0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

新手父母求救!!
奶粉BB就快滿月,起初連續十幾日BB凌晨食了一餐奶後都可瞓天光,如12am, 3am, 6am咁食。期間好好湊,餵完掃風抱一陣就瞓著,再放落床仔就一覺到下一餐。但日間

扭眼瞓定唔知咩原因總有連續4-5個鐘唔瞓,即橫跨兩餐奶之間都唔瞓。

最近一星期則變成日間食得好瞓得好,夜晚就由11pm一直持續到3-4am都唔瞓或瞓唔到。我地唔識分,究竟係扭眼瞓定肚仔仲有風定係腸痛而唔瞓…

已肯定唔係食唔飽、濕尿片問題,肚仔又按摩過了…

佢一路爆喊邊打喊怒、又間中會一路喊一路放屁、fing手fing腳好爆燥、好難令佢收聲、點抱都唔舒服咁,用返日間湊佢嘅方法好似都無效咁。我地好無助,變成大人同BB只可以眼光光等時間過,等BB眼瞓先可以放落床。如果未令到BB入到深層睡眠,佢就一放落床無耐即又再喊過…又要再抱返,重新再進行安撫…
上網睇有D父母提議有得BB喊飽就會瞓,但呢個方法適用於初生未足月BB嗎? 阿B可以喊咳到上氣唔接下氣咁,怕咁樣喊法會有問題或反效果…
又有父母話日間同BB玩多D,唔比佢瞓咁多,呢個方法都已試過,但都無用。日間同佢玩,玩多陣佢已扭眼瞓。
到底點做好呀? 晚晚無覺可瞓事少,怕日後BB慣左就更難修正。

係唔係多數初生BB每日都總會連續幾個鐘唔瞓架?

請問有無朋友有相同經驗可以分享點應付?

另外,如果有呢方面嘅肓兒問題,除左

母嬰健康院之外,

有無其他政府機構有相關資詢服務提供? 請大家指教。謝謝!!
-----------------------------------------------------------------
29/6(更新): 多謝大家既回覆!! 咁我諗都係因為BB唔識分日夜而出現問題。
請問,如果訓練唔成功, 咁BB大概需多少時間先自動識得分日夜呀? 因為我發覺日間時要整醒佢係幾難既,佢一係就點都唔肯打開眼,一醒就喊,我地只可以繼續比佢瞓或提早餵奶。夜晚佢就眼光光或扭眼瞓但點氹都入睡唔到。

係唔係正常每個初生BB於日間都會連續幾個鐘唔瞓架? 定係一般佢地只係「食&瞓」不斷24小時內接住重覆,而沒有空白時間架? 即是有些BB係唔會扭百蘿、百日哭,而係好穩定地似機械人一樣重覆

食&瞓? 請有經驗父母話我知。謝謝!!

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-7-6 15:14

別墅

回覆樓主

可能bb未識分日夜,我女出世頭1個月情況差不多,滿月後我日日帶佢出街,連續出左個幾星期,比佢見下陽光,聽下嘈吵聲,夜晚9點左右要求屋企人較暗d燈&講野細聲,到11點臨訓前喂奶則在房間開小燈&較好冷氣,在1個舒服和昏暗&寧靜的環境喂佢飲奶,結果佢每晚都訓得好好。

如果唔想帶bb出街,日頭亦可在家裡製造些噪音,教佢分日夜

JD930    發表於 18-9-18 15:18

大宅

ceci.w 發表於 18-6-28 00:52
可能bb未識分日夜,我女出世頭1個月情況差不多,滿月後我日日帶佢出街,連續出左個幾星期,比佢見下陽光, ...

個仔就快兩個月。夜晚我用你一樣既方法,令佢習慣係時候訓覺,11點幾餵最後一餐奶,一訓到5點幾自己喊醒飲奶。

近排令我頭痛既係日頭係屋企唔願訓。明明眼訓既,訓到既訓著個幾鐘又醒返。每次帶佢出街係車度郁郁下一定訓到。過幾日工人on board,我產假仲有兩星期就完。如果阿仔日頭持續咁,擔心姐姐抽唔到身做其他野。

大宅

回覆樓主:

正諗住開post講我都有呢個情況,日頭飲完奶唔肯訓,擺佢上床就爆喊,但都仲有幾個個鐘頭佢訓一陣,有時見佢滿口都係口水,但未夠鐘食奶,我就會俾佢埋身啜兩啖等佢瞓覺,一到晚上八點鐘就開始食左奶換左片抱住都喊,一路喊到下一餐奶,醫生檢查過話佢冇肚風,我個仔係大食B ,每餐已經食緊五安半啊,健康院都話太多啦唔可以再加,試過用包被包實晒,比腸痛水佢飲,按摩,營造瞓覺嘅環境比佢都係唔肯訓,喊到全屋人都冇得瞓,我個仔已經個半月啦,再咁樣落去我哋兩公婆都會崩潰,我試過有得佢喊,但係佢喊到變晒聲塊面紅晒,又驚佢真係冇安全感影響將來成長,最後都俾佢埋身啜兩啖等佢可以有安全感,我都想知有冇其他方法可以解決呢個扭喊,食極唔飽,扭抱嘅問題呀,求指教

大宅

imubbb 發表於 18-6-28 11:28
正諗住開post講我都有呢個情況,日頭飲完奶唔肯訓,擺佢上床就爆喊,但都仲有幾個個鐘頭佢訓一陣,有時見佢 ...

