有無擔心過自己阿爸阿媽有腦退化/認知障礙?

salmon_lee
|
我阿媽以前打理屋企都好企理,近呢兩年開始亂,開始唔記得D 野擺邊,我都不禁諗佢係咪有咩問題…有時佢夜晚出去遠D 既地方食飯夜左未返,都會擔心佢係咪盪失路,我係咪要帶佢檢查下?我又怕佢介意我覺得佢有病…
aptcan
|
早啲check 吓啦,如果係腦退化症,可早啲醫減慢退化。
芝士王
|
salmon_lee 發表於 18-6-29 23:59
我阿媽以前打理屋企都好企理,近呢兩年開始亂,開始唔記得D 野擺邊,我都不禁諗佢係咪有咩問題…有時佢夜晚 ...

咁始終有電話係身唔驚佢唔識返屋企既
黑色誘惑
|
aptcan 發表於 18-6-30 00:17

How?
CathyChan1126
|
我爺果邊有
擔心唔到咁多,
煮都來就食
因為都係得我一個女
jasmine0527
|
我爸好似有啲,講極唔明,我想俾個GPS 手錶佢戴住
sfll
|
躭心不如先學習

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21644279
JD930
|
芝士王 發表於 18-6-30 00:18

salmon_lee
|
aptcan 發表於 18-6-30 00:17

係咪要排政府醫院架?
salmon_lee
|
芝士王 發表於 18-6-30 00:18

我阿媽唔好識用smartphone, 佢當舊式電話咁用架咋,唔洗上網
salmon_lee
|
sfll 發表於 18-6-30 00:38
躭心不如先學習

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21644279

thanks, 抽時間睇下先
芝士王
|
salmon_lee 發表於 18-7-1 01:18
我阿媽唔好識用smartphone, 佢當舊式電話咁用架咋,唔洗上網

如果好似TVB D 劇咁,放粒鈕係佢袋就追蹤到佢,你話幾好呢
禁止發言
|
salmon_lee 發表於 18-6-29 23:59
我阿媽以前打理屋企都好企理,近呢兩年開始亂,開始唔記得D 野擺邊,我都不禁諗佢係咪有咩問題…有時佢夜晚 ...

建議早小小check 因為佢冇得醫 但有得減慢 可考慮平安手機
fishball_ball
|
CathyChan1126 發表於 18-6-30 00:27
我爺果邊有
擔心唔到咁多,
煮都來就食
所以我生兩個,就係擔心老來有咩事,得一個仔佢會好大壓力
fishball_ball
|
芝士王 發表於 18-7-1 01:21
如果好似TVB D 劇咁,放粒鈕係佢袋就追蹤到佢,你話幾好呢

有呢D 產品架,不過緊係唔係粒鈕咁細啦

http://www.singpao.com.hk/index.php?fi=news1&id=57758

靚靚老婆
|
擔心自己有多d
chowqv
|
我阿爸已經有…試過走失…
ChloeMa
|
擔心老公有多D
goat
|
我至親都有, 由發現到過身, 持續十幾年, 相信確診之前已有, 不過當時覺得老人家冇記性好平常。
建議樓主建議帶佢睇醫生, 比定心理準備你, 呢個病以現時醫學只會惡化 (分別只係快定慢), 唔會好轉, 最後連一般生理都唔得, 要去老人院,
唔係叫你做不孝女, 但最好準備定錢銀, 同親弟姐妹(如有)傾定
crystal媽咪
|

如果有懷疑唔好拖。