論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問做左一個月嘅斷約工人在港會有人請嗎?我工人做左一個月,佢想我terminate佢,因佢希望搵個perfect match嘅僱主(佢想吾洗湊小朋友,齋清潔,但我請佢系take care我個囡)。佢以為我炒佢就吾當break contract, 甘佢可搵第二個僱主,agent剛同佢解釋佢誤會左,無論點都會被視為break contract,一樣難搵工,但佢講極吾明,重叫我要寫佢好d等佢揾新僱主。點解佢可以甘奇怪覚得我應該或會申請佢過黎俾機會佢搵新僱主?!

水晶宮

tirisc 發表於 18-6-27 18:40
請問做左一個月嘅斷約工人在港會有人請嗎?我工人做左一個月,佢想我terminate佢,因佢希望搵個perfect mat ...

你外傭好年青及第1次出黎打工架? 年agent解釋比佢都唔聽, 應該係比親友誤導。

你小心, 佢可能以為你炒佢, 就有1個代通知薪金。而唔知1個月通知就唔需要比代通知金。

你話僱主只需要工人清潔, 就搵本地鐘點工人, 唔會請外傭。

你外傭咁想走, 我諗你係搵定人。
天空之城, 快樂之地

子爵府

回覆樓主:

叫佢咁唔鍾意就自己辭職

水晶宮

請問做左一個月嘅斷約工人在港會有人請嗎?我工人做左一個月,佢想我terminate佢,因佢希望搵個perfect mat ...

你同佢講就算佢搵到perfect match 僱主, 入境處可能佢做1個月就斷約, 唔批新工作簽證,搵到新僱主都無用。 要即刻離開港, 唔可以再黎香港工作。

天空之城, 快樂之地

別墅

大把人請,我個印印工主嚟左唔夠一個月被我炒左(一個月通知果種)聽講已有人接手啦!

水晶宮

satinku 發表於 18-6-27 19:43
大把人請,我個印印工主嚟左唔夠一個月被我炒左(一個月通知果種)聽講已有人接手啦!
...

我自己都請左個斷約外傭照顧阿爸。 但個外傭都起碼做左半年(之後係香港做左8年同1個僱主)。自己親身同個外傭見面, 傾左半粒鐘。各方面感覺OK, 至搏一搏。

如果agent 話有個1個月斷約外傭比我見, 我一定唔浪費自己時間去見。

大宅

PCCW2319 發表於 18-6-27 18:56
你外傭好年青及第1次出黎打工架? 年agent解釋比佢都唔聽, 應該係比親友誤導。

exactly.
但佢已經34歲,而且十年前喺新加坡做過

大宅

我都吾keep佢喺度㗎喇!但吾順佢搞場大龍鳯重要俾一個月人工佢囉!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好明顯你工人借你申請來HK, 然後一心跳船。 你使驚佢揾唔到工, 可能來揾老公就真。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-6-27 21:39
好明顯你工人借你申請來HK, 然後一心跳船。 你使驚佢揾唔到工, 可能來揾老公就真。 ...

佢結左婚有細路喇!唉!我覺得佢想黎楝工囉!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

tirisc 發表於 18-6-28 02:00
佢結左婚有細路喇!唉!我覺得佢想黎楝工囉!

廿幾年前, 我friend mother死咗, 佢地幾兄弟姊妹夾錢請個印返來同個老豆煮飯, 印又老又醜有老公仔, 勾咗個老豆, 成功同件印註册結婚。 唔使一年, 老豆死得好古怪, 醫院驗咗好耐屍, 卒之揾唔到野。 件印成功以未亡人身份承受副身家。

有老公有細路, 都不及港太吸引。

2012 Pa訓在馬嘉烈, 對面床訓個公公, 個仔係個地中海大叔, 日日來同公公抹身。 有個包頭印坐係度, 唔做野。 印過來問我借刀, 以為佢切生果比公公食。 原來佢自己食。 問佢你老板呀? 指住個大叔鵝勞貢(我老公)。

大宅

我同事專請斷約印,又連續炒左兩個印,第三個先ok.

大宅

anniter1000 發表於 18-6-28 08:44
我同事專請斷約印,又連續炒左兩個印,第三個先ok.

甘重請斷約?

大宅

tirisc 發表於 18-6-28 08:53
甘重請斷約?

有人有錢有時間,唔憂請

大宅

請斷約比請海外快好多。

大宅

回覆 satinku 的帖子

我真係唔明,斷約唔係一定要返去原居地。因為我仲介同我講已經改左例。所有斷約嘅工人唔可以去澳門當出境一次。一定要返返原居地。。當海外申請

複式洋房

回覆 lily-of-valley 的帖子

好明顯你工人借你申請來HK, 然後一心跳船。 你使驚佢揾唔到工, ---yes

複式洋房

回覆 jeanerin 的帖子

所有斷約嘅工人唔可以去澳門當出境一次。一定要返返原居地。。當海外申請

水晶宮

jeanerin 發表於 18-7-17 15:21
回覆 satinku 的帖子

我真係唔明,斷約唔係一定要返去原居地。因為我仲介同我講已經改左例。所有斷約嘅工 ...

幾時開始?
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆 PCCW2319 的帖子

唔知幾時開始,但今年年頭一定係
所以斷約工人都無著數, 一定要走,再上training

首頁

尾頁

跳至