夜晚,該母乳顧問打電話俾我,另外有一個不明來歷嘅電話打咗電話俾我兩次,我冇聽到電話但都請你同你 ...

另外,我想同呢個顧問重申,我係唔會幫你去傳媒度踩任何催乳師,或者因爲claim 唔到保險去傳媒度搞大件事,第一,上次你踩某一個催乳師我已經好不滿,我從來冇同意過你將呢單野公開審判某一個人,我會勸你凡事留一線。

另外保險公司咁多間都賠唔到,之前你話保險受保,你個staff (我相信係你老公)話一定賠到,而發生左件事你又答唔出我邊一間保險公司可以賠償到,你竟然叫我告發傳媒,咁究竟告發傳媒又有乜嘢用?所有保險公司都有一套好完整嘅保單審批過程,絕對唔會因為你告發傳媒有輿論壓力而令到香港嘅保單可以賠償到母乳顧問consultation!

我都覺得自己蠢,一個追唔到奶嘅媽媽心靈好脆弱,聽到可以追奶又可以賠保險即刻狗衝,我自己都有責任,應該查清楚先搵你,不過算,唔俾都俾左錢,我只係想其他媽媽要留意同小心!

別墅

回覆樓主

好過分!等我share去媽媽groups 先!

別墅

Wongszemei 發表於 18-6-27 10:26
好過分!等我share去媽媽groups 先!

請問係邊個group? Facebook 定whatsapp? 如果係Facebook 我想join... 我冇join 過

別墅

chichic4u 發表於 18-6-27 09:14
尋日夜晚,該母乳顧問打電話俾我,另外有一個不明來歷嘅電話打咗電話俾我兩次,我冇聽到電話但都請你同你 ...
公道啲講句先,希望樓主你唔好介意
可能嗰個不明來歷嘅電話真係唔關事呢? 而家咁多廣告電話
不如打返去問吓佢係邊位,可能佢真係只係打錯呢

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-27 11:53
公道啲講句先,希望樓主你唔好介意
可能嗰個不明來歷嘅電話真係唔關事呢? 而家咁多廣告電話
...

我其實估到嗰個不明來歷電話係邊位,首先嗰位母乳顧問有一個好好嘅支持者,嗰個支持者勁多奶但係又上追奶班,上完堂就add晒我哋Facebook仲開咗一個group, 明眼人都知嗰個支持者係一個打手,每邊成七八安奶上追奶班做乜?嗰日我已經知道佢係有目的咁想追奶班,但係我不以為意。

如是者,嗰個母乳顧問同埋嗰個支持者就有晒我哋咁多個人嘅Facebook , 我估主要係監控我哋嘅言論。

嗰個母乳顧問尋日先打電話俾我,跟手嗰個不明來歷電話就打左一次俾我,而嗰位支持者就係Facebook message我問我保險claim 唔claim到,我心諗你明知係我仲要試探我?! 然之後嗰個不明來歷嘅電話又再次打電話俾我,咁啱我埋身餵緊奶聽唔到電話,但係我一睇啲未接電話同埋Facebook message我就知都係果兩個人搵我

我想同嗰位母乳顧問講,你唔好將我電話不斷比其他你嘅支持者,電話號碼係我私隱,如果你再咁做,我會採取其他行動

別墅

chichic4u 發表於 18-6-27 09:34

另外,我想同呢個顧問重申,我係唔會幫你去傳媒度踩任何 ...
只有唔夠奶嘅媽媽先會明白想追奶嘅心情
雖然知道奶粉唔係毒藥,BB食得飽先最重要,媽媽餵到幾多就餵幾多,每一滴都係媽媽對BB嘅愛,但係如果可以,如果有得揀,當然希望可以全人奶

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-27 12:01
只有唔夠奶嘅媽媽先會明白想追奶嘅心情
雖然知道奶粉唔係毒藥,BB食得飽先最重要,媽媽餵到幾多 ...

冇錯,講真多奶又點會上追奶班,一定係少奶嘅媽媽先會上,我哋都好脆弱,不斷尋找方法想多啲奶,佢藉住我哋呢班媽媽咁脆弱嘅心靈去sell野點都唔啱!

別墅

chichic4u 發表於 18-6-27 12:00

我其實估到嗰個不明來歷電話係邊位,首先嗰位母乳顧問有 ...

樓主唔好咁嬲先...
採取行動前都要搞清楚唔好怪錯人
一係call back返嗰個人問吓佢係邊位先再作其他行動

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-27 12:06
樓主唔好咁嬲先...
採取行動前都要搞清楚唔好怪錯人
一係call back返嗰個人問吓佢係邊位先再作其他行動:qu ...

