智能家居

可愛教主2
|
曾經聽人講過,而家好興智能家居,話喺淘寶就可以平平哋整返套,你哋有冇用呀?如果我想試,唔知第一步應該係邊度入手呢,可否指教? 謝謝大家
circleda
|
可愛教主2 發表於 18-6-30 01:00
曾經聽人講過,而家好興智能家居,話喺淘寶就可以平平哋整返套,你哋有冇用呀?如果我想試,唔知第一步應該 ...

去小米店了解吓,以單一品牌計,全套至齊。有感應器,遙控燈,閉路電視等等。我有同事就用門窗感廳加燈做警報功能,因住村屋治安較差。
可愛教主2
|
circleda 發表於 18-6-30 01:07
去小米店了解吓,以單一品牌計,全套至齊。

但好多人話小米啲嘢樓樓地, 好似前幾日蘋果講
circleda
|
可愛教主2 發表於 18-6-30 01:12
我同事OK,仲不斷加緊,睇你想做咩效果。

如果想玩智能音箱,留意未必可用粵語。

可愛教主2
|
circleda 發表於 18-6-30 01:16
我同事OK,仲不斷加緊,睇你想做咩效果。

如果想玩智能音箱,留意未必可用粵語。

咁等我去小米旗艦店走一趟了解下先,唔該曬
lee01041991
|
https://www.nuluxstyles.com/prod ... %81google-home-mini

平玩幾件smart device, 送GOOGLE HOME MINI
剛剛買左
oceandeepsea
|
有dd驚太多感應器會有不可預計既影響
|
係廁所放左個小米感應燈,晚黑去廁所唔使自己開大燈
howmuch
|

用緊個智能網路遙控器(紅外線), 終合家中的電器, 可以在屋外用手機, 控制家中電器, 最好用是冷氣機, 可以調教多段溫度 (e.g. 開機23度, 1個鐘後24度.......etc)
ddkaka
|

用緊小米智能音箱可控制幾樣電器開關
|
另外客廳支天花燈有remote,以前未用過,淘果時,搵要有remote,買左返來,頭幾晚玩過,之後已經放埋一邊,無用到,只係用牆壁開關就算
lee01041991
|
配手機APP其實都好夠用
如果用聲控就比較多野SET
不過SET完就非常唔錯

我都係用萬能遙控器主要用黎聲控 冷氣同電視
冷氣我SET左D場景mode
主要係night mode 會去返25度
lee01041991
|
回覆 oceandeepsea 的帖子

智能家居其實唔應該有remote
越少配件越好
|
lee01041991 發表於 18-11-14 15:13

智能家居其實唔應該有remote

嗯,我係想帶出有時d野,未用過就想用,買左用完又無成日用或唔用,只係例子
lee01041991
|

感應器比較多野設定
太過客製化
其實set好幾個唔同既組合模式
用既時候揀返, 會實在D
lee01041991
|

都慢慢開始成熟
客製果D智能家居太貴...
而加樣樣野可以自己搞, 方便好多
失控妹
|
可愛教主2 發表於 18-6-30 01:12

手帶都做假
cinda72.
|
可愛教主2 發表於 18-6-30 01:00
曾經聽人講過,而家好興智能家居,話喺淘寶就可以平平哋整返套,你哋有冇用呀?如果我想試,唔知第一步應該 ...

裝先係一個大問題
cinda72.
|
智能家居,我早早就已經做到手機開門,轉密碼,熄電,熄水,開電,開水,不過呢d 其實係用落智能收租
lee01041991
|
回覆 cinda72. 的帖子

冇錯貴在setting
現在智能家居係易用係介面上
但係要set到好智能都仲有少少繁複