自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家有長期病患者,有佛教朋友叫我唸經迴向比冤親債主,但我一點認識都冇,有冇人可話我知我可以點做?

我明白疾病當然要看醫生食藥治療,家人亦有長期覆診和食藥,只不過我想了解多點!

ps: 版主請不要block我post,因我感到好無助,想取點意見。

複式洋房

笑得好勳章

冤親債主即係點?

水晶宮

回覆樓主

點解問返教你嗰個朋友?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

之前有做過,去某d佛堂比錢幫你讀經咁上下

大宅

回覆樓主:

除左迴向,我覺得做善事都有幫助,用你名義或用佢名義都得

男爵府

2023年兔年勳章

你去呢個地方或者打去呢個地方問問啦, 非牟利嘅:

香港佛陀教育協會

九龍尖沙咀山林道8號高荔商業大廈2樓A室

電話:2314 7099

Facebook : https://m.facebook.com/pg/amtbhk/about/?mt_nav=1

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

saming999 發表於 18-6-29 17:19
你去呢個地方或者打去呢個地方問問啦, 非牟利嘅:

香港佛陀教育協會

男爵府

daddy12345 發表於 18-6-29 16:19
我家有長期病患者,有佛教朋友叫我唸經迴向比冤親債主,但我一點認識都冇,有冇人可話我知我可以點做?

我 ...

唸地藏菩薩本願經迴向比個病人同佢嘅冤親債主,點唸法,你問你位佛教朋友丫,除咗睇醫生醫治外,真係好有幫助架

瑪瑙宮

我 ...

就黎舊曆七月,香港人稱鬼節,台灣人稱中元節,香港,台灣,內地等地都有好多呢類法會,係做功德回向比怨親債主同祖先,親友等等,唸地藏經,最好響正信佛教法會先唸,在家唸,感覺不是太好。因眾生會黎聽經,會聚集一齊。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

moonlight9198 發表於 18-6-29 17:32
就黎舊曆七月,香港人稱鬼節,台灣人稱中元節,香港,台灣,內地等地都有好多呢類法會,係做功德回向比怨 ...

我在家唸咗二十年,感覺越來越好喎,因為我將唸經嘅功德,迴向埋比十方衆生,佢哋都想聽經聞法,唔會害你,只會幫你架,你得閒上網聽吓了一法師講地藏經丫,佢講得幾好架

男爵府

回覆樓主:

迴向比冤親債主既經大多數是念地藏經
初學者念一整部地藏經大約要2.5-3個鐘

你可以參加佛青弘法中心既地藏法會
https://www.bya.org.hk/monthly/current/%A5%B0%AAk%A4%A4%A4%DF.htm

法會有免費蓮生位比在生既人回向比自己或某親友既冤親債主

亦有d法會係消災延壽位比在生既人 都是免費

有唔明白既地方 佛青既義工都會教你點做

希望幫到你

大宅

回覆樓主:

多謝樓上咁多位,我再鑽研下

瑪瑙宮

angry_ 發表於 18-6-29 17:40
我在家唸咗二十年,感覺越來越好喎,因為我將唸經嘅功德,迴向埋比十方衆生,佢哋都想聽經聞法,唔會害你 ...

每人的感應不同,我唔會在家唸地藏經,
因自問對眾生感應太強,所以通常唸心經或佛號或六字大明咒等等,但都會做回向比往世怨親債主。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

地藏經有人可能會驚, 不過其實唸咩經我覺得無所謂, 誠心就得
唸佛號都可以, 唸完唸埋回逈文, 回逈俾親人同佢冤親債住就可以

侯爵府

醒目開學勳章

我 ...

誦經念佛,專為回向

用什麼方法化解冤仇?我們至誠念佛、誦經,專門為他回向。比如,我們許願作為調解,例如:專念一百部《地藏經》,每天誦一部,念三個月,一百天。或者,念十萬聲佛號、念一百萬聲佛號……等,都是專門供養他的。

以上是20種之一嘅方法。

公爵府

2024勳章

treegun媽 發表於 18-6-29 16:47
冤親債主即係點?

我都唔明

子爵府

treegun媽 發表於 18-6-29 16:47
冤親債主即係點?

今世或累世所有與你有恩怨的眾生(人和動物)

水晶宮

wsyggk 發表於 18-6-29 16:49
點解問返教你嗰個朋友?

打錯字,我意思係你問返你個朋友好d,佢教你佢應該知係點樣做。
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

我 ...

有d佛堂定期有共修法會,譬如佛教青年協會每個月都會共修地藏經,建議你去睇下。

男爵府

2018復活節勳章

angry_ 發表於 18-6-29 17:40
我在家唸咗二十年,感覺越來越好喎,因為我將唸經嘅功德,迴向埋比十方衆生,佢哋都想聽經聞法,唔會害你 ...

我都係屋企唸。
我都聽過話佢地會黎聽,但我感應唔到,而且都無心驚既感覺。
因為我覺得唸呢d係好,而且我都有迥向比佢地,所以都算有幫佢地掛。

首頁

尾頁

跳至