懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

待產時,成日都上網睇D資訊同文章,當中睇過好多生產文,畀D心理準備自己。之後就發現果一刻來臨了但根本黎唔切反應,而家生完了,都分享一下過程,畀黎緊第一次既待產準媽媽參考。

37Weeks

足月就開始留意住所謂產兆:穿水,見紅,陣痛。除左個肚成日實左同大得好快,以至超水腫體重狂升之外,就係日日望住底底過活。

40Weeks

預產期到了,產檢個醫生畀左41Weeks入院催生期張紙我,望住有D驚驚地,聽(我細妹)講催生會痛D,呢個都唔係重點,重點在張紙寫催生會有可能唔成功有機會需要開刀(即係傳聞中的全餐)。之後就同樣地問自己,如果最終要開刀,點解唔一早就揀開刀?!算吧,生仔就係需要痛(差在順產前痛定開刀後痛)。

40Weeks4Days

天勤爸同我一齊去拎淘寶,佢講笑話個仔應該係等埋淘寶野到就出黎,因為我淘左D產後用品,散左陣步買埋今晚D餸就返屋企。

(分享一下)

*****中空孕妇屁股垫保健座垫(話明坐月,就係要日坐夜坐坐好多,平靚正,應該好過水泡吧)

*****产后盆骨带矫正带(迫開左盆骨痾完仔就緊係要夾返埋啦,patpat大左唔緊要,唔想以後盆骨會痛又或者郁唔到,人既支架盆骨好重要架!)

返到屋企照舊都係腰酸背痛(44吋巨肚負重+水腫當真唔係開玩笑😝每行一步都好辛苦),休息一下就去準備晚飯。

點知越煮越唔對路,本來都企到,之後腰酸到根本企唔到(原來呢種腰酸係產兆之一,都有民間傳聞陣酸比陣痛的產程會快D),要拎張櫈入廚房坐享到煮。搞下停下,幾經辛苦終於搞掂!

其實都已經腰酸到無乜胃口,食下停下,個肚又實下實下

天勤爸問:係咪要生仔?

我:鬼知咩,都未生過,畀我休息下先,可能今日行多左呢。

之後連飯都唔食,剩係坐波。

天勤爸問:係咪陣痛?係咪要生仔?

我:鬼知咩,都未係痛又未生過仔……

天勤爸:咁點算呀,洗唔洗去醫院?

我心諗:DLLM咁L多問題要答既?!

我:我都唔知呀,睇定D先,上網睇過D人話第一胎無咁快生而且都唔似果D產兆……不過醫生講過有咩唔舒服就即刻入院。

天勤爸:咁快D開個APP計下啦,應該係陣痛架喇。

咁咪拿拿聲Download個APP計下,天勤爸就著定鞋汁定行李。唔計由自可,一計發現每2分鐘實(因為未算叫做痛)1分幾鐘!!!!真係有規律架啵!!姐係傳說中既陣痛啦,咪拿拿聲衝入房畫返條眉(打算同BB出世合照個樣係咁衰,呵)再衝出門口。雖然話拿拿聲其實都好慢,平時行一分鐘既路程,咩住個巨肚變左行10分鐘,而家加埋每行2分鐘停1分鐘,我諗的用左20分鐘行。出。去。

終於行到去馬路截的士,我已經坐唔穩左右搖個肚又實,叫個司機慢D唔好咁登,哦完之後繼續好L登)#$*%(@&#%*!^幾經辛苦到左醫院!多謝晒呢程車,由陣實+酸變成真真正正陣痛了!大概用左5分鐘左右落車吧?!(即係由坐到企用左5分鐘,乜料啊!)天勤爸驚到手忙腳亂,都唔知入去好,叫人好,定睇住我好。幸好老遠急証室有個男護士(好似係)見到即刻推住架輪椅飛過黎,我又用左好一D時間坐上去……

男護士:首先恭喜晒,睇黎差唔多喇。下次唔好預咁遲,點解唔Call白車?

