自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

伯爵府

回覆樓主:

加油,祝福你地一家

男爵府

回覆樓主

加油(emoji)(emoji)

子爵府

回覆樓主

祝福你們啊!

子爵府

熱血金章

MATINLONG 發表於 18-7-1 09:54
樓主,我仔仔小時候被評為自閉譜系, 發展遲緩,我仔現在小三,今年是品學兼優生, 最緊要父母要堅持,不要錯 ...

你好,你個例子好鼓舞。我仔剛小一,性格好好,好純品,操行有A-,但上堂 吸收吾到,老師估佢可以係ADD( 專注力失調症),現在排政府九月有得見精神科醫生,再進一步評估。但他科科得30,40分,係英文好小小,70分,一年級已經咁,老師都擔心佢,全年考尾10。。。唉,我好擔心佢,上堂遊魂,知識 吸收唔到,其實我ftm湊佢,我估佢係“有限知能“同發展遲緩………………

男爵府

鍾太2009 發表於 18-7-18 21:02
你好,你個例子好鼓舞。我仔剛小一,性格好好,好純品,操行有A-,但上堂 吸收吾到,老師估佢可以係ADD( 專 ...

如果係發展遲緩,幼稚園讀了3年,老師都未能發現嗎?

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

我仔都係遲緩。遲咗一年。我又冇咩。每個人天生都唔同。何必免強佢又辛苦自己。唸下生佢出來的原因。我只希望佢健康。可以照顧到自己便可以了。

我冇唸過佢可以創一番大事業。太遙遠了。捉緊現在仲好啦!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

之前有朋友屋企既BB都有呢個問題,BB一直係嫲嫲湊,1歲多d發展遲緩,BB爸爸決定辭職,返去自己湊B,每日同佢train返,半年後已經追返好多,爸爸覺得好值得,依家BB已經六歲,讀書吾錯,所以你地都一樣得。最緊要係吾好放棄,支持你地

子爵府

熱血金章

funghon 發表於 18-7-18 21:20
如果係發展遲緩,幼稚園讀了3年,老師都未能發現嗎?

老師發現,問佢有乜支援,佢話上小學夠七歲先有得評估,加上我仔間幼稚園對sen支援麻麻,只追成績

男爵府

鍾太2009 發表於 18-7-18 22:14
老師發現,問佢有乜支援,佢話上小學夠七歲先有得評估,加上我仔間幼稚園對sen支援麻麻,只追成績
...

你仔間幼稚園真係麻麻 其實6歲前最多支援。 同埋,幼稚園吾需要有咩支援,最起碼,如發現小朋友有發展慢,寫信去cac做評估就可以。 政府會提供早期訓練俾小朋友,直至6歲。

大宅

回覆樓主

子爵府

2018復活節勳章

Aryung 發表於 18-7-16 14:18
又 update 下先

之前去咗 CAC見醫生評估,bb 9個月大,4-6月能力,唔知計佢4個月好定6個月好, 如果計 6 ...

一定會

男爵府

回覆樓主:

delay根本係好少事、仲要咁細個發現

男爵府

回覆樓主

睇完覺得你地BB 有你地做父母真幸福,
不過呢,在我睇黎,你地BB 無delay,唔好自己嚇自己
得十個月人仔咋,有時唔好信晒醫生講,個個BB 都唔一樣,好好享受而家咁可愛既BB 期,放鬆啲,父母既情緒(即使你地扮到無野),BB 其實感覺到架。你地愈輕鬆,佢愈快樂,學野都快啲!
真架,信我,佢無delay!

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,你係一個好好爸爸! 我係一個人人都覺得 tough 嘅女人,但嗰時陀 b 有事,個人直情熄晒機咁,日喊夜喊,變左另一個人。我知我老公當時都好唔開心,但好彩有佢撐住我撐住頭家,先捱過。你頂住呀!祝福你地一家!

男爵府

回覆樓主

發展遲,係有得改。
嗯....可能你第一個小朋友,經驗處理同心態上我好明白呢種緊張。
我大女6歲喇,3歲時評估慢左1.5歲。到依家都係慢。但唔緊要架,驚咩?點解一定要小朋友快?佢有進步咪得!
得俾樓主你建議係,小朋友仲細,6歲前係黃金期,排政府又好,出面私人都好,家居訓練一定要做,你太太仲要係全職,俾心機教佢,陪埋小朋友上堂,學下導師點訓練佢,真係有幫助。而父母做到,就係言語上多同佢講,呢類小朋友,唔係似正常小朋友講2-3次就明,你地要心理準備真係教十幾廿次過百次先明。我教我女都真到頭痛架,仲要我另外有個中度至嚴重程度自閉症嘅細仔,我係單親媽媽添。
一個人負唔負面,係睇自己係咪下下鑽牛角尖,私成日俾朋友話,可以做到我咁堅強,唔係人人做到,但對我黎講,辛苦一定,但我心態好明確,仔女對我好重要,亦永遠排第一位,我唔幫佢地,就冇人幫佢地,所以亦冇時間俾自己想埋一邊。
而你太太,我覺得如果真係湊到好辛苦,你就要多d聽佢傾斜,叫佢多d散下心,真係會壓力冇咁大。
日子總要過,冇野係唔得,我一個單親媽咪都可以獨力湊兩個SEN小朋友,你地點會唔得。加油呀

別墅

twinstar_baby 發表於 18-8-10 09:52
發展遲,係有得改。
嗯....可能你第一個小朋友,經驗處理同心態上我好明白呢種緊張。
我大女6歲喇,3歲時評 ...

多謝你嘅打氣呀,我都知自己問題,可能阿 b 真係我嘅死穴,關心則亂,我會嘗試下唔好再鑽牛角尖!你真係好堅強呀,你自己都要加油!

複式洋房

TreeLover 發表於 18-6-29 13:31
得閒交流下,我個女三歲都係全面發展遲緩,有訓練係好好多,進步得快,做父母既辛苦少少但好值得,加油呀! ...

我仔現在3歲9個月 係3歲時評估發展遲緩 我想交流下心得 可以嗎?

男爵府

joswong 發表於 18-8-21 17:06
我仔現在3歲9個月 係3歲時評估發展遲緩 我想交流下心得 可以嗎?

當然可以啦,大家傾下睇下點可以幫下小朋友,歡迎搵我呀

都係呢句,大家都要加油,想呻時一定要呻,唔好屈住呀

大宅

Aryung 發表於 18-6-29 07:48
好長,不喜勿插,俾個機會我分享吓!(emoji)(emoji)

我個 b 就黎 9 個月大嘞,6 個月果時,俾醫生話佢中度 ...

我個仔16個月,仲未識唔扶企。仲未有意識講野。 雖然會發出媽媽聲,但明顯不是叫媽媽。 星期四才去CAC.

其實一日十覺佢有事,但健康院老是說觀察下先。

期待評估後會安排到訓練比佢。 最擔心佢係自閉。

首頁

尾頁

跳至