自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

育兒性格勳章

nora) 發表於 18-6-27 21:09
我仔咳左3年幾,斷斷續續,無斷尾,醫生又話唔使照肺,簡單啲講一停西藥即刻咳,無介口即咳成晚,好返2-3日 ...

我仔3歲時又係咁,斷斷續續咳咗成年,只係睇西醫,後來大少少4歲時去睇中醫,但中醫冇開藥,佢話小朋友始終細,所有藥都會有副作用,同埋咳得太耐氣管弱咗。
中醫只叫我買了強肺湯加瘦肉每星期煲一至二次,但內裡我只知有鱷魚肉、蛤蚧,其他的就不知道,因他是一包包分好賣俾我,你可以去藥才舖問蛤蚧湯,好多人應該都識。 我仔飲了起碼10-20包以上,明顯好轉,之後他一有咳我又煲,好快就好返唔會長手尾,到而家十幾歲條氣管都好健康,就算有傷風咳都只係睇一, 兩次醫生就會好返。

大宅

mielmiel 發表於 18-6-29 17:02
我仔3歲時又係咁,斷斷續續咳咗成年,只係睇西醫,後來大少少4歲時去睇中醫,但中醫冇開藥,佢話小朋友始終 ...

我仔每次睇中醫,次次講法吾同,一時寒咳,一時熱咳,一時濕熱,一時燥,我都五知可以點

子爵府

育兒性格勳章

nora) 發表於 18-6-29 17:08
我仔每次睇中醫,次次講法吾同,一時寒咳,一時熱咳,一時濕熱,一時燥,我都五知可以點
...
明白你呀,總知24小時日夜咳,都唔關寒或熱事,好唔夠2日食錯小小嘢又咳過,一日到黑都要介口,由出世8磅8肥仔變咗瘦蜢蜢

禁止訪問

大宅

mielmiel 發表於 18-6-29 17:18
明白你呀,總知24小時日夜咳,都唔關寒或熱事,好唔夠2日食錯小小嘢又咳過,一日到黑都要介口,由出世8磅8 ...

真係相同,依加已經5歲幾,學校茶點有時會有餅乾,甜既水果,佢都五食得,望住全班人食好慘,成日問點解我由細到大都咳,點解別人可以飲果汁,同啲同學出街人地食薯片飲汽水都無事,我仔食哈密瓜,果晚咳到嘔

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主

我仔間中都咳,通常晚上訓前咳,我都係戒口,間中沖蜜糖水佢飲。

有痰,蘿漢果加杞子水化痰幾好。我盡量唔會食藥,除非有其他病徵
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

大宅

我仔3歲時又係咁,斷斷續續咳咗成年,只係睇西醫,後來大少少4歲時去睇中醫,但中醫冇開藥,佢話小朋友始終 ...

之前帶仔去睇中醫,都聽到有人話執蛤蚧湯,原來係醫咳,我唔知

大宅

siukiki630 發表於 18-6-29 15:39
試下呢個:
1⃣雪梨乾,4塊左右(大塊)
2⃣天冬(5錢)

謝謝,我會試

大宅

請問呢個湯每次煲幾多碗,會唔會煲2至3碗放雪柜每日一碗? 如果食緊藥,你會繼續俾仔仔飲定食曬藥先再煲黎飲?

子爵府

回覆 nora) 的帖子

是不是父母其中一方有敏感? 如果父母有敏感, 小朋友都很大機會有敏感.

子爵府

育兒性格勳章

hotracy918 發表於 18-8-10 19:16
請問呢個湯每次煲幾多碗,會唔會煲2至3碗放雪柜每日一碗? 如果食緊藥,你會繼續俾仔仔飲定食曬藥先再煲黎 ...

我食緊西藥都有飲,它不是中藥算食療吧。如果好咳時只㷛2碗,放一天雪櫃可以,但放2-3天好似不太好,但閒時如有幾聲咳或當保養,我就會㷛一大㷛一家人飲,對大人都有益可補肺,我自己氣管都麻麻

子爵府

育兒性格勳章

mielmiel 發表於 18-8-10 21:17
我食緊西藥都有飲,它不是中藥算食療吧。如果好咳時只㷛2碗,放一天雪櫃可以,但放2-3天好似不太好,但閒 ...

如果久咳好返後,都繼續勤啲㷛,因為這是強肺湯,以後就算再咳都會快啲好返。

男爵府

飲洋蔥水,真是超級有效。每天1次,火10年後你會發現小朋友抵抗力強了,不易生病,就算病都肯定比以前輕微。
https://cookpad.com/tw/%E9%A3%9F%E8%AD%9C/2051967

大宅

mielmiel 發表於 18-8-10 21:17
我食緊西藥都有飲,它不是中藥算食療吧。如果好咳時只㷛2碗,放一天雪櫃可以,但放2-3天好似不太好,但閒 ...

謝謝,咁我明天煲2碗,明後2天各一碗,子女有唔舒服,真的很令人擔心,再次多謝jm的回覆

大宅

mielmiel 發表於 18-8-10 21:21
如果久咳好返後,都繼續勤啲㷛,因為這是強肺湯,以後就算再咳都會快啲好返。
...

知道,我都諗住好返後每星期都煲俾仔飲,真的多謝你無私的分享

大宅

chu88chu88 發表於 18-8-10 21:21
飲洋蔥水,真是超級有效。每天1次,火10年後你會發現小朋友抵抗力強了,不易生病,就算病都肯定比以前輕微 ...

謝分享

首頁

尾頁

跳至