0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

全職媽咪們大家好!

如家中沒工人, 只有夫婦兩人共同湊B, 咁應該如何與丈夫分配輪更時間呀?
因為陪月就快完工, 無打算請工人. 先生返朝9晚6. 但由於現時阿B於凌晨百日哭定唔知日夜顛倒. 無可能兩人一起同一時間當值湊B. 陪月仍在時都可以兩人一起當值, 因日間可以趁陪月在照顧BB時, 我便去休息. 但陪月完約後, 就要夫婦兩人分配時間...諗極都無法做到ON CALL 24小時…請媽咪們提供建議。

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-7-6 15:14

別墅

babyfung61 發表於 18-6-30 17:57
全職媽咪們大家好!

如家中沒工人, 只有夫婦兩人共同湊B, 咁應該如何與丈夫分配輪更時間呀?

首先固定左bb每日作息時間先,再分配每人工作,例如4個鐘餵一次奶(每日餵6次),8am,12am,4pm,8pm,12pm,4am。你老公可以幫手餵8點同12點轉奶。咁你食完晚飯就要即刻訓,到夜晚12點bb食完奶接更。但一定要分房訓,大家先可以休息倒。

男爵府

全職媽咪們大家好!

我先生工作就朝十晚九有陣時會ot到十一點先返到屋企, 我冇整個時間表畀bb,我會計返奶量大概飲一安可以頂一個鐘,如果bb飲到四安就可以三個半鐘先至畀佢飲奶, 其實初生嬰兒頭兩三個月都多數會飲食8餐奶, 我老公放工後食飯然後可以幫手抱住阿b,嗰陣時我就可以休息下沖涼,之後到BB臨瞓前嗰餐奶可以畀老公喂,我係好夜瞓嘅人,所以bb同老公都瞓曬嘅時候,我會眼光光, bb未戒夜奶嗰陣因為我都未瞓覺,所以我會預時間整熱枝奶,等bb差唔多醒就喂佢飲,所以都唔會話嘈醒老公,但清晨我朝頭嗰餐奶係老公喂,快手餵完之後bb都會好快瞓返,老公可以再瞓多一陣先起身返工,你可以參考下

男爵府

全職媽咪們大家好!

續.
另外我個仔係極之扭抱既bb,所以我要長期陪住佢,當我個仔滿月後我就開始狠心啲,日頭唔好抱佢,佢眼訓扭抱就改為拍大脾放音樂,等佢習慣自己入睡,然後再慢慢訓練佢夜晚自己入睡

大宅

全職媽咪們大家好!

我情況和你一樣,而家阿b就快5個月了!
陪月走後個月會辛苦啲,老公要返工冇可能叫佢半夜起身,自己真係要24小時on call架!不過唔使咁擔心,阿b初頭日頭瞓好多,我仲可以做家務,煮飯添。當佢戒夜奶你會舒服啲,起碼夜晚可以瞓多幾個鐘,所以第二個月最重要係幫佢戒夜奶。

因為我泵奶出黎餵,老公放工都會幫手餵奶,我就準備飯餸,瞓前個餐奶我就自己餵,因為老公要早起。仲有,每一天都由老公幫b沖涼 ,因為我開刀,初頭唔可以彎身,慢慢沖涼時間就變成佢親子時間,我而家都唔肯幫沖,等佢放工唔好約豬朋狗友食飯飲野(奸笑)趕回家。

放假老公幫下幾次餵奶換片,我就可以休息了~
最緊要你老公有心幫手囉,佢就會係適當時間出手,洗下奶樽,晾下衫都好,等你有時間做其他野

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

主要都系睇先生為人喇,我日間湊BB,又要煮飯買餸做家務,中午事但應付下,C6返屋企之後就睇住BB,我就煮飯,洗碗,做家務。晚上再處理手頭一DD工作。如果BB喊都系兩個人輪流湊。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 kissapplegirl 的帖子

我都想訓練佢唔好扭抱,剛滿月,可開始嗎?佢喊,就算拍佢呵佢(唔抱),佢都唔收聲。請分享點樣令佢自己夜晚入睡。定係餐餐無論日間餵完奶都可自己入睡,不用抱住瞓先放床仔呀?請指教一下。謝謝🙏🏻!

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 leungmui08 的帖子

戒到夜奶一定好好多,但我個b好似日夜倒轉左,睇黎都好難戒⋯真係好難搞。先生都開始發忟憎了,我on call24都就快抱住阿b都瞓著。就快頂唔順⋯見先生開始無耐性,又唔敢太麻煩他,唔知可以點。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 ChanChanAgnes 的帖子

謝謝!這個更表很好,我和先生會努力嘗試的。可惜由於地方有限,無得分房瞓。。。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 haha748494 的帖子

唉,一定要輪流湊,否則我都會暈低。

男爵府

babyfung61 發表於 18-7-1 12:01

我都想訓練佢唔好扭抱,剛滿月,可開始嗎?佢喊,就算拍佢呵佢(唔抱),佢都 ...

