懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主

其實一隻手係拍唔響既...如果佢(母乳顧問)唔係做得咁過份,就唔會有人企出黎講呢件事,可能有媽媽claim唔到保險就算,確實每份保障保額受保條件都唔同,如果唔係樓主問得咁清楚跟本大家都俾佢蒙在鼓裏

我唔信佢會唔知無得claim保險,話晒佢打開門口做生意,氹左你落搭Claim唔到保險係你閣下嘅事

大宅

誤導心靈脆弱的追奶媽媽以達到極限銷售...........唉

別墅

chlchm0103 發表於 18-6-30 02:27
其實一隻手係拍唔響既...如果佢(母乳顧問)唔係做得咁過份,就唔會有人企出黎講呢件事,可能有媽媽claim唔 ...

香港嘅保險公司對於母乳顧問服務唔受保,即係claim到嘅機會等於0 ; 而佢同啲媽媽們講可以幫大家出一封證明畀我哋去claim保險,即係claim到嘅機會大於0(再講清楚啲先,佢話可以,無話一定,所以 possibility只係大於0,而唔係100%)

將一件 possibility=0 嘅事,講成 possibility>0,點都係有誤導成份

如果唔係樓主咁鍥而不捨咁去問唔同保險公司,我都唔知原來claim嘅possibility=0,因為被reject時只係會單純地諗我公司份medical太弱雞

別墅

其實一隻手係拍唔響既...如果佢(母乳顧問)唔係做得咁過份,就唔會有人企出黎講呢件事,可能有媽媽claim唔 ...

另外,佢亦透露過佢同事(應該都係佢老公)之前喺保險公司任職多年,很清楚保險的規條

樓主公開呢件事之後,我問一位入職保險業只係短時間嘅朋友,佢都話 IBCLC 唔當係 medical practitioners,所以係冇得 claim 嘅

別墅

SVbaby 發表於 18-6-29 22:49
想當年(5年前)生仔冇聽過追奶班呢樣野,當年都有催乳師但又覺得太貴(只知道過千)所以冇搵。

我第一個月都係泵媽呀,一日八泵,12,3,6,9咁不斷泵,炒米茶,催乳茶,湯水咩都試過,都未搵到發奶方法,點知乳線炎,dr同我講農村啲人淨食粗糧同菜都多奶,所以佢話主要發奶唔關食物事,但身體有能量食多飯係有幫助

我最後學識埋身,個半月到三個月都全埋冇補粉,宜家一返到工再泵,返工時間盡量三泵,頂盡加埋九安,我覺得多埋身奶應該多左dd,但最主要都係睇乳線發唔發達,好似我咁唔夠發達埋身次數真係好密,就算bb三個月一日都要埋八次身最少,所以一返工就冇辦法全人奶,盡量有幾多就俾幾多

別墅

JJessica 發表於 18-6-30 04:21
誤導心靈脆弱的追奶媽媽以達到極限銷售...........唉

我就係心靈脆弱嘅其中一位

別墅

kitanohitomi 發表於 18-6-30 08:41
香港嘅保險公司對於母乳顧問服務唔受保,即係claim到嘅機會等於0 ; 而佢同啲媽媽們講可以幫大家出一封證明 ...

佢打得張receipt證明佢主動俾客知有得claim保險,但最後up唔出邊間claim過都知佢咩料啦,仲叫爆料俾傳煤,當我係佢啲煤任佢武呀?

別墅

我claim唔到保險啲錢都入唒佢袋啦,佢unun腳啦宜家

別墅

chlchm0103 發表於 18-6-29 16:42
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21648713

樓主係咪同一間顧問公司?:thinki ...

呢啲明眼入一睇就知

複式洋房

chichic4u 發表於 18-6-30 09:16
佢打得張receipt證明佢主動俾客知有得claim保險,但最後up唔出邊間claim過都知佢咩料啦,仲叫爆料俾傳煤, ...

推上傳媒都係好事,等人知道佢既好人好事

大宅

chichic4u 發表於 18-6-30 09:12
我就係心靈脆弱嘅其中一位

我好記得佢沿途不斷 sell 好多野.......如果我再薄皮 d 就會似幾位媽媽咁徙晒血汗錢.......

男爵府

回覆樓主:

如果我系全泵媽,上堂系咪無用

大宅

bbbchoco 發表於 18-7-1 07:23

佢會sell你one one consultation 學埋身

複式洋房

我都係泵媽。就係唔多奶先上佢堂學泵多D奶...佢教既手法係會刺激到多D奶...但唔會真係追到好多奶。你真係想上堂自己諗清楚
你預左佢會sell你...上oneone

別墅

最有用係按摩法,你塞時可以自己通下,想增奶就冇咩用,佢教嘅方法上網都有,不外乎係多埋身多泵

男爵府

chlchm0103 發表於 18-7-1 11:36

我都係泵媽。就係唔多奶先上佢堂學泵多D奶...佢教既手法 ...

甘算啦。我又吾想埋身,唯有接受增吾到甘多奶

男爵府

chichic4u 發表於 18-7-1 11:37
最有用係按摩法,你塞時可以自己通下,想增奶就冇咩用,佢教嘅方法上網都有,不外乎係多埋身多泵
...

甘即系無咩用

別墅

bbbchoco 發表於 18-7-1 12:04
甘即系無咩用

增奶嚟講,我自己就唔覺有大幫助

別墅

你想追奶?

別墅

chlchm0103 發表於 18-7-1 11:36

我都係泵媽。就係唔多奶先上佢堂學泵多D奶...佢教既手法 ...

我又唔覺按摩手法會多咗奶,只可以話冇咁易塞

首頁

尾頁

跳至