痰多

hotracy918
|
我仔咳咗個幾月仲未斷尾,中西醫睇咗好多次,入夜就有d咳,煲龍脷葉水,鮮百合煲瘦肉,猴棗散,全部試曬,咳時聽到係多痰嘅,我而家都唔知可以點做
Poyau
|
hotracy918 發表於 18-6-27 00:07
我仔咳咗個幾月仲未斷尾,中西醫睇咗好多次,入夜就有d咳,煲龍脷葉水,鮮百合煲瘦肉,猴棗散,全部試曬, ...

希望有人幫到手
hotracy918
|
Poyau 發表於 18-6-27 16:16
希望有人幫到手

謝謝jm幫推
Moti
|
我仔咳咗個幾月仲未斷尾,中西醫睇咗好多次,入夜就有d咳,煲龍脷葉水,鮮百合煲瘦肉,猴棗散,全部試曬, ...

有冇睇西醫呀?我小朋友情況再嚴重啲,後來睇咗兩個兒科,照埋肺,係支氣管炎,要聞氣,食止咳水同抗生素,好咗好多。
nora)
|
我仔咳左3年幾,斷斷續續,無斷尾,醫生又話唔使照肺,簡單啲講一停西藥即刻咳,無介口即咳成晚,好返2-3日,又咳幾日
hotracy918
|
nora) 發表於 18-6-27 21:09
我仔咳左3年幾,斷斷續續,無斷尾,醫生又話唔使照肺,簡單啲講一停西藥即刻咳,無介口即咳成晚,好返2-3日 ...

吓,點解咁㗎,小朋友幾大,咁咪好辛苦囉,有冇睇中醫,有冇煲d潤肺湯水,anyway,小朋友快快好返,健健康康
bb409
|

我仔咳左3個月,初時睇西醫,而家睇緊中醫,係好左啲,但冇斷過尾,戒左口好耐,都唔知幾時先可以好番晒。
如果痰多,可食橙樹化痰素,有時間就拍下痰。
hotracy918
|
Moti 發表於 18-6-27 21:02
有冇睇西醫呀?我小朋友情況再嚴重啲,後來睇咗兩個兒科,照埋肺,係支氣管炎,要聞氣,食止咳水同抗生素 ...

有睇吖,之前都氣管炎,但冇聞氣,你小朋友幾大吖,睇邊個兒科,中西醫夾埋睇咗過10次
hotracy918
|
bb409 發表於 18-6-27 21:18
我仔咳左3個月,初時睇西醫,而家睇緊中醫,係好左啲,但冇斷過尾,戒左口好耐,都唔知幾時先可以好番晒。 ...

之前係萬寧買咗化痰素,食咗2日,而家上網睇試下拍痰先
bb409
|
hotracy918 發表於 18-6-27 21:30
之前係萬寧買咗化痰素,食咗2日,而家上網睇試下拍痰先

食2日化唔到痰架,我啲仔食一星期以上。不過人人情況也不同,你問下藥劑師以你仔仔年齡連續咁食,最多可食幾多日。
Moti
|
hotracy918 發表於 18-6-27 21:19
有睇吖,之前都氣管炎,但冇聞氣,你小朋友幾大吖,睇邊個兒科,中西醫夾埋睇咗過10次
...

青衣卓健湯子芬。政府兒科都有睇過,但我唔記得醫生個名了。咳咁耐係一定會照肺。如果食咗藥冇進展要再照。咁細個我唔會睇中醫。識得身邊唔少人愈食身體愈弱。
hotracy918
|
bb409 發表於 18-6-27 21:34
食2日化唔到痰架,我啲仔食一星期以上。不過人人情況也不同,你問下藥劑師以你仔仔年齡連續咁食,最多可食 ...

唔通太短時間,我見佢食咁多藥,好似越食越弱咁,我仔9嵗
hotracy918
|
Moti 發表於 18-6-27 21:37
青衣卓健湯子芬。政府兒科都有睇過,但我唔記得醫生個名了。咳咁耐係一定會照肺。如果食咗藥冇進展要再照 ...

希望小朋友快快好返
bb409
|
hotracy918 發表於 18-6-27 21:48
唔通太短時間,我見佢食咁多藥,好似越食越弱咁,我仔9嵗

見佢地日日食藥都唔斷尾真係好心痛

hotracy918
|
bb409 發表於 18-6-27 21:54
見佢地日日食藥都唔斷尾真係好心痛

就係咁lor,而家一聽到個仔咳,成個心都會拿一拿咁
Bbchu101
|
我之前又係搞唔掂,最後食咗樂信隻鎮咳靈幾日先收尾
waiping0923
|
Bbchu101 發表於 18-6-28 17:37
我之前又係搞唔掂,最後食咗樂信隻鎮咳靈幾日先收尾
呢隻有效
Bbchu101
|
waiping0923 發表於 18-6-28 18:05
呢隻有效
係呀,幾次咳到死都靠佢
haileyt_87
|
jm可以煲啲羅漢果飲下
joanneqq1205
|

中醫都冇用?