假設個bb中午十二點瞓醒一點飲完奶,佢會有一段比較精神嘅時間,咁預佢三四點應該眼瞓喊啦同扭抱,我就放佢同我一齊喺床度瞓覺,我會 拍佢屁股或者大髀,總之就係唔會抱住令佢入睡 ,如果佢係喊得好犀利就抱起佢安撫下佢先再放低番, 佢有可能會一直繼續喊扭計扭到你肯陪抱住佢,我記得我個仔第一日佢扭到夜晚八點先肯訓,咁佢訓著後可能會中途瞓醒要立即拍下佢,等佢知道你喺佢身邊,大約需要幾日時間令佢習慣日頭瞓覺要自己喺床瞓著,先至開始嘗試夜晚訓練佢自己瞓著,平時可以成日抱佢冇問題,但記得重點係唔可以令佢喺你懷抱裏瞓著

伯爵府

全職媽咪們大家好!

我夜晚居多都係老公起身餵奶

大宅

babyfung61 發表於 18-7-1 12:04

戒到夜奶一定好好多,但我個b好似日夜倒轉左,睇黎都好難戒⋯真係好難搞。先生都 ...
唔好咁擔心啦,我個b第一個月都係夜晚唔肯瞓,每晚11點開始喊,唔抱佢大聲喊,抱住佢就細聲喊,我明白佢冇安全感所以我都盡量抱住佢,自己都攰到抽筋,唯有抱住佢閉目養神,但佢日頭又好好瞓架喎!就咁捱左一兩個月,佢就自己戒左夜奶,我都冇特別做啲咩,淨係10pm後個餐餵多啲咋。
老公方面,真係好睇你地點溝通,原本我老公係零做家務,卷紙巾用曬都唔換個隻,我生之前講明你一定要主動幫手,唔係我會產後抑鬱,結佢比我預期中做多左,或者你可以同佢講清楚你嘅難處,叫佢主動分擔下囉,唔好叫到先做。

我覺得你有啲過份擔心,船到橋頭自然直,我冇奶奶阿媽鐘點幫手都攪得掂,亦覺得冇想像中咁吃力,信我捱過左頭兩個月會好好多了!

珍珠宮

回覆樓主

盡可能將BB嘅時間調節得比較穩定,同埋BB訓,你要跟住訓,補充睡眠

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 babyfung61 的帖子

加油吖,我同我自己講,辛苦三年就會好D。

男爵府

2024年龍年勳章

明白點做了,滿月後開始,會不會過早? 如果無問題,我就實行了

男爵府

2024年龍年勳章

好多謝你安慰我,希望真係可以挨多一個月會好好多。首要兩夫婦真係要同心先好,唔係太多意見唔同就好難貫徹一致,我而家就面對此問題。老公想一刀切幫BB戒扭眼瞓時要抱,其實我都想佢戒到,但BB剛滿月,係咪適合呢個時候戒,我又唔知,亦無乜能力多抱佢,因為開始手痛,抱唔得耐,通常未暗到佢瞓已要放低。又可能我唔識暗佢瞓⋯我指係日間和夜晚都係⋯我係太擔心嘅,因為乜都唔識,無人幫手,日間獨個面對阿B狂哭不止時會令我感到好無助。心痛自己BB喊得咁慘,但作為媽媽卻呵唔到佢平靜⋯

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 haha748494 的帖子

3年!⋯我希望是3個月

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 GCHK 的帖子

日間佢瞓時,我未必馬上瞓到。成日驚佢提早左起身,好似個炸彈唔知幾時會爆咁⋯所以往往我休息得果一陣,就要去食吓野,去吓廁所,洗烚奶樽,攤床呆想一陣⋯不知不覺又到下餐奶時間⋯因為我無一個好好令到阿B飲完奶掃完風就馬上可以瞓到嘅方法,唔識氹佢瞓,往往令佢喊吓瞓吓又醒就到下一餐奶,所以有時連續6-7小時根本係同阿B一起沒有真正休息。

珍珠宮

babyfung61 發表於 18-7-4 14:13
回覆 GCHK 的帖子

日間佢瞓時,我未必馬上瞓到。成日驚佢提早左起身,好似個炸彈唔知幾時會爆咁⋯所以往往 ...

咁樣亞,咁真係好辛苦,我自己就係比較容易入睡,佢訓嘅時候,我做少少野之後,立刻跟著訓

首頁

尾頁

跳至