[耳鼻喉科]想找私家醫生做切除扁桃腺手術

Rabbitsfoot
|
老公因之前鼻寒好重,睇過醫生話扁桃腺肥大導致有睡眠窒息症,但排唔切政府,時間關係需要盡快搵私家醫生做,想請教下各位自己或親人做過呢個手術呢?
請問各位有冇醫生手勢好D同埋價錢相宜D既醫生推介呢?

因為google過都幾大上落,有d醫生未必會割晒要翻手,有d小小組織都唔放過,價錢由二萬至五萬不等都見過,咁真係唔知點揀好,加上我地無買保險,只可以問清楚d先選擇,唔該各位,感激不盡!
laiyee6121
|
Rabbitsfoot 發表於 18-7-1 03:50
老公因之前鼻寒好重,睇過醫生話扁桃腺肥大導致有睡眠窒息症,但排唔切政府,時間關係需要盡快搵私家醫生做 ...

我仔細時係法國醫院割過,忘記醫生名字

現我係法國醫院睇鼻陳功毅都好好,已睇多次,收費比我預料平
Rabbitsfoot
|
laiyee6121 發表於 18-7-1 08:24
我仔細時係法國醫院割過,忘記醫生名字

現我係法國醫院睇鼻陳功毅都好好,已睇多次,收費比我預料平
多謝師姐介紹呀,但收費方面意思係比出面私家平對嗎?咁唔知師姐你記唔記得當年你囝囝割扁桃腺果陣大約多少錢呢?謝謝!
laiyee6121
|
Rabbitsfoot 發表於 18-7-1 08:41
多謝師姐介紹呀,但收費方面意思係比出面私家平對嗎?咁唔知師姐你記唔記得當年你囝囝割扁桃腺果陣大約多少 ...

20幾年前lu,如冇記錯,好似八仟以內

我諗一個個病情唔同,你去睇睇佢先,唔可以一概而論,問清楚醫生費用問題,再作決定
Rabbitsfoot
|
laiyee6121 發表於 18-7-1 09:26
20幾年前lu,如冇記錯,好似八仟以內

我諗一個個病情唔同,你去睇睇佢先,唔可以一概而論,問清楚醫生費 ...

嘩!原來咁耐嗱!
我都係想參考下價錢姐,不過其實做手術都好似有固定價錢,我見私家醫院網站會有個實價顯示埋,但唔知準唔準,都係學你話問清楚醫生先,不過想再睇睇有冇師姐可以介紹下其他醫生先,多個選擇
根本舞若衣
|

養和做咗,先約去養和耳鼻喉門診睇,再安排。
幾萬,係好貴,手術複雜,想一了百了唔慳得。
仲有做完好痛㗎

Rabbitsfoot
|
根本舞若衣 發表於 18-7-1 12:07
養和做咗,先約去養和耳鼻喉門診睇,再安排。
幾萬,係好貴,手術複雜,想一了百了唔慳得。
仲有做完好痛㗎 ...

幾萬即係海鮮價?唔知師兄可否提供實際數目呢?師兄你當時咩原因要做呢?

老公都預左身體同銀包都痛到飛起,但為左提升大家睡眠質素都無辦法啦,勒緊褲頭都要架喇,佢話當減肥喎
jenkaka
|
我阿媽廿幾年前割左,當年要萬幾蚊,醫生係位老醫生,手勢幾好。醫生名是溫浩如醫生,醫務所0係油麻地。
Rabbitsfoot
|
jenkaka 發表於 18-7-1 12:19
我阿媽廿幾年前割左,當年要萬幾蚊,醫生係位老醫生,手勢幾好。醫生名是溫浩如醫生,醫務所0係油麻地。 :f ...

溫浩如醫生,多謝師姐,先記低
laiyee6121
|
Rabbitsfoot 發表於 18-7-1 12:16

幾萬即係海鮮價?唔知師兄可否提供實際數目呢?師兄你當 ...

我諗冇人可以比到實際數目你,醫生檢查完才可以大概講你知價錢,都係大概㗎咋
sia0404
|
早幾年割咗
當時格過價個個醫生價錢都差不多
最後揀咗廖壽如醫生,係同佢合作過既護士推薦
果陣全部錢加埋四萬幾蚊
Rabbitsfoot
|
laiyee6121 發表於 18-7-1 12:29
我諗冇人可以比到實際數目你,醫生檢查完才可以大概講你知價錢,都係大概㗎咋
...

如果做完既朋友未會有個實際數目,我當然唔會靠一個數目黎做標準啦,但集合多d人提供做個平均參考咁囉,最近做資料搜集2∼5萬都有聽過,所以想問多d人了解下
Rabbitsfoot
|
sia0404 發表於 18-7-1 12:33
早幾年割咗
當時格過價個個醫生價錢都差不多
最後揀咗廖壽如醫生,係同佢合作過既護士推薦

4萬幾
根本舞若衣
|
Rabbitsfoot 發表於 18-7-1 12:16

幾萬即係海鮮價?唔知師兄可否提供實際數目呢?師兄你當 ...

五萬幾,門診會略略報價
Rabbitsfoot
|
根本舞若衣 發表於 18-7-1 12:57
五萬幾,門診會略略報價

KateC2012
|
3月做完,法國 , 埋單三萬幾,claim 晒保險
Rabbitsfoot
|
KateC2012 發表於 18-7-1 13:30
3月做完,法國 , 埋單三萬幾,claim 晒保險

唔該師姐,真係好似海鮮價,三至五萬都出現了
pookygary
|
現常用2種做法,所以價錢會好唔同,一種傳統,用刀用線用電刀去處理,樣樣野都唔貴但會比較痛流血會比較多。另一種係用coblator, 唔算好新既手法,比傳統簡單,某程度上痛少d出血少d, 但一枝coblator價錢會貴返d。

唔同醫生,唔同病例會用唔同做法,未能一概而論
Rabbitsfoot
|
pookygary 發表於 18-7-1 13:37
現常用2種做法,所以價錢會好唔同,一種傳統,用刀用線用電刀去處理,樣樣野都唔貴但會比較痛流血會比較多 ...

哦,原來係傳統手術同微創分別,咁我明白了,咁三萬應該係傳統開刀啦,咁即係問多幾個醫生都有唔同價,唔該師兄解答喔
lilysun123
|
Rabbitsfoot 發表於 18-7-1 03:50
老公因之前鼻寒好重,睇過醫生話扁桃腺肥大導致有睡眠窒息症,但排唔切政府,時間關係需要盡快搵私家醫生做 ...

鄧文圻,20年前收9000, 連醫院14000元.
非常好手勢. so far 都無事.