興趣嗜好

跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

babywater 發表於 18-6-28 11:55
有d花期長,有d短,石斛大多都有香味,這些都是它們之前的花

除咗蝴蝶蘭,原來石斛蘭都咁靚,妳的加多利亞蘭好優雅,它比蝴蝶蘭容易種嗎?

子爵府

mingaga 發表於 18-6-28 12:00
搵日冇咁熱,要走出去花墟買D浮石先,感謝妳的回覆及經驗分享。
我淨係攪幾盆蘭花都論論盡盡
我有 ...

你現在這棵就唔好入水啦,佢哋都長得幾好,唔係每一棵都適合水培,我都有好多不成功的例子

子爵府

mingaga 發表於 18-6-28 12:05
除咗蝴蝶蘭,原來石斛蘭都咁靚,妳的加多利亞蘭好優雅,它比蝴蝶蘭容易種嗎?
...

蝴蝶蘭太難養,但他們花期長。我現在最愛加多利亞蘭,但花期短,不過它們容易養又會不斷長新芽,會越來越大棵

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babywater 發表於 18-6-28 09:00
這些算是比較穩定的,我仲有好多不太成功的和仲未入水的花遲d有機會再同大家分享
...

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

babywater 發表於 18-6-28 12:11
蝴蝶蘭太難養,但他們花期長。我現在最愛加多利亞蘭,但花期短,不過它們容易養又會不斷長新芽,會越來越 ...

我都覺得蝴蝶蘭難養,但係呢度啲JM鼓勵我、教我慢慢一步步栽種,令我重建少少信心。
我見妳棵加多利亞蘭,花朵和葉都比較厚,顏色又靚又健康,搞到我都心思思出年農曆年買棵試吓。
如果去花墟買加多利亞蘭,有冇乜嘢心得?除咗揀花色漂亮之外,係咪揀啲比較粗壯的?

侯爵府

babywater 發表於 18-6-28 12:08
你現在這棵就唔好入水啦,佢哋都長得幾好,唔係每一棵都適合水培,我都有好多不成功的例子
...

我如果你有見到我在這版開post, 就知道我之前兩年失敗的例子
蘭花凋謝後,黃葉、爛根、搶救失敗、壽終正寢⋯⋯
今年我要俾心機,好好向各位學習栽種

子爵府

mingaga 發表於 18-6-28 13:20
我都覺得蝴蝶蘭難養,但係呢度啲JM鼓勵我、教我慢慢一步步栽種,令我重建少少信心。
我見妳棵加多利亞蘭, ...

我撞到就買,花墟得幾間鋪有賣加多利亞蘭,可能因為價格也不便宜,所以店鋪都照顧的比較好

子爵府

mingaga 發表於 18-6-28 13:23
我如果你有見到我在這版開post, 就知道我之前兩年失敗的例子
蘭花凋謝後,黃葉、爛根、搶救失敗 ...

我是超新手,今年才開始水培,其實入水前d根健康已經成功一大半,有d買回來根已經爛咗好多或施肥太重d根會黑哂,都好難適應水培,要俾心機和時間等待長新根,養蘭花首先要養根

侯爵府

babywater 發表於 18-6-28 13:30
我是超新手,今年才開始水培,其實入水前d根健康已經成功一大半,有d買回來根已經爛咗好多或施肥太重d根會 ...

係唔係用水種嘅方式養好啲根,佢之後都會開花?或是要轉返落盤才可以開花?

子爵府

mingaga 發表於 18-6-28 13:48
係唔係用水種嘅方式養好啲根,佢之後都會開花?或是要轉返落盤才可以開花?
...

我會繼續水培,一來干淨d又可以隨時觀察佢地d根,在美國加拿大好多人水培都好成功

子爵府

mingaga 發表於 18-6-28 13:48
...

我相信只要他們健康成長,看花只是遲與早的問題

侯爵府

babywater 發表於 18-6-28 13:57
我相信只要他們健康成長,看花只是遲與早的問題

多謝妳嘅鼓勵
我都會多啲嚟分享吓我家弱弱的水種狀況。
我試一下,唔比水佢一兩日。
忘記問妳需唔需要放液肥?如需要,幾耐放一次?

子爵府

mingaga 發表於 18-6-28 14:02
多謝妳嘅鼓勵
我都會多啲嚟分享吓我家弱弱的水種狀況。
我試一下,唔比水佢一兩日。

我覺得水培要等佢適應咗才可施肥,蝴蝶蘭石斛蘭一兩個星期施一次薄肥,開稀肥水浸兩個鐘倒咗d水,加返正常水,唔好直接用水喉水,我會放置一晚才用,加多利亞不需要太多肥

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

侯爵府

tsung 發表於 18-6-28 14:30

妳有冇種花呀?如有,分享一下

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

mingaga 發表於 18-6-28 16:15
妳有冇種花呀?如有,分享一下

我好鍾意植物,不過唔識種,所以只好欣賞大家種

侯爵府

tsung 發表於 18-6-28 16:22
我好鍾意植物,不過唔識種,所以只好欣賞大家種

我都係呢幾年,先發覺原來家中一直種嘅常綠植物會開花,自此之後,就對種植有興趣。

伯爵府

回覆樓主:

嘉多利蘭真係好好種。夠哂就得。我都有棵就快開花呀。

用戶要求終止服務

mingaga 發表於 18-6-28 16:36
我都係呢幾年,先發覺原來家中一直種嘅常綠植物會開花,自此之後,就對種植有興趣。

...

好賞心悦目

子爵府

anson2007 發表於 18-6-28 16:52
嘉多利蘭真係好好種。夠哂就得。我都有棵就快開花呀。

你就好了,大把地方種花加多利亞蘭好適合香港天氣

首頁
12345...11

尾頁

跳至