單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我2個月後要生了,bb爸爸因爲打傷我消失了

我擔心自己一個入院入上房生,又擔心之後幾日係醫院得一個人再見到其他人有老公陪伴...我真心驚自己會產後抑鬱。

請問有無人經歷過?可以話我知點捱得過嗎?

複式洋房

kevama 發表於 18-6-30 18:50

我擔心自己一個入院入上房生,又擔心之後幾日係醫院得一個人再 ...

我係呀,落產房期間好心酸

大宅

abby234 發表於 18-6-30 19:27

我係呀,落產房期間好心酸

對不起,提起你傷心事..護士個d會唔會俾說話?我好驚自己一個乜都唔知點做

複式洋房

kevama 發表於 18-6-30 20:25
對不起,提起你傷心事..護士個d會唔會俾說話?我好驚自己一個乜都唔知點做
...

入病房果時姑娘會話有無人陪你黎,落去搞入院手續,我話無自己落去整

大宅

abby234 發表於 18-6-30 20:27
入病房果時姑娘會話有無人陪你黎,落去搞入院手續,我話無自己落去整

你好堅強!我要好好學習

複式洋房

kevama 發表於 18-6-30 20:29
你好堅強!我要好好學習

被迫堅強

子爵府

我開刀,自己一個,又冇咩野,開完刀,我媽係門口等我,生仔,都係靠自己,其他人都冇野幫到手,生完又忙湊b,冇時間諗無謂人。

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

充裕 發表於 18-6-30 21:34
我開刀,自己一個,又冇咩野,開完刀,我媽係門口等我,生仔,都係靠自己,其他人都冇野幫到手,生完又忙湊 ...

叻女

大宅

我擔心自己一個入院入上房生,又擔心之後幾日係醫院得一個人再 ...

你在那間醫院生?

大宅

其實, 唔係個個都有人趕得切入產房陪產。 就算有無人陪, 生產都係靠自己。。。。過程有幾艱難, d男人知條鐵。

大宅

充裕 發表於 18-6-30 21:34
我開刀,自己一個,又冇咩野,開完刀,我媽係門口等我,生仔,都係靠自己,其他人都冇野幫到手,生完又忙湊 ...

你最後個句寫得好好

大宅

DDMMYY2015 發表於 18-6-30 22:26
其實, 唔係個個都有人趕得切入產房陪產。 就算有無人陪, 生產都係靠自己。。。。過程有幾艱難, d男人知 ...

我之前入院住產房個層...見到其他人日日有老公陪...令我諗起個仆街攪到個人都好辛苦

我要堅強

大宅

加油,生左後,照顧BB都夠忙,你唔會有時間諗他!另外,有親人可陪你嘛?

大宅

mcb2 發表於 18-7-2 01:46
加油,生左後,照顧BB都夠忙,你唔會有時間諗他!另外,有親人可陪你嘛? ...

我爸爸媽媽應該會趕哩陪我,係我自己心入邊覺得自對唔住佢地

原本佢地都年紀大,應該享清福,但佢個囡唔識選男人攪到近70yr old 仲要幫手攪多個孫...我覺得對唔住佢地

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我,10年前生,真係無人無物…無老公陪,仲要阿娘都過咗身…入院,出院,做檢查…全部自己一個…
不知所謂的乙陸!!!

大宅

chowqv 發表於 18-7-2 18:54
我,10年前生,真係無人無物…無老公陪,仲要阿娘都過咗身…入院,出院,做檢查…全部自己一個…
...

好堅強

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

kevama 發表於 18-7-2 19:06
好堅強

無你所謂既堅強,只係面對現實。
與其focus係無人陪,不如諗下點樣做,點樣一個人湊好個 b。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

chowqv 發表於 18-7-2 19:09
無你所謂既堅強,只係面對現實。
與其focus係無人陪,不如諗下點樣做,點樣一個人湊好個 b。
...

我都茫無頭緒,宜家先諗住好好搬屋,再生b,再坐月。坐完月就要攪離婚攪收樓攪小朋友學習 ..... 慢慢長路希望bb 要健康乖巧

大宅

回覆樓主:

前幾日先自己一個人生完。仲要早左出世。 工人及陪月未到。 唔想媽媽陪產。既然決定自己帶大個女。生產只係第一步。之後仲有好多野面對呢~生產算係咩丫~喺醫院又因人奶而有壓力 。。生完成個腦只有個囡 。 任何時候都要放鬆D去生活

大宅

kaka2003922 發表於 18-7-2 20:30
前幾日先自己一個人生完。仲要早左出世。 工人及陪月未到。 唔想媽媽陪產。既然決定自己帶大個女。生產只係 ...

講得好,只有自己一個更加要放兩倍心力落去照顧囡囡,加油

首頁

尾頁

跳至