我又問,俾著係你轉唔轉工?

ilovefat
|
80後,有一個讀小學嘅小朋友,婆婆湊。

本身份工hea,工作時可以玩電話,同老細傾得埋,少壓力,做左近3年。

有朋友介紹份工,人工多6-8k,工時少半個鐘,但搭車時間多30-45分鐘,工作應該無咁輕鬆。

俾著係你,會唔會跳出comfort zone?
JoanC
|
如果本身經濟好鬆動,我會揀返係度。 hea 工方便照顧小朋友,而且無人事麻煩。
靚靚熊太太
|
唔轉
kyliema2006
|
我就會轉工,唔想越來越無競爭力。
|
ilovefat 發表於 18-6-27 12:31

本身份工hea,工作時可以玩電話,同老細傾得埋,少壓力,做左近3年 ...

多6/8k人工好吸引
Vin828
|
如果小朋友已經脫離你既需要,其實可以轉,同埋一旦唔好彩要食回頭草,如果有計傾減一兩千蚊你又制唔制先?
FunWong
|
會轉呀 多幾千蚊
tsung
|
JoanC 發表於 18-6-27 12:34
如果本身經濟好鬆動,我會揀返係度。 hea 工方便照顧小朋友,而且無人事麻煩。
...

X2
cloudwingwing
|
睇你自己性格有冇鬥心,只得一個小朋友仲要有婆婆湊,可以考慮轉。仲有要考慮你家庭收入,如果你無經濟壓力,可以唔轉。

我認為自己有能力可以勝任,可以繼續上,我會轉工,6-8k 數目唔少,多左呢筆錢,隨時搭的士,去旅行,買野唔洗計住計住。
parrot1208
|
我同你差不多情況, 但放工後係一腳踢好攰, 所以我唔會跳出comfort zone。
kmbb519
|
工時少半個鐘, 但會唔會要 OT? 如唔駛 OT , 我會轉, 始終 6-8K 都唔少呀, 就算辛苦 d, 都係工作時間內, 最緊要唔駛 OT...
ilovefat
|
parrot1208 發表於 18-6-27 12:56
我同你差不多情況, 但放工後係一腳踢好攰, 所以我唔會跳出comfort zone。

我唔係返office hour,有時放工小朋友已瞓,所以返到屋企無乜野做,不過hea慣左,驚轉工會精神緊張
yucl_hk
|
無端端多6/8k, 你估易做?

唔轉
crystal媽咪
|
我冇上進心,亦都唔會有好大嘅經濟負擔。我會唔轉
donald63
|
如果經濟無壓力我唔轉,新工未必適應,人事唔知夾唔夾,做得唔開心係咪可以返轉頭先?
Mrs.Chan
|
如果婆婆湊得好,小朋友無太大問題,會趁後生搵多D錢,有份充實、有挑戰性、有滿足感的工,唔想hea 住返工~
ilovefat
|
kmbb519 發表於 18-6-27 12:58
工時少半個鐘, 但會唔會要 OT? 如唔駛 OT , 我會轉, 始終 6-8K 都唔少呀, 就算辛苦 d, 都係工作時間內, 最 ...

唔使ot,不過搭車單程多大半個鐘
nsychristy
|
6-8k 齋袋做零用都幾爽
ChloeMa
|
我會轉,人工吸引。
good_pig
|
ilovefat 發表於 18-6-27 12:31

本身份工hea,工作時可以玩電話,同老細傾得埋,少壓力,做左近3年 ...

6-8k, 比例係幾多?如果under 30k ,多6k 就會轉