跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 aongrace 的帖子

有冇而家仲O係果間公司做O既朋友? 就算唔係你最直屬上司...或當年係同級... 只要而家佢職位比你當時高... 唔明顯好唔同Area of work .. 用到公司letterhead ... 可以pm 研究下

別墅

回覆 teddycoko 的帖子

謝分享

複式洋房

如果搵已經離開公司但當時係senior 過我的舊同事寫 job duties 得唔得呢?除咗封信,仲有冇其他證明要一齊交去證明呢位同事嘅真確性?

大宅

我有一份工都係咁,要加埋當時pay slip, HR出o既離職信,再加去民政署宣誓

複式洋房

你意思係我去民政署宣誓?定係幫我寫信嗰位舊同事要去宣誓

大宅

你帶晒o的文件一齊去 。。 你宣誓。。證實文件真確。我用agent攪的。。。佢要我咁做 。。 但唔可以份份都咁完成

複式洋房

明白謝謝你 😄

男爵府

teddycoko 發表於 18-7-15 11:54

你帶晒o的文件一齊去 。。 你宣誓。。證實文件真確。我用agent攪的。。。佢要我咁做 ...

我試過試官網計分
Working Experience 佢最長揀 5 years or above
咁係只需要俾過往 5 年嘅 working reference 定係有幾耐俾幾耐呢?
另外報稅資料要提供幾多年呢? 5 年? 10 年?

謝謝解答

大宅

回覆 temilyt 的帖子

我俾晒10年內job reference 呀 ... 冇俾報稅資料有俾pay slip .. 你計緊part 1定part 2 呀 ... part 1 係要67/100 以上.. part 2 先係1200 分滿分果個... part 1 合格先有得計part 2 .. ITA 係睇 part 2 分出 ... part 2 max point 係3年經驗咋

複式洋房

Part 1 係咩?我一直以為67分係以前計法。我唔知自己有冇喎,定係我收到ITA 即係過到 part 1?!!

大宅

Part 1 係 eligibility test, 如果你填O既野冇錯應該冇問題O既

複式洋房

嚇死自己!!我再睇一次,計過有67分+
幾經辛苦厚住面皮周圍搵工作證明,好彩無擺烏龍

複式洋房

今朝 submit 咗, 已經收到 AOR
安樂晒, 依家就只可以等。

大宅

恭喜晒... 等做良民證啦.... 而家算批得好快

複式洋房

要交police cert 即係已經批核咗之前交嘅資料?
希望承你貴言,唔使等太耐

大宅

其實唔係... 佢任何時間都有機會問返轉頭,要求多D 資料

複式洋房

police cert 呢 part 我都搞唔清楚!IRCC 話要upfront 做, 但 document checklist 所見根本無位for upload police cert...
跟住我去IRCC官網 police cert 嗰 part 選擇HK, 網上資料就話收到信先去做...
BK 前人 (可能係 pre EE 年代) 似乎收到 police cert request / med request 已經係最後一步。

大宅

香港良民證要有移民局信先可以做呀。。。我交左良民證之後都有被要求再補其他文件

複式洋房

I see I see
Thank you.

別墅

teddycoko 發表於 18-7-4 11:59

唔知佢會唔會查到... 不過我有盡力搵EMAIL .. 相... boarding pass ... 應該冇填少 ...

返大陸做野, 探親計吾計呢?謝謝:mother:

首頁

尾頁

跳至