0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

babyfung61 發表於 18-7-4 13:56
回覆 kissapplegirl 的帖子

明白點做了,滿月後開始,會不會過早? 如果無問題,我就實行了 ...

滿月後可以試下,同埋你要你老公明白,BB係一個新生命,佢離開子宮後要適應呢個世界,會對BB泥講無安全感,所以BB先會日日夜夜喊要人抱住佢,趁仲細個可以抱就盡量抱囉,但我覺得有需要介抱住訓,否則訓教訓唔到,飯都食唔到
我記得我老公陪我捱左好多個眼訓,佢放假主力湊bb,比我訓多d,老公放工番泥就放手比佢湊下bb,要佢都分擔呢入責任,換片洗奶樽哄bb訓等等交比佢做晒

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 babyfung61 的帖子

haha,我都系咁望,大家一齊加油喇。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

覺得你需要同BB調好作息時間,佢訓覺既時候 你可以搞好其他嘢,其實從一個唔會太緊湊㗎,加油

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 kissapplegirl 的帖子

我會再同老公溝通吓, 只望二人同心合力, 否則會產生好多矛盾…

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 我要做媽媽 的帖子

希望越來越好, 否則唔知點過日子…而家每晚都怕佢醒, 每朝都怕老公返工後, 屋企只得我一人同阿B困獸鬥咁

大宅

回覆樓主:

我都係一個新手全職媽媽,呀仔就嚟六個月,係呢六個月我都係自己湊,老公通常8,9點先收工,星期六日放假.
開頭2,3個月呀B都適應緊個生理時間,日頭3至4個鍾一餐,基本上飲完奶掃好風可以放返呀b落床仔等佢自己訓,如果唔訓可以同佢做下手腳運動郁郁下.當然初生BB係好需要抱,你可以趁佢醒同唔喊嗰時抱多啲係屋企行下,話佢知屋企有啲咩,行一陣先放落床.等佢知道訓覺前係有一定嘅習慣.So far 呀仔都係自己訓,係初生嗰時間中要抱住氹訓.
呀B訓嘅時候,亦係媽媽休息同做家務嘅時間。
至於餵奶,一定要set 好時間3個一餐/4個鐘一餐,老公放工後可以餵夜晚訓前嗰一兩餐,等媽媽可以休息下.

大宅

回覆樓主:

[續]
如果老公返工,夜奶都會係自己餵.你亦可以叫老公返工前一餐餵埋先返工.夜奶唔使太早介的.當bb適應咗有日頭同夜晚,佢就會訓到過夜. 我仔因為3個月就厭奶, 到4個月半先正式介到夜奶.所以唔使心急.
至於家務, 頭幾個月都唔會做到太多.我自己主要洗奶樽洗衫涼衫買餸煮飯. 吸塵抹地就得閒先做或者星期六日等老公做.
最緊要係同老公夾好個時間表, 佢夜訓啲嘅就夜晚俾佢換片餵奶涼下衫或者簡單家務. 日頭媽媽係要辛苦少少架喇。但到咗4,5個月就會正式上手適應到個生活架喇.為母則強是對的.

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 ophe_ofee 的帖子

我個B唔可以自己瞓。一放落床就喊,搞到我手足無措,為安撫佢瞓,無法做其他事,或只可以陪佢眼光光到下一餐奶。

大宅

回覆樓主:

想幫初生bb戒扭抱同訓得好d一定要用包被包住佢,甚至鋪件你著過嘅衫喺床上,佢就會有安全感,喊緊就抱佢貼住你心口安撫。要教佢分日夜、自己入睡同setup睡前習慣,日頭開窗簾開收音機,用包被包實佢放落high chair喺廳慢拍pat pat揞佢訓,夜晚9點校暗d燈電視校細聲,訓覺時房間盡量全黑,可以用遮光布窗簾,沖完涼食完夜奶揞佢訓時輕聲唱歌慢拍pat pat

大宅

回覆樓主

我係ftm, 每日schedule如下
07:00 爸爸餵樽換片包返包被放返入房
11:30 bb餓醒我埋身+換片
14:30 17:30 20:30 bb喊奶我埋身+換片
22:00 爸爸幫bb沖涼
22:30 埋身餵最後一餐奶,食完唱歌揞佢訓,包返包被放佢入房

如果日頭佢扭眼訓,我會雙腳踩住矮櫈+45度角挨住梳化坐,擺佢喺心口直抱將佢雙腳夾住我一隻大脾揞佢訓,佢合埋眼仔十分鐘就放佢落high chair自己訓,最緊要set好個舒服嘅梳化位放佢喺自己大脾就唔使下下用雙手抱,千其唔好邊抱邊四圍行同搖,習慣咗你會好唔得閒

好彩嘅係我個囡1.5月戒咗夜奶,之前陪月調校得佢好好,肯自己入睡又會一覺訓天光,有時7am佢都唔醒

珍珠宮

haha748494 發表於 18-7-1 11:21
主要都系睇先生為人喇,我日間湊BB,又要煮飯買餸做家務,中午事但應付下,C6返屋企之後就睇住BB,我就煮飯 ...

我都係咁。大多數媽咪都係,去街市就揹住個b出去。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 RubyYu07 的帖子

做全職媽媽,仲辛苦過返工,大家一齊加油喇。

珍珠宮

haha748494 發表於 18-8-2 15:54
回覆 RubyYu07 的帖子

做全職媽媽,仲辛苦過返工,大家一齊加油喇。

真係講得無錯吖!一齊加油!

男爵府

我bb滿2個月個陣戒夜奶,晚晚都瞓足,10個鐘先起身,好易湊⋯
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

首頁

尾頁

跳至