請教申請兒童身份證問題

PINKBABY
|
請問幫年滿11歲的兒童換領身份證時,是否父親和母親都要陪同子女申請?抑或其中一個陪同便可?
hoiying06
|
回覆 PINKBABY 的帖子

其中一個就可以
Ada881
|
PINKBABY 發表於 18-6-29 23:28
請問幫年滿11歲的兒童換領身份證時,是否父親和母親都要陪同子女申請?抑或其中一個陪同便可?
...

我早幾日帶呀女做過。父或母其中1個人陪就可以。但要留意下,表上要寫父和母身份證號碼。
siukei17
|
一個就得,記住帶手冊
PINKBABY
|
hoiying06 發表於 18-6-29 23:29
回覆 PINKBABY 的帖子

其中一個就可以

Thanks
PINKBABY
|
siukei17 發表於 18-6-29 23:32
一個就得,記住帶手冊

知道,唔該晒!
PINKBABY
|
Ada881 發表於 18-6-29 23:31
我早幾日帶呀女做過。父或母其中1個人陪就可以。但要留意下,表上要寫父和母身份證號碼。
...

謝謝你!
hellohelloruby
|
...

想問可以網上預約嗎?
Ada881
|
hellohelloruby 發表於 18-6-30 08:23
想問可以網上預約嗎?

可以的。我已是綱上預約好。 去到就填表好快一小時之內就搞掂
hellohelloruby
|
Ada881 發表於 18-6-30 09:36

謝謝
PINKBABY
|
...

請問申請完係咪有份文件俾我地,領証時要帶去?我地因為要搬,啲野pack晒入倉,當日去申請身份証個folder都入埋倉!
meatballs
|
siukei17 發表於 18-6-29 23:32
一個就得,記住帶手冊
若冇手冊可以嗎?
JoySSS16
|
Ada881 發表於 18-6-30 09:36

想問下 搞掂意思系唔系可以即時拎到身份證。因為想同一日搞埋個回鄉證
謝謝(emoji)
gracelam
|
JoySSS16 發表於 18-8-8 16:14
想問下 搞掂意思系唔系可以即時拎到身份證。因為想同一日搞埋個回鄉證
謝謝(emoji)
...

即時拎唔到, 有張收據, 到時上網再預約拎証, 拎証時可以唔洗小朋友去。
JoySSS16
|
gracelam 發表於 18-8-8 16:19

即時拎唔到, 有張收據, 到時上網再預約拎証, 拎証時可以唔 ...

哦⋯⋯好的感謝(emoji)(emoji)‍♀️