我諗:黎到醫院咪得囉

天勤爸:一時醒唔起……

男護士:白車有配套嘛。

去到急証室分流站叫天勤爸畀張預先準備好的VIP產房直通卡個姑娘,之後就用9秒9直飛我上B4產房!產房既姑娘,姐姐,醫生果然名不虛傳咁很惡,心諗我黎生仔姐,得罪左你地D乜?!(當然都有1,2個正常少少,不過聽我媽講以前一直產房姑娘都係咁惡。要服務好就去私家醫院啦,10萬蚊服務費唔方唔好,但問題係,就算公立醫院都係有出糧而唔係義工,但又有邊份工過癮得過有得出糧又可以D9人,不過就係血腥左D……)

一入到產房就有個姐姐就算你痛緊都不繼催你行去度高磅重,76KG~我的人生歷史上最可怕的數字記錄!之後就係要去Check宮頸,上網睇過D人話好痛,(Check宮頸係腳板對腳板,然後申兩手隻入去做個勝利手勢✌️V撩下轉下去度)我唔覺痛,可能因為腰酸陣痛緊,只係感覺唔舒服。

唔知係姑娘,助產仕定醫生就話:直接入去啦,宮頸已經軟左。

同我度高磅重果個姐姐就的左我去廁所,叫我盡量痾清D尿先入去,佢就走左去隔離間房拎衫(紫色後面開空果D衫),之後就的我行入去產房。

原來(而家既)產房係一間獨立房間(我阿媽話以前係好似6人病房果D咁,完全聽到晒隔離點生仔……),一入去就有個洗手盤,有張BB床磅,有BB箱有燈,一堆儀器度BB心跳度宮縮度血壓等等,一張床,床對住個鐘,電視,埋邊仲有個分娩波,我無時間坐波,最快速忍痛除晒D衫就畀個姐姐的左上床,然後有幾個助產仕張我五花大綁,個肚checkBB心跳宮縮,一邊手打豆豆,另一邊手臂量血壓,手畀左個罩我吸氣,助產仕話:痛就大啖大啖吸止痛氣,唔痛就拎開,等我地整埋晒D野就叫你先生入黎啦。(開頭都無乜點吸,覺得罩住透唔到氣,呢D所謂止痛氣體個人覺得唔會止痛,只係令人WingWing地同記得呼吸唔好閉氣)之後話都無咁快,清晒人,剩得我一個綁享張床到等……

*****天勤爸回憶錄

享產房門口等下,見到有另一個準爸爸享度等,就同佢吹下水,原來佢老婆早產,而家已經等左十幾個鐘,煩惱緊唔知點算因為請左果個陪月唔可以早返工

(如果我再有機會生B,何止請陪月,如果有好似台灣既月子中心,幾錢都一定要去,真係無享屋企咁麻L7煩!女人真正可以休息!阿B真正有人照顧!男人真正可以放心!!)

拎住個走佬袋享產房門外等,因為產房外無櫈,天勤爸坐左享頭先推上黎果架輪椅到,直到又係個姐姐出黎叫入去。

一入去換好果套紫色衫套裝(帽,衫,口罩),去廁所。

姐姐:痾尿呀

天勤爸:痾左丫

姐姐:再痾清D,入左去唔會隨便畀你出黎架

天勤爸:哦(都話痾左囉……)

有人入黎我間房,原來係姑娘帶左天勤爸入黎。

講真,享呢一刻我覺得有種莫名奇妙的感恩,有人陪產對個綁左享張床到陣痛既女人原來好重要!

(孕前期問佢話怕血一定唔會入產房,中期都話怕血唔想入產房,後期就十五十六,最後享產房門口,姑娘問都無問佢想唔想入,就喝左佢入產房。)

開頭雖然痛(都係每2分鐘痛一次)但都仲可以同佢對到話。

姑娘畀左個”止痛”氣罩天勤爸拎住,話我痛果時就畀我吸。

有咩事噤個鐘仔叫姑娘。
天勤爸問:唔知一陣會去邊到生呢?

我痛過左之後答:下?你咪入左產房囉……

天勤爸:下?姐係呢度生呀?

