0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 RubyYu07 的帖子

好呀!多謝你!我就咁做試吓先。

別墅

babyfung61 發表於 18-6-30 21:46
回覆 ChanChanAgnes 的帖子

首先好多謝你咁詳細話我知要點做呀!比BB喊,佢會喊到上氣唔接下氣,會唔會有 ...

我確保佢唔會嘔奶就由得佢喊喇,佢開頭真係暴喊嫁,咁佢暴喊時我其實都一路用cam睇住佢,確保bb安全。

男爵府

2024年龍年勳章

暫時無法定時餵奶,因為佢會提早喊醒,所以個餵食schedule有點亂⋯佢可以一直喊成粒鐘,夜晚驚嘈到人,又怕佢喊到入晒風好辛苦,同埋喊完又無特別攰,所以好難搞⋯

別墅

babyfung61 發表於 18-7-1 12:13

暫時無法定時餵奶,因為佢會提早喊醒,所以個餵食schedule有點亂⋯佢可以一直 ...

定時餵食都可以有半個鐘彈性,但要下一餐調校返啱個餵奶時間。有時bb早左喊肚餓我會比少少水佢飲或比佢食奶嘴。如經常如是就要調整奶量,盡可能4個鐘一餐。

大宅

回覆樓主

呢幾日我試左,日頭開電視,唔會就佢,用正常聲量,好似日常抱住拍佢訓,訓林左慢慢放high chair,夜晚入房就熄電視聲,等佢試下分日夜,發現佢日頭有電視聲訓得好左,冇半個中扎醒,有時可以訓到2個中,差唔多食奶時間先喊醒,唔通真係之前太就佢屋企靜得濟?不過呢個方法仲觀察緊,唔知有冇長遠功效

別墅

babyfung61 發表於 18-7-1 12:13

暫時無法定時餵奶,因為佢會提早喊醒,所以個餵食schedule有點亂⋯佢可以一直 ...

當初我train我個女飲奶都好狠心嫁,由得佢喊,喊到心都痛埋,屋企人係咁催我比奶佢飲,我堅持佢要3-4個鐘先飲,持續左個幾2個星期,bb滿月後就好好多,有時佢真係喊得好勁,而你唔介意的話亦可用奶咀安撫佢,或者轉下個環境(如抱佢出廳/入房),飲奶時間固定左,就好易訓練到佢分日夜,然後就好快戒夜奶嫁啦!最緊要係見bb喊唔好心軟,因為你既堅持係幫緊自己&bb

大宅

回覆 imubbb 的帖子

我BB由個半月左右到宜家2個幾月, 都係一到晚上8-9點個餐就食極唔飽!我都就黎崩潰啦!!!食完8-9點個餐就一直扭食, 試過比佢食放題, 但次次都飽到吐
吐完繼續扭食......
呢到有無人所以解答呢個問題, 已經一個月啦!!

大宅

回覆 ceci.w 的帖子

我有比BB食奶咀安撫佢, 但佢唔係好鐘意食, 食幾下就吐返出黎之後又扭過(扭食), 所以我只好"喂"奶咀比佢食, 食到佢累訓著
我亦都有比佢轉變環境, 訓沙發, 訓搖搖床....結果都係一樣
D BB個心好似有個鐘咁, 一到時間就會係咁扭, 日日如是......

但日頭就無咁既事發生.....

大宅

薑餅 發表於 18-7-3 12:39

我BB由個半月左右到宜家2個幾月, 都係一到晚上8-9點個餐就食極唔飽!我都就黎崩潰啦!!! ...

你會唔會換奶樽試下,我覺得換左要啜先出奶既樽呢個問題改善左,唔係話完全冇,但係喊得冇咁顛同小左發生,因為佢啜奶攰左同慢左,同埋我有用油同佢按摩肚仔,冇咩效但咩都試下,有時要排除可能性先對正下藥到

大宅

imubbb 發表於 18-7-3 15:24

你會唔會換奶樽試下,我覺得換左要啜先出奶既樽呢個問題改善 ...

我係埋身人奶㗎

男爵府

2024年龍年勳章

明白,謝謝

男爵府

2024年龍年勳章

我朋友話太靜, 有D. BB真係會瞓唔到

男爵府

2024年龍年勳章

用奶咀佢初時可以合埋眼係咁啜,但啜啜吓跌左,佢又醒,又再喊過⋯我而家開始變到唔識氹佢瞓,只可以望住佢喊,同幫佢扶穩個奶咀⋯我手痛,無力抱,唔知可以點

大宅

babyfung61 發表於 18-7-4 11:49

用奶咀佢初時可以合埋眼係咁啜,但啜啜吓跌左,佢又醒,又再喊過⋯我而家開始變到唔識 ...

我同你一樣,我bb而家1個半月,我真係好無奈,唔知可以點

大宅

babyfung61 發表於 18-7-4 11:49

用奶咀佢初時可以合埋眼係咁啜,但啜啜吓跌左,佢又醒,又再喊過⋯我而家開始變到唔識 ...

感受到你的無奈同想喊既感覺,我試埋日頭帶佢落街行,佢有一兩次試過落完行後返屋企訓到好林

男爵府

2024年龍年勳章

即係要試吓帶佢落街行吓吧,行街行多久?半小時可以嗎?

大宅

babyfung61 發表於 18-7-4 14:15

即係要試吓帶佢落街行吓吧,行街行多久?半小時可以嗎? ...

行幾耐隨心,要睇阿b情況,訓左就行多陣順便去超市買埋野,醒就一個中內返去屋企,但要睇住唔好曬親佢,最好沖涼前一個中出發,完成返去沖涼飲奶

別墅

imubbb 發表於 18-6-28 11:28
正諗住開post講我都有呢個情況,日頭飲完奶唔肯訓,擺佢上床就爆喊,但都仲有幾個個鐘頭佢訓一陣,有時見佢 ...

我個女問你情況一樣,但我女差不多二個月啦,我聽日就返工,吾知點算

男爵府

2024年龍年勳章

我未買孭帶…搵機會買左後試試。因為我手痛抱唔得佢耐, 好驚抱抱吓想搵地方擺時整親佢。因為隻手一痛時下意識就會縮, 實在要搵其他方法。

大宅

babyfung61 發表於 18-7-4 22:14

我未買孭帶…搵機會買左後試試。因為我手痛抱唔得佢耐, 好驚抱抱吓想搵地方擺時整親佢 ...

你可以等老公放工放假叫佢抱嫁嘛,唔好一個人攬哂上身,第一次試下15分鐘先,行下公園,聽下車聲,你睇下佢會唔會聽到咁嘈反而仲訓得林左,你就知道點微調屋企個環境/照顧佢既方法

首頁

尾頁

跳至