懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

chlchm0103 發表於 18-6-28 20:39
我之前想追奶所以都有想佢既追奶班,佢教既野係有用,但覺得佢成日賣關子,上三小時追奶班最有用係佢教佢 ...

佢真係一個top sales, 我好佩服,佢知道one time closing 嘅重要性,create 一個好迫切嘅環境,令媽媽覺得仲有希望.... 女人錢好易賺,一個想追奶嘅媽媽啲錢仲易賺!奶泵/supplement/consultation/母乳相關配件....我自己覺得某啲野其實幾好用,按摩手法/swaddle/油都ok, 佢又令我bb埋到身,所以我自己只係唔滿意佢呃我Claim 保險同太金錢掛帥(hard sell)!

複式洋房

chichic4u 發表於 18-6-28 21:47
佢真係一個top sales, 我好佩服,佢知道one time closing 嘅重要性,create 一個好迫切嘅環境,令媽媽覺得 ...

上完追奶班入房檢查喇叭岩唔岩size以後問你想唔想學埋身,講真上得追奶班當然想餵母乳,不過我唔鍾意佢無時間比你考慮,即場報$600半小時,仲要好幸見完你就到第二個,根本無時間比你考慮咁多,無錯佢教既野部份係幫到手,我覺得某程度上得學追奶既媽媽真係好易比人氹,因為大家仲抱住一種希望!

別墅

chichic4u 發表於 18-6-28 21:47
佢真係一個top sales, 我好佩服,佢知道one time closing 嘅重要性,create 一個好迫切嘅環境,令媽媽覺得 ...

為咗追奶,我真係用盡方法,一日泵足10-12次又試過,power pumping又試過,幾辛苦都唔緊要,目的都係想多啲奶,希望夠bb食,所以最後甚至畀錢上追奶班

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-28 21:59
為咗追奶,我真係用盡方法,一日泵足10-12次又試過,power pumping又試過,幾辛苦都唔緊要,目的都係想多 ...

我好同意樓主所講,想追奶嘅女人錢真係好易賺
我自問為咗追奶,前前後後加加埋埋都真係用咗唔少錢(唔係淨係計用咗喺母乳顧問嘅錢,之前已經用唔少),淨係奶泵我都試咗6款

別墅

chlchm0103 發表於 18-6-28 20:39
我之前想追奶所以都有想佢既追奶班,佢教既野係有用,但覺得佢成日賣關子,上三小時追奶班最有用係佢教佢 ...

不過我認同賣關子加多理論,咁樣先顯得出佢pro, 咁就令到你更加容易信佢, 又想知多啲,跟手就買佢啲嘢/服務,佢真係top sales 黎㗎

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-28 22:05
我自問為咗追奶,前前後後加加埋埋都真係用咗唔少 ...

我都試左四個beast pump, 試到好多人話唔好用嘅avent 我先覺得好!奶泵真係人夾人,靠運氣試!

我都係,supplement, 上奶茶,奶泵配件,儲奶花樽, freemie...........

最後發現,奶量真係天生,任憑我出盡力去泵奶去埋身,最後真係有多咗少少奶,不過真係小小,講緊嘅係半安到一安

複式洋房

chichic4u 發表於 18-6-28 22:06
不過我認同賣關子加多理論,咁樣先顯得出佢pro, 咁就令到你更加容易信佢, 又想知多啲,跟手就買佢啲嘢/服 ...

所以我有朋友想去追奶班,我都叫佢小心因爲佢會好hardsell,我見佢介紹話freemie 免提好用!咁我就介紹朋友話可以買喇,點知佢又話要度size又成又叫佢上追奶班!
我同朋友講你多奶唔需要上喇,其實如果佢有心既朋友上去班幫佢度size賣比佢都得喇。最後我朋友都覺得佢好奇怪無搵佢。

別墅

chlchm0103 發表於 18-6-28 22:13

所以我有朋友想去追奶班,我都叫佢小心因爲佢會好hardse ...

個母乳顧問不斷踩the one cup, 優合,但係我朋友買咗the one cup , 又係Amazon 買左freemie ,佢話奶量冇分別!

真心講,如果優合啲野係差,一早大把人唔用,但google 完全搵唔到劣評........

我都用過F1 & the one 我覺得The one 唔差

複式洋房

kitanohitomi 發表於 18-6-28 22:05
我自問為咗追奶,前前後後加加埋埋都真係用咗唔少 ...

佢就係睇中媽媽既弱點,講就講到係母乳既重要去幫我地,講真我上完佢堂,完左one one我試追問佢野...可能佢真係好忙...忙到hea覆我就算

複式洋房

chichic4u 發表於 18-6-28 22:11
我都試左四個beast pump, 試到好多人話唔好用嘅avent 我先覺得好!奶泵真係人夾人,靠運氣試!

