婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

bobocheung65 發表於 18-6-26 11:23
我想問科學正確 or 奶奶正確

我唔想同奶奶住坐月果個月 係咪所謂坐月係多d 湯水而已 我打算自己照顧自己 ...

睇返個人體質

翡翠宮

你奶奶其實都幾錫你同緊張你,,不過,生完其實係唔可以即刻補架,最基本都要過2星期後或無晒d惡露先好補.我以前有家人又有奶奶幫坐月,真係好似皇帝式享受咁比佢地照顧到好似坐監咁,,咩都唔準做又唔可以亂食野,又唔準掂水,又唔準洗頭,其實真係好攞膽好難捱,但其實只係捱一個月,换黎以後身體健康真係好直得,我依架個仔都大學畢業,依20幾年黎都無病過或睇過醫生,你要記住,健康係有錢都買唔到架.信唔信就除你喇,只係講多一句,你奶奶都幾愛錫你.

翡翠宮

回覆樓主:

我會坐月。但若經濟許可請陪月!免同99反面。

伯爵府

DHA勳章

Jolly 發表於 18-6-26 17:11
我自己偏好西方醫學,第一胎開肚生後請左陪月,講左佢知我最怕薑,佢好少落在食物度,一星期來五日煮一餐, ...
我生完初期用水龍頭的水洗手. 真係會關節痛... 之後改為用熱水浸手/ 姜水洗手先無事.

公爵府

bobocheung65 發表於 18-6-26 21:12
點沖涼 用盤察身? 少少水?

其實你怕薑皮唔衛生。我媽係刨咗薑皮,洗下佢,再哂乾,每次冲涼拿一把薑皮用大煲熱水煲(用熟水煲過薑皮,已經有殺菌作用),我通常用煲薑皮水再加熱水一大桶冲涼,要放暖先冲,唔好淥親。我係連洗頭都用薑皮水。我真係咁耐都無乜頭痛。其實你覺得做到就做,只做一個月,往後身體會比較好,雖然無科學根據,但能流傳至今,應該都有佢嘅用處的。

男爵府

Miulo 發表於 18-6-27 13:49
其實你怕薑皮唔衛生。我媽係刨咗薑皮,洗下佢,再哂乾,每次冲涼拿一把薑皮用大煲熱水煲(用熟水煲過薑皮 ...

唔明白 係用桶or 盤 用水兜仔 淋自己咁沖涼?
te quiero mucho mi amo

公爵府

bobocheung65 發表於 18-6-27 16:15
唔明白 係用桶or 盤 用水兜仔 淋自己咁沖涼?
盆或水桶也可,總之足夠你冲涼便可,用毛巾濕水(唔好扭乾)抹身,冲完抹乾身便可。平時盡量唔好掂生水(即是水喉直出的凍水),要用溫水或戴膠手套掂水,因為人生完bb,身體毛孔會擴張,如果“妾”親,老來就容易風濕,容易生病,呢d老人家講的,無科學根據的,你可以自己衡量。記住坐月唔好生病!好好愛錫自己。

侯爵府

回覆樓主

我自己好信,所以我坐月做足。

男爵府

回覆樓主

其實坐月只要惡露清晒,就可以食薑(相反未清千祈唔好食,其實任何行血嘢都唔好食,例如薑,紅棗,補品)至於用薑水沖涼,我係沖涼前煲好薑水,放到無咁熱準備好,就用花灑正常沖涼,最後就用薑水淋身!

男爵府

回覆樓主

幾耐開始洗頭沖涼呢 又血又汗點忍

男爵府

peggypeggy820 發表於 18-6-26 12:57
中國人先有坐月呢家野
外國人冇架

呢樣係事實,但我地同西方人體質都大不同,都係小心d好

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

馬爾太 發表於 18-6-26 11:47
我99夠話坐月要食鹿茸添!

我當年都有食,係娘家親人買俾我

男爵府

畀面勳章

個人分享,唔好唔信坐月,生第一個小朋友時,沒認真坐月,之後三年都不知幾咁怕涷,係個身入面涷出尼個種,唔係著多件衫就可以解決,好難受。生左第二個就去鴻X堂買雞酒,格日食,到而家都冇怕涷問題。
妹妹於09年11月25日出世啦!

軒軒做哥哥啦!生生性性啦!

男爵府

ConnieChung 發表於 18-7-1 17:30
個人分享,唔好唔信坐月,生第一個小朋友時,沒認真坐月,之後三年都不知幾咁怕涷,係個身入面涷出尼個種, ...

我都會自己買湯包 但我唔飲酒

別墅

回覆樓主

唔好唔信 我初初都好科學 跟d唔跟d
宜家腰痛頭痛乜都齊
始終我地個體質同生活方式都係中式
有時外國個套真係唔岩用

伯爵府

bobocheung65 發表於 18-6-26 11:23
我想問科學正確 or 奶奶正確

我唔想同奶奶住坐月果個月 係咪所謂坐月係多d 湯水而已 我打算自己照顧自己 ...

惡露排乾淨食都可以

水晶宮

Natalie625 發表於 18-6-26 16:25
我冇食薑飯,冇食薑醋,冇煲薑水沖涼
依家一樣勁怕熱,好耐寒

agree
我補親都病。
坐月只係正常飲食。唔冷親就無問題。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

薑係好,可能佢想你每餐都多薑吧,實在又無礙的,對你日後好

大宅

回覆樓主

99都係好意, 我2胎開刀,第一胎冇咩用薑水,冇食鹿茸,又成日唔夠抖,身體好差,腰痛頭痛好等閒,成日唔舒服,第二胎全薑水,有飲鹿茸湯,最最最緊要冇做操重功夫,身體好返8899, 同做女時咁上下,信不信由你,但我會乖跟如果99安排好。

別墅

回覆樓主:

我兩胎順產由醫院第一餐開始都係薑,薑湯薑飯冲涼洗頭,係我媽咪幫我坐,無乜特別血流得多,但只知整薑者係用心製作,99都有份幫手整薑,醫生唔會教我哋用偏方,但我一胎比一胎強壯,做女嗰時頭痛腰痛怕凍已經無晒

首頁

尾頁

跳至