想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

sweetsnow 發表於 18-8-22 18:09
你就好啦,我而家仲係好迷茫...
希望大家都快快成功

不過太貴,我整埋淨低果d胚胎就等政府,排左政府瑪麗係最快

別墅

esther1983 發表於 18-8-22 18:13
不過太貴,我整埋淨低果d胚胎就等政府,排左政府瑪麗係最快

醫生成日話生咗bb 個腺肌瘤同內膜移位就會好啲,aii 要有咗先得㗎...
點先可以睇瑪麗政府case?我淨係排瑪麗私家症... 好似話有個教授幾好...
加油啊,希望你下一個胚胎就bingo!!!

複式洋房

sweetsnow 發表於 18-8-22 20:11
醫生成日話生咗bb 個腺肌瘤同內膜移位就會好啲,aii 要有咗先得㗎...
點先可以睇瑪麗政府case? ...

有醫生開信就可以排政府

大宅

esther1983 發表於 18-7-1 03:01
6月13日初診睇董醫生,即日開針,26號取卵,29号放Day 3胚胎,等7月12號番去見醫生,有無jm想問關於仁安ivf ...

我3月尾係仁安睇林醫生第一次做ivf ,4月黎m就開始打針。4月尾抽卵,抽咗23粒,15粒成熟用得。7粒分裂成功。6月尾放胎。衣家12w喇。

複式洋房

yukicheung0901 發表於 18-8-26 13:22
我3月尾係仁安睇林醫生第一次做ivf ,4月黎m就開始打針。4月尾抽卵,抽咗23粒,15粒成熟用得。7粒分裂成功 ...

恭喜呀,一次就中

大宅

esther1983 發表於 18-8-26 16:05
恭喜呀,一次就中

多謝(emoji)(emoji),祝你成功。

別墅

esther1983 發表於 18-7-2 21:32
唔介意,我35,上年12月結婚,今年3月confirm左右輸卵管都塞左,之前做過兩次朱古力瘤手術,有好嚴腺肌症, ...

想問下你呢個價有冇做埋pgs同埋有冇咩特別藥要食架?thx

複式洋房

Cakelee 發表於 18-8-27 09:37
想問下你呢個價有冇做埋pgs同埋有冇咩特別藥要食架?thx

無做PGS好貴,食藥都無呀

複式洋房

大家好,
我係睇李天照教授,八月呢Round食一個月避孕藥, 九月果Round取卵, 因上次Briefing 姑娘話教授一般會放雪胎, 所以我諗住唔會十月放胎想去個旅行Relax下, 但求先打電話去診所counter個姑娘又話有機會放鮮胎..

以下係我個時間表:

8月20 Period Day 1
8月21 Period Day 2開始食避孕藥食到9月15日
9月17日回診
10月初抽卵

想問如果真係會去旅行, 可唔可以隔一隔個Cycle先放胎? 機會會唔會爭D?

複式洋房

rmitsharon 發表於 18-8-28 10:20
大家好,
我係睇李天照教授,八月呢Round食一個月避孕藥, 九月果Round取卵, 因上次Briefing 姑娘話教授一般會 ...

放雪胎無咩所謂

大宅

請問仁安人工同期放雪胎流程係點?bingo放完要隔一段時間返去打針嗎?

複式洋房

happywongbb 發表於 18-11-9 09:41
請問仁安人工同期放雪胎流程係點?bingo放完要隔一段時間返去打針嗎?

我剛剛放完雪胎知敗了,好睇醫生點安排,每個人都唔同

大宅

回覆 esther1983 的帖子

抱抱~我第1次IVF都失敗,好明白果種失望。
之後再試啦~我識幾個FD係試幾次先得的,仲係連續做。
我第2次IVF就帶左可愛的BB返家啦..而家要煩搵N班了....

複式洋房

happywongbb 發表於 18-11-9 09:50

我做左1次,放兩次胎都失敗

複式洋房

happywongbb 發表於 18-11-9 09:50

已經無雪胎了

大宅

我7月份book仁安,當時只有兩名女醫生:董醫生同周醫生,但董醫生排期要到明年,我已經40了,時間迫人,所以就揀了周醫生。book咗9月13日第一次見醫生,醫生睇曬我同老公啲報告之後就話你們直接做ivf,唔好嘥時間了。當日我同老公都分別抽血檢查,然後話period 第一日再打嚟book期打針,咁啱我第二日就嚟m,於是book咗9月15日攞針打!一直照都話卵泡生長情況不太樂觀,到打破卵針時話可能只有5-6粒,甚至更少直至抽卵,入手術室真係好驚,因為第一次做全身麻醉,還好全程沒有任何不適。醫生通知我老公抽了5粒,心想:都未至於太差。但醫生話我子宮有分泌,會影響著床,所以要隔日照多次超聲波才決定放鮮胎還是下個cycle放雪胎。結果身體自然吸收返啲分泌,可以放鮮胎,10月1日放胎時,胚胎專家話5粒胚胎都成功受孕,話非常好彩,叫我不用介抽卵數量,但問題是5粒肧胎兩粒是靚、2粒中上、1粒質素差,問我想放2粒靚定1粒靚+1粒中等?真是諗死我,老公又不在身邊,點揀好?最後我還是揀了1粒靚1粒中等,因為怕今次失敗,下次只有中等嘅肧胎。我總共雪了兩粒肧胎,因為唔靚那粒到了Day5就停止生長了!植入後頭三天真是什麼也不敢做,每天除了食同沖涼,其他時間都在床上,又晚晚用艾草浸腳。10月15日驗血bingo咗,真係覺得自己好好運,一次就成功!希望大家也同我一樣會好孕!

大宅

Kat00Kat 發表於 18-11-10 16:54
我7月份book仁安,當時只有兩名女醫生:董醫生同周醫生,但董醫生排期要到明年,我已經40了,時間迫人,所 ...

請問你是兩粒都bingo 嗎?

大宅

回覆 sugarhoney 的帖子

唔係呀!只有一粒bingo,但周醫生話已經好幸運了,因為我始終都係高齡。還好仲有兩粒雪卵,遲啲可以幫bb追個妹妹或弟弟不過老公就怨我當日揀了一粒靚一粒中等,佢話如果兩粒都靚,應該陀孖胎了所以話植入前都真係要兩公婆商量吓點樣做會比較好。但我們沒經驗,唔知有質素好壞之分。

大宅

esther1983 發表於 18-11-9 10:06
我做左1次,放兩次胎都失敗

我和妳一樣,放2次雪胎失敗,等1月再放,如果都失敗,QM可2月就開始

大宅

回覆 Kat00Kat 的帖子

好幸運啊~成個過程1個月搞掂!恭喜你啊

首頁

尾頁

跳至