佢再打嚟我就會問點解你會有我電話

別墅

chichic4u 發表於 18-6-27 12:07
佢再打嚟我就會問點解你會有我電話
如果你覺得佢哋係因為睇到你喺度出咗呢個post而打畀你,我相信你而家寫埋呢句,佢哋有追post嘅都唔會再打畀你啦

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-27 12:23
如果你覺得佢哋係因為睇到你喺度出咗呢個post而打畀你,我相信你而家寫埋呢句,佢哋有追post嘅都唔會再打畀 ...

唔知㗎

複式洋房

chichic4u 發表於 18-6-27 12:00

我其實估到嗰個不明來歷電話係邊位,首先嗰位母乳顧問有 ...

好得人驚,樓主都係勇敢反映事實,相信苦主唔只樓主一個。

希望個位‘顧問’唔好再騷擾樓主,人地已經好有品唔開你名.......

別墅

penny317 發表於 18-6-27 13:22

希望個位‘顧問’唔好再騷擾樓主,人地已經好 ...

我只係唔想再有其他媽媽誤信呢個service 保險可以claim!我上堂+買野用左差不多$8000

別墅

penny317 發表於 18-6-27 13:22

希望個位‘顧問’唔好再騷擾樓主,人地已經好 ...
其實樓主都只係想表達喺香港 IBCLC 唔係 medical practitioners 所以 Lactation consultation 唔受保啫

複式洋房

chichic4u 發表於 18-6-27 12:06

冇錯,講真多奶又點會上追奶班,一定係少奶嘅媽媽先會上 ...

窮媽表示講得好好(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)好彩我全埋身sell唔到我買泵~因爲想多奶已經使左好多錢,我上堂連買野都使左3k又唔敢同老公講(emoji)(emoji)‍♀️同埋知有post講佢即有反應lor之前你問野又唔答俾咁貴consult又唔follow up(emoji)驚你唱佢阻住佢搵錢

別墅

meowmo911 發表於 18-6-28 11:00
窮媽表示講得好好(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)好彩我全埋身sell唔到我買泵~因爲想多奶已 ...

佢send 左msg 俾一個媽媽叫佢同我溝通,話我公審佢,講真丫我由頭到尾冇開名兼講事實,呢啲叫公審咩?

佢想我删post 唔好阻佢開飯

佢行得正企得正又點解要擔心?

我俾左八千呀

複式洋房

chichic4u 發表於 18-6-28 13:26
佢send 左msg 俾一個媽媽叫佢同我溝通,話我公審佢,講真丫我由頭到尾冇開名兼講事實,呢啲叫公審咩?

佢 ...

佢有欺騙成分講真係唔開名唱衰佢已經仁慈真係唔好咁多媽媽俾佢呃

別墅

meowmo911 發表於 18-6-28 13:58
佢有欺騙成分講真係唔開名唱衰佢已經仁慈真係唔好咁多媽媽俾佢呃

我覺得佢有料,又幫到我 bb埋身,嗰陣我仲話claim 到保險就搵佢學埋左邊(第一次教左右邊)點知個保險一路Claim 唔到,第一次係張receipt 打錯日子,第二次冇diagnosis, 第三次保險公司話唔賠因爲唔係medical practitioner, 我再back & forth 左大概三次,因為我見美國立左例所以再chur下,個母乳顧問就叫我去報料俾傳媒,我嗰一刻都覺得佢有問題,答非所問,已經懷疑佢根本冇Claim 保險嘅成功案例!之後我再問AI* 同AX* 兩間都話唔得,我就知俾人呃左。宜家佢唔認佢同事同我講過話實Claim 到!我真係好嬲又失望又好可惜,如果佢一開始話我知冇得Claim我都可能照學埋身買少啲野,起碼唔會令我同其他媽媽咁嬲!

可能佢冇預計到有媽媽會咁鍥而不捨咁問保險公司啦

複式洋房

chichic4u 發表於 18-6-28 18:31
我覺得佢有料,又幫到我 bb埋身,嗰陣我仲話claim 到保險就搵佢學埋左邊(第一次教左右邊)點知個保險一路 ...

我之前想追奶所以都有想佢既追奶班,佢教既野係有用,但覺得佢成日賣關子,上三小時追奶班最有用係佢教佢按摩手法,但之前講既理論就覺得好晒時間。仲有覺得佢好hard sell...勁sell你買野,想問多少少佢就叫你上one one...佢教既埋身係有用,但要用2小時去上覺得好拖我時間,以後到完左想問佢野whatapp 佢係唔會點理你。

首頁

尾頁

跳至