我:應該係啦,如果唔係點會綁我享度……

天勤爸:下?間房唔似喎,仲以為係單人病房。

佢就一邊手畀我搾,一邊手拎住個罩。

(溫馨提示:個罩要吸實邊邊無空位先可以吸到氣的,就咁放享面上有空隙係吸更加透唔到氣,隊友們要注意啦,之後我係搶返自己拎,因為痛緊又唔好閉氣一吸差D焗死……)

複式洋房

40Weeks5Days

00:00

醫生帶住一隊助產仕衝左入黎,唔知Check咩,又問左一堆問題,我吸到WingWing地而家唔多記得問題細節了,應該都係咩名,身份證,有無敏感,唔好亂痾之類吧,個個帶住手罩都唔知邊個又同一時間講緊野又問問題,不停喝9

:醫生問你問題呀,你應下人啦!

:姑娘問緊你野呀!

:隻手唔好郁,唔好用力,量緊血壓呀!

:唔好亂痾唔好亂叫,留返D力!

:痛都要答人架,生仔係痛架啦!

等等等等……

*#@&%*#@%@#$^@我幾L時有唔答呀?!$*幾個人一齊講野聽得呢個又答得邊個呀?》*@#$%&&完全係撩交打Feel!(**$#

陣痛過了,就拉住天勤爸講:冷靜D,唔好嬲……

見到佢眼火已經爆晒出黎lu

之後醫生(應該係,因為著白色制服)同幾個助產仕唔知邊個就話:未穿水開左2

享下面撩幾撩:而家同你穿水。

就有堆暖苙苙既水衝左出黎,都幾多下。

醫生:胎水有D濁……………………

陣痛黎到吸氣好似聽到又記唔到佢講過乜,搞完一大輪,好快又一隊人走晒出去,熄埋燈咁有氣氛,間房又剩返我同天勤爸。

繼續痛下吸下氣,WingWing下,每次痛過一次就再更加痛一次,個肚實都不能再實,天勤爸話每次陣痛,個肚都變形!開姑慢慢:丫~~~~~慘叫起來,哈哈,已經盡量細聲啦,但真心控制唔到。果種痛係個肚越來越實腰越來越酸,實到一個點既時候條腰酸到硬晒梗晒,頭不由自主地向上拉,個身就不由自主咁扭(好似抽筋咁嗱到實晒),然後有種強大力量同隕石墜落地球一樣向下撞撞撞撞撞……

(網上D人又話似100M/超級嚴重搞肚痛/去到十級痛就=十條骨同時斷,完全唔係果回事!)

難為左天勤爸隻手畀我扯扯扯扯扯……

又不斷享隔離錯晒拍子咁重複叫:吸氣……呼氣……吸氣……呼氣……

(可能睇得劇集多。)

02:00

唔經唔覺掙扎左兩個鐘,有個助產仕走左入黎check下穿完水之後開左幾多度,就走左。(連想問係幾多?既機會都無……)

我繼續享床上面掙扎搏鬥,果種向下既撞擊硬度同力度不斷加大,每次墜落都控制唔到咁:丫~~~~~~~!!!

過左唔知幾耐又有個助產仕入黎又唔知Check D咩就順勢問下,

助產仕:頭先度過好快開左6度,做得唔錯呀,繼續放鬆就會開得快D

!)%&@#$&%*真係想請指教……如謂放鬆!#&$@*$%@_^&#%$

我:仲有幾耐?

助產仕:之前產前講座咪有講過囉,第一胎基本1個鐘頭開1度丫嘛。

之後又走左去……

我,肚裡面既天勤同埋天勤爸繼續享呢間咁有氣氛既房繼續努力。

03:00

已經越來越重擊了!其實最難頂既係無止境咁等落去,你唔知等到幾時。

天勤爸見到我咁,開始唔知講咩,連吸氣呼氣都唔識講,可能見到我扭曲到咁講黎都無用。

去到呢刻,記憶已經好模糊……

我:難怪……咁多人……寧願……捱一刀,都要……避開陣痛……真係……好難頂……

天勤爸:加油💪吸氣,呼氣,吸氣,呼氣……

過左一段時間

真係好重!好重!就黎頂唔順啦……

我:幫我問下姑娘打止痛針(因為爬過文,好似有止痛針)

天勤爸:下?

