青春期鼻不斷生暗瘡,睇中醫定點好呢?

happyfamilybaby
|
好煩惱,請大家分享下。
算死草
|
happyfamilybaby 發表於 18-6-28 15:49
好煩惱,請大家分享下。

查保濕霜用保霜面膜,唔好查去油產品。
long170908
|
happyfamilybaby 發表於 18-6-28 15:49
好煩惱,請大家分享下。

我都有同樣煩惱
南丁媽咪
|
青春期暗瘡

如果嚴重,睇皮膚科
如果唔嚴重,就保持清潔,揸暗瘡藥膏
如冇好,去睇皮膚科

過來人,青春期暗瘡,阿媽只叫我飲涼茶,睇中醫,到自己大學先遇到個門診醫生肯轉介去政府皮膚科,從未試過塊面係好返,但已經變月球表面。
之後以為睇中醫調理(大學附屬由教授睇),因中醫要長期飲中藥調理,因一次入院,結果意外驗出肝功能全不合格,即停中藥,指數慢慢升返.

嚴重暗瘡其實係皮膚病既一種,病向淺中醫

若果不嚴重,正常清潔就ok

|
南丁媽咪 發表於 18-6-28 16:27
青春期暗瘡

如果嚴重,睇皮膚科
即係不好睇中醫?
南丁媽咪
|
happyfamilybaby 發表於 18-6-28 16:31
即係不好睇中醫?

睇一次睇下有冇好轉,冇就睇皮膚科
|
南丁媽咪 發表於 18-6-28 16:48
睇一次睇下有冇好轉,冇就睇皮膚科
青春期,不知睇中醫有無用?
Hansma
|

同樣嘅煩惱,鼻不斷標痘,唔知點搞
tsung
|
南丁媽咪 發表於 18-6-28 16:27
青春期暗瘡

如果嚴重,睇皮膚科

謝謝分享
南丁媽咪
|
happyfamilybaby 發表於 18-7-2 07:47

我自己就覺得冇用。

問心,我以前真心好嬲我媽當年唔正視帶我去睇皮膚科,只同我講青春期係咁架喇.....(當然我知阿媽冇咩讀書,加上冇乜錢)

我自己去排門診,可惜普通醫生永遠是但開抗生素打發我走,直至好後期先有醫生轉介我去政府皮膚科

暗瘡一定要長期醫治,即代表要長期飲中藥。
中藥也是藥,不是保品,要長期食藥,對肝臟有一定負荷

戒口食健康啲係ok既,呢d冇harm

暗瘡可以係病,早處理可以減少留疤
青春期不是藉口,如果嚴重(不是一粒半粒),早d去睇

Moti
|
有冇成日覺得肚餓呀?
waic
|

我14,5歲時又係狂出鼻,仲次次好大粒,個時唔識睇醫生,搞到留有疤,個人冇晒自信,到成30幾歲後先冇甘覺。
建議及早睇皮膚科,免留疤。宜家醫學甘昌明,一定醫到。
我仔青春期出暗瘡,我呢個超級慳儉嘅媽媽都即刻捉佢去睇皮膚科,唔想佢受我同樣嘅經歷。
老實講,不論男女儀容都好緊要。
南丁媽咪
|
樓主不如早d去睇皮膚科
如果嚴重醫生可能開藥
不嚴重都開d藥膏

等醫生決定
waic
|
南丁媽咪 發表於 18-7-2 08:47
樓主不如早d去睇皮膚科
如果嚴重醫生可能開藥
不嚴重都開d藥膏

係呀,要食藥都食啦,好多明星都會食藥控制。
起馬自信返晒黎
南丁媽咪
|
waic 發表於 18-7-2 08:42
我14,5歲時又係狂出鼻,仲次次好大粒,個時唔識睇醫生,搞到留有疤,個人冇晒自信,到成30幾歲後先冇甘覺 ...

我月球表面,個人真係冇晒自信
好彩最後嫁得出c6要我....

所以我知我仔有機會遺傳,
到時我一定早早病向淺中醫
南丁媽咪
|
waic 發表於 18-7-2 08:50
係呀,要食藥都食啦,好多明星都會食藥控制。
起馬自信返晒黎

我依家出下巴同頸
因為準備生第二個,所以冇得食藥
唉....好痛苦
mariefish
|
happyfamilybaby 發表於 18-7-2 07:47

http://health.appledaily.com.hk/health-and-you/20160603/4529/

可先睇中醫試試

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Yukyuk
|
Fyr.

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cqwert
|
回覆 happyfamilybaby 的帖子

嚴重要睇皮膚科,選擇適合洗面液好重要,要清潔乾淨,戒口,甜,加工食物,辛辣唔好食,飲多水,食多些生果,菜,枕頭袋要常更換,唔好飲太多涼茶清熱,好傷身
mami42
|
但係吃西藥又係好散,好傷胃,藥一停又生番。