我都係,s ...

奶量就係天生,有媽媽無埋身淨係泵奶都泵到6-7安,我又飲上奶湯,埋身,三小時泵一次,試過話會上奶既紫金堂,催乳茶...結果都係3-4安奶量!

別墅

chlchm0103 發表於 18-6-28 22:13

所以我有朋友想去追奶班,我都叫佢小心因爲佢會好hardse ...

即係點呀?walk in齋買freemie但係唔肯賣畀你朋友?一定要佢報追奶班先可以買freemie?

別墅

chichic4u 發表於 18-6-28 22:21
個母乳顧問不斷踩the one cup, 優合,但係我朋友買咗the one cup , 又係Amazon 買左freemie ,佢話奶量冇分 ...

我覺得泵都要夾人,唔同人都有唔同意見,有人覺得好用,有人覺得唔好用,如果嗰款泵係一面倒唔好用嘅,應該賣唔出收咗皮

複式洋房

kitanohitomi 發表於 18-6-28 23:20
即係點呀?walk in齋買freemie但係唔肯賣畀你朋友?一定要佢報追奶班先可以買freemie?
...

佢意思話喇叭size同如果唔識用都有影響,話建議佢上追奶班到時會教點用freemie,同幫佢度size...

別墅

chlchm0103 發表於 18-6-28 22:46
奶量就係天生,有媽媽無埋身淨係泵奶都泵到6-7安,我又飲上奶湯,埋身,三小時泵一次,試過話會上奶 ...

我都係,乜都試,好努力,但係每次都只係泵得1-2安

別墅

chlchm0103 發表於 18-6-28 23:33
佢意思話喇叭size同如果唔識用都有影響,話建議佢上追奶班到時會教點用freemie,同幫佢度size...
...

我上咗追奶班,join 埋 one one,但係用freemie真係泵得仲少過普通喇叭…
唔知係咪size唔啱呢 因為 freemie 個size同佢幫我度出嚟嘅 size 係有少少出入,但係佢又話我可以照用,freemie其實大咗少少

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-28 23:23
我覺得泵都要夾人,唔同人都有唔同意見,有人覺得好用,有人覺得唔好用,如果嗰款泵係一面倒唔好用嘅,應 ...

冇錯,市場會淘汰唔好嘅泵

複式洋房

chichic4u 發表於 18-6-28 18:31
我覺得佢有料,又幫到我 bb埋身,嗰陣我仲話claim 到保險就搵佢學埋左邊(第一次教左右邊)點知個保險一路 ...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21648713

樓主係咪同一間顧問公司?

男爵府

kitanohitomi 發表於 18-6-29 00:08
我都係,乜都試,好努力,但係每次都只係泵得1-2安

想當年(5年前)生仔冇聽過追奶班呢樣野,當年都有催乳師但又覺得太貴(只知道過千)所以冇搵。

分享一下個人經驗:開刀初期上奶好慢,之後雖然成功全人奶(泵媽)但奶量抿抿緊差不多日日清有時補少少粉。我的母乳知識除了產前班了解過如何手唧奶之外,其他的都是網上(外國多D討論)research。基本上我只是遵從老土既法則多飲水食大碗飯,母乳谷D jm分享爆奶恩物每樣都試(除了魚湯其他對我冇明顯作用)。需要追奶時不分日夜每2-3小時一泵,尢其是半夜1-5am(造奶高峯)至少1-2泵,持續三日,奶量會慢慢增加⋯BB 一歲之前易追D。

JM你都做足了嗎?

別墅

SVbaby 發表於 18-6-29 22:49
想當年(5年前)生仔冇聽過追奶班呢樣野,當年都有催乳師但又覺得太貴(只知道過千)所以冇搵。

有呀,基本上咩方法都試過,生完之後雖然埋唔到身,但係都好勤力泵,每3小時一次,半夜都照起身泵,臨返工前一個月連power pumping都有試,奶量都係冇乜變,最後直頭畀錢上埋追奶班,不過都係冇乜用
第一個月40-50ml,到而家bb就嚟5個月大,每泵仍然都係40-50ml

複式洋房

chichic4u 發表於 18-6-28 18:31
我覺得佢有料,又幫到我 bb埋身,嗰陣我仲話claim 到保險就搵佢學埋左邊(第一次教左右邊)點知個保險一路 ...

樓主既然佢都話爆傳媒囉,咁即係想比多D人知...依家佢成功左喇

首頁

尾頁

跳至