自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

99都係咁成日無記性帶佢去高錕車做過初部測試,
話佢應該係年紀大而且長期食藥血壓藥影響,
發覺呢兩年佢係由早到晚都攞住部電話pad 打麻雀,
郁都唔想郁。

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

我媽這兩年退化得好快,試過無關水喉,無熄煮食爐,屋企人成日好擔心,現在請了工人照顧佢

珍珠宮

回覆樓主:

有,所以媽媽話繼續返工我都由得佢,阿爸就係腦退化,最後幾年生活真係好慘,大家都唔想,又無乜可以幫到佢

複式洋房

回覆樓主

我都擔心我家嘅老人家會有
所以最近朋友介紹咗隻supplement 可以喺基因層面幫助身體內修複,朋友爸爸有腦退化,抑鬱,3高都搞掂咗
而家減藥減到好少喇

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Yan0317 發表於 18-7-1 13:23
所以最近朋友介紹咗隻supplement 可以喺基因層面幫助身體內修複,朋友爸爸有腦退 ...

請問係咩supplement?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

我擔心自己。成日入到房/廁所唔記得要攞乜,要倒帶做開嘅嘢先醒起。教女煮嘢食揸住支鮮奶但口講落小小油,集中力好差

複式洋房

VioletCC 發表於 18-7-1 13:24
請問係咩supplement?

Pm

大宅

禁止發言 發表於 18-7-1 01:24
建議早小小check 因為佢冇得醫 但有得減慢 可考慮平安手機

thanks
我試下同佢傾下,帶佢去驗下

大宅

fishball_ball 發表於 18-7-1 01:31
有呢D 產品架,不過緊係唔係粒鈕咁細啦

http://www.singpao.com.hk/index.php?fi=news1&id=57758

呢個幾好,買個安心都好

大宅

所以最近朋友介紹咗隻supplement 可以喺基因層面幫助身體內修複,朋友爸爸有腦退 ...

咁勁?PM pls

子爵府

回覆 salmon_lee 的帖子

我爸爸有,成日一條問題間十幾次,佢出咗街超過一個鐘,媽媽同我就好擔心。有時撞親受傷都唔記得,話好小事,好彩有班街坊馬上打比媽媽等我地可帶佢去睇醫生

大宅

請問咩supplement呀?

大宅

外星蘋果仔 發表於 18-7-1 17:31

可以帶家人去預約認知障礙協會做測試
http://www.hkada.org.hk/
我家有三個妹...

大宅

fostermak 發表於 18-7-1 17:42
可以帶家人去預約認知障礙協會做測試
http://www.hkada.org.hk/

我今日見公共圖書館有介紹相關講座,可以和家人去聽
再考慮去邊度做評估,是否需要去私人或申請政府的訓練中心服務,或請姐姐全力照顧,或排定政府老人院。我地都遇到呢個問題

我家有三個妹...

複式洋房

salmon_lee 發表於 18-7-1 17:29
咁勁?PM pls

Pmed, pls check

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

已經開始左
爸爸舊年腦中風,雖然手腳可活動,但80%的記憶冇晒。對新事物更加冇記憶。
有一日我打電話比佢,提佢約左我去飲茶,之後去睇醫生。電話有應機,但冇出聲,之後仲cut線。我聽得出在戶外,於是再打,爸爸好慢咁喂左一聲,我問佢係邊,佢冇回覆又收線。我再打,問佢係邊,我嚟接佢,佢嘆氣係到喊,用沙啞聲線話:我唔識講。真係好心痛
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

複式洋房

外星蘋果仔 發表於 18-7-1 17:31

Pm, pls check

水晶宮

toffeetong 發表於 18-7-1 18:00
已經開始左
爸爸舊年腦中風,雖然手腳可活動,但80%的記憶冇晒。對新事物更加冇記憶。
有一日我打 ...

你爸爸應該唔適合一個人出街

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

我99已經有,中後期加燥鬱症,有失禁情況!曾經一個問題問十幾廿次,依家問都未必識問(識問個日代表佢精神好)我地一齊住,姐姐主力照顧都幾辛苦,搵社工,排緊政府日間中心同院舍,因為會越走越難照顧。

水晶宮

salmon_lee 發表於 18-6-29 23:59
我阿媽以前打理屋企都好企理,近呢兩年開始亂,開始唔記得D 野擺邊,我都不禁諗佢係咪有咩問題…有時佢夜晚 ...

咁你媽咪幾歲? 係比以前無咁好記性, 定時空交錯?
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至