單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

kevama 發表於 18-6-30 18:50
我2個月後要生了,bb爸爸因爲打傷我消失了

我擔心自己一個入院入上房生,又擔心之後幾日係醫院得一個人再 ...

我以前同男朋友分左手先發覺自己有左bb,最後我決定生個bb出來,雖然好多朋友不建議我行呢條路,幸好有屋企人支持我!入產房媽媽陪我,我生完個刻眼淚不停咁流,好對唔住bb,因為我不能夠俾佢完整既家!後來我為左佢好努力工作養大佢,佢係我原動力!我從來沒有後悔行呢條路,因為你見到佢成長係好開心的!努力呀

大宅

gloria0403 發表於 18-7-3 03:12
我以前同男朋友分左手先發覺自己有左bb,最後我決定生個bb出來,雖然好多朋友不建議我行呢條路,幸好有屋企 ...

謝謝你的分享,我地都要努力

大宅

回覆 kevama 的帖子

BB出左世,會俾到無限能量你,所有問題,都能解決

大宅

mcb2 發表於 18-7-3 21:21
回覆 kevama 的帖子

BB出左世,會俾到無限能量你,所有問題,都能解決

謝謝你,我會努力的

大宅

我擔心自己一個入院入上房生,又擔心之後幾日係醫院得一個人再 ...

見到bb出世,再係妳懷抱,所有唔開心好快會唔記得。
題外話,做咗媽媽後,妳就會更加體諒自己,同所有媽媽嘅偉大,新手媽媽加油(emoji)

大宅

gleung1972 發表於 18-7-4 03:12
見到bb出世,再係妳懷抱,所有唔開心好快會唔記得。
題外話,做咗媽媽後,妳就會更加體諒自己,同所有媽媽 ...

媽媽真係好偉大

大宅

kevama 發表於 18-7-2 21:20
講得好,只有自己一個更加要放兩倍心力落去照顧囡囡,加油

放輕鬆D. 搵多D人幫手。同朋友傾多D計。 散步多D。 一開始係要習慣下。 慢慢會好。 最緊要家人支持

大宅

kaka2003922 發表於 18-7-4 09:54
放輕鬆D. 搵多D人幫手。同朋友傾多D計。 散步多D。 一開始係要習慣下。 慢慢會好。 最緊要家人支持 :fortu ...

複式洋房

前幾年我響產前房,見對面床個大肚婆俾佢老公勁用粗口鬧。

所以有老公都未必好。

大宅

熱血勳章

十幾年前嘅我有個好姊妹入產房生,之後嗰幾日都有父母同朋友黎探。

加油(emoji)(emoji),縱然條路難行,見到小朋友健康長大係自己生存同繼續行嘅動力!
我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

大宅

回覆樓主

謝謝你,我會加油的

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

gloria0403 發表於 18-7-3 03:12
我以前同男朋友分左手先發覺自己有左bb,最後我決定生個bb出來,雖然好多朋友不建議我行呢條路,幸好有屋企 ...

就算有完整的家, 都唔代表個小朋友會成長得好。

大家都係媽媽, 都明白自己心頭肉係有幾重要。 單媽條路係好辛苦, 加油, 在香港地唔會餓死人的。 男人唔會明白媽媽的心煩及壓力, 有的於無, 無謂強求。

大宅

回覆樓主:

我都係一個人!只有生B前安排好D, 成日同朋友出街,睇下BB野,生完D朋友又來探..... 不知幾開心✌(emoji)我返工返到38週,39週開刀,過程非常充實!

別墅

我得自己一個

大宅

Joyce0 發表於 18-7-22 09:09
我都係一個人!只有生B前安排好D, 成日同朋友出街,睇下BB野,生完D朋友又來探..... 不知幾開心✌(emoji)我 ...

謝謝,我宜家心態好左好多。

搬左出哩,有左家人朋友支持,覺得其實都唔算乜野大事。大家加油

複式洋房

chowqv 發表於 18-7-2 18:54
我,10年前生,真係無人無物…無老公陪,仲要阿娘都過咗身…入院,出院,做檢查…全部自己一個…
...

你好犀利 求指教(emoji)

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

ChaCha3310 發表於 18-7-29 09:06
你好犀利 求指教(emoji)

我係香港生,你都唔係,點指教呢?我唔識大陸既野。
不知所謂的乙陸!!!

別墅

我都是,自己入院⋯正面思想⋯

複式洋房

其實你果時已經會痛到無精神理到甘多野啦 你要準備好生BB所需品 未先手忙腳亂

大宅

1962527 發表於 18-8-5 00:12
我都是,自己入院⋯正面思想⋯

我宜家好好多了!發現家人同朋友其實都好支持我呀!現在專心等bb到

首頁

尾頁

跳至