請教- 可否早送bb禮物?

白毛毛
|
買了些初生衫仔同用品,早些送定可以嗎?有無避忌呢?唔該各位。
白毛毛
|
無人知?
good_pig
|
白毛毛 發表於 18-6-28 15:49
買了些初生衫仔同用品,早些送定可以嗎?有無避忌呢?唔該各位。

我覺得ok的
spikenard
|
出左世先送
cherrieloy
|
白毛毛 發表於 18-6-28 15:49

通常出咗世先送,早送好似唔吉利,怕bb會早產

除非係啲bb出世前要安頓好嘅野,例如bb床、烚奶樽器之類
艾菲BB
|
傳統怕BB小氣係唔可以送定先,一定要BB平安出世先可以送

白毛毛
|
good_pig 發表於 18-6-28 16:33
我覺得ok的

唔該
白毛毛
|
cherrieloy 發表於 18-6-28 16:44
通常出咗世先送,早送好似唔吉利,怕bb會早產

除非係啲bb出世前要安頓好嘅野,例如bb床、烚奶樽器之類

知道了。咁我等下先。 唔該曬
白毛毛
|
艾菲BB 發表於 18-6-28 16:46
傳統怕BB小氣係唔可以送定先,一定要BB平安出世先可以送

白毛毛
|
spikenard 發表於 18-6-28 16:37
出左世先送

losttoa
|
我老媽話,小朋友未出世唔收禮,封利事都唔收
spikenard
|
白毛毛 發表於 18-6-28 16:49

11樓講的有道理,總有d原因……,不能明說,但……你明的
白毛毛
|
spikenard 發表於 18-6-28 17:25
11樓講的有道理,總有d原因……,不能明說,但……你明的

唔該曬。我見公司有人開始送,話無聽過有問題。我唔識咪上黎問你地囉
白毛毛
|
losttoa 發表於 18-6-28 16:50

唔該曬
吉蒂0603
|

白毛毛
|
吉蒂0603 發表於 18-6-28 17:45
傳統好多新派家長無理會,我嗰代呢,bb未出世,都唔好砌BB床(安床) 。所以,應該等出世後才送吧 ...

知道了。唔該曬
jadechant
|
losttoa 發表於 18-6-28 16:50

父母自己買東西給小朋友,就另一回事。朋友識做,就等滿月,才送。這些事,是急不得的。
micsin
|
我早送 因d 衫仔要洗定
Angel_Rose
|
死火,個個都話出左世先送,我每次都出世前送,因怕對方生完無時間約到佢
kmbb519
|
白毛毛 發表於 18-6-28 17:43
唔該曬。我見公司有人開始送,話無聽過有問題。我唔識咪上黎問你地囉
...
我覺得唔好送住, 始終唔知人地屋企個傳統  我聽過唔收得利是, 會小氣, 但禮物就未聽過, 不過安全起見等出左世先啦