一係用奶嘴啦,包實BB俾奶嘴佢食,訓冧咗就拎走,仲好過大人無得訓

大宅

babyfung61 發表於 18-6-27 21:07
新手父母求救!!
奶粉BB就快滿月,起初連續十幾日BB凌晨食了一餐奶後都可瞓天光,如12am, 3am, 6am咁食。期 ...

我覺得日頭訓多咗,夜晚就精神唔願訓,試下下午同BB玩多啲,玩攰夜晚就會訓,慢慢調節返

JD930    發表於 18-9-18 15:19

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

三個月前BB就系食,屙、訓啵,照你咁,BB有可以肚脹,要幫BB按摩肚仔,有屁放就舒服D。另外可能缺乏安全感。

大宅

有機會係腸痛,D症狀好似我個仔當時咁。我個仔滿月前無論早晚食同瞓都無問題,陪月仲話佢好好湊,脾氣好,又唔會大叫大喊,點知過咗滿月無耐,就晚晚瞓唔到係咁大喊,有時傍晚開始已經係咁...嗰段時間諗返起都真係好惡夢...
後尾上網睇返D資料,就發現佢應該似係腸痛,咁唯有乜都試下,例如日頭得閒幫佢搓下肚仔,幫下佢d腸郁動,又幫佢做下運動,瞓低然後好似踏單車咁郁佢對腳仔,瞓覺個陣幫佢打側身瞓...其實都唔知邊樣work咗,卒之去到差唔多兩個月度就無事,仲自己介埋夜奶。

珍珠宮

回覆樓主

未滿月既bb,呢個情況太正常不過。因為佢仲未分到日夜,我都試過,滿月後就好好多啦。加油啊

別墅

vivi23berry 發表於 18-6-28 05:56
個仔就快兩個月。夜晚我用你一樣既方法,令佢習慣係時候訓覺,11點幾餵最後一餐奶,一訓到5點幾自己喊醒飲 ...

我個女日頭都係咁呀!係屋企既話要人抱住先肯訓,一放低就喊,不過好彩我媽幫我湊,所以暫時都OK..有時得我自己湊,而我又忙緊既時候我會比奶咀佢含住訓,訓林左就拎走個奶咀

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-6-28 19:53
未滿月既bb,呢個情況太正常不過。因為佢仲未分到日夜,我都試過,滿月後就好好多啦。加油啊
...

我都係,一開始真係比較辛苦,之後會好D,加油!

珍珠宮

GCHK 發表於 18-6-28 22:46
我都係,一開始真係比較辛苦,之後會好D,加油!

係呀,慢慢就會有日夜概念,慢慢就會跟翻大人既時間

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-6-29 15:31
係呀,慢慢就會有日夜概念,慢慢就會跟翻大人既時間

係亞係亞,跟番大人時間,我地就冇咁辛苦啦

珍珠宮

GCHK 發表於 18-6-29 16:46
係亞係亞,跟番大人時間,我地就冇咁辛苦啦

慢慢就會熬過去啦,湊b時間過得好快。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 imubbb 的帖子

我阿b又係咁…
由凌晨4點幾食完餐奶之後一直到中午12點先瞓, 佢唔瞓、瞓得唔好轉眼又喊醒, 變相我陪佢一齊無得瞓…唔知點好, 就快崩潰…

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 GCHK 的帖子

大概由幾個月開始先會有改善架?

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 RubyYu07 的帖子

bb會自動識分日夜嗎? 好難令佢明白呀…

珍珠宮

babyfung61 發表於 18-6-30 18:39
回覆 RubyYu07 的帖子

bb會自動識分日夜嗎? 好難令佢明白呀…

夜晚就黑麻麻,靜D,日頭你打開窗簾,同埋人聲,都會令佢分辨到。

別墅

回覆樓主:

我bb滿月後都有相同情況,所以我上網睇左好多資料,試左唔同方法。

首先要定時定量餵奶(4個鐘一餐),固定左之後進行食~玩~訓模式,食+玩用1個半鐘,玩完就比佢返房訓(關窗,關窗簾,開風扇及空氣清新機),要令房間寧靜及舒適。bb玩完就累,會好易訓著,有時bb醒左會暴喊,但唔好即刻抱佢,等佢喊15至30分鐘先抱佢5分鐘,慢慢佢就無喊咁耐,可以自己訓返著。而每日最後o嗰餐比bb食多d,食完掃左風就比佢訓,其間bb喊都係等15至30分鐘先抱一抱佢。由於日頭有同bb玩,另外bb喊時又消耗左d精力。我覺得bb有規律左,好訓左,媽咪又多左時間休息。你可以試下。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 ChanChanAgnes 的帖子

首先好多謝你咁詳細話我知要點做呀!比BB喊,佢會喊到上氣唔接下氣,會唔會有問題?如果無,我就安心等耐D啦,雖然喊多左應該都會多左肚風?但如果藉此訓練到佢,我地都要狠心點,無辦法。

首頁

尾頁

跳至