!(@$&@#&*!*$@&%*#$@*

我:幫我叫姑娘……

天勤爸:哦。

助產仕入左黎(好在係難得比較溫柔果個),問我咩事

我:可唔可以打止痛針?就黎頂唔順啦……

助產仕:頭先度過已經開左6度啦,都唔會用,岩岩1,2度就會用。

我心諗:唔L早講……

我:咁而家幾多度?

助產仕:咪都係6度囉,第一胎基本1個鐘頭開1度,之前係開得快,唔=而家開得快,再忍耐一下啦,已經做得好好啦,繼續放鬆D就開快D

之後又走左去……

過左一段時間

重擊!重擊!無止境的重擊!

忍唔住捉實天勤爸講:我!想!死!

天勤爸畀我捉住:加油💪吸氣,呼氣,吸氣,呼氣……

過左一段時間

醫生又帶左一隊人入黎,Check下機又Check下我。

醫生:呀太太!唔好再亂痾喇,仲未痾得架,BB頭仔有D腫喇。

乜我有痾B咩?!!!!!我係感覺到向下重擊,但係已經盡量防守…
即係你攪肚痛,都要忍,所以我唔知自己有痾啊?*#$&%^$*&@*

Check完一輪唔知咩野,又再放尿(係,之前應該放左1次,呢幾個鐘總共放左3次,但係我唔多記得時序,就係記得見到醫生一隊人就會放尿……)

醫生:BB仲未夠低,再等下。

助產仕對住天勤爸講:你見佢開始失控,發晒癲咁就噤鐘仔啦。

之後成隊人走左去……

04:00

都係天勤爸講返我知,因為當時我已經無晒時間觀念,雖然個掛鐘就係我對面

我:已經頂唔順啦!!

丫~~~~~!!!!!!!

一野超重超長既陣痛,我仲以為自己已經死L左!!襯個痛岩岩過,回都未回氣,拿拿聲叫天勤爸:……叫……姑……娘!

天勤爸:下?哦!係咪噤果個鐘呀。

*@#%^@*#$%呢一刻,我真係好想好想好想死,你地再快D切開我拎阿B出黎好好養大去。@#&^$$*&

我:係呀!

兩個助產仕入左黎:咩事噤鐘仔?

天勤爸:佢話頂唔順喎。

丫~~~~~!!!!!!!

助產仕:你真係咁想痾,而家畀機會你痾喇,痾2次唔到就繼續等。

講完之後就將張床變形,享床下半變出兩個腳踏,兩個手柄,然後就等陣痛過既時機拿拿聲埋位!

(好在之前唔算筋太梗,簡單黎講個動作就係亞洲蹲,不過瞓享到做,早講啦,咁就產前運動唔做深蹲,而做亞洲蹲!然後我就明白之前睇過D片入面個女人點解行行下都可以痾B,全靠由細練到大既亞洲蹲!)

助產仕:你要聽好指令,腳放呢到,搾實個柄撐起手㬹,下爬貼近心口,一陣開始陣痛既時候就要用力好似痾屎咁痾,一口氣起碼要痾10秒以上!一粒聲都唔可以出,專心痾!

心諗是旦啦,你地想點就點喇,目標只得一個:阿仔快D出世!

陣痛黎啦,痾~~~~~~~~~~~

唔覺以”En~~!左一粒聲,即刻畀助產仕鬧………………

*#&$*#^%!@$&!*@%^!(&$@

第一次試痾唔成功,要等下一次陣痛,呢個時候發現果個醫生已經入左黎,間房由兩個人多左唔知幾多個人……

第二次試痾,都唔成功!嗚呀!好驚丫,因為聽到BB心跳果部機享痾果時聲音弱左……!

醫生:BB位置唔夠低,你痾唔到,下次陣痛吸氣過!

幾個助產仕又一齊講野,我完全記憶唔到……醫生睇住D儀器,助產仕又放尿,今次佢地無一隊走左去,我估應該差不多啦。

放完尿,過左幾次陣痛之後,再一次埋位痾!

痾~~~~~~~

頂!痾左幾次都痾唔到!開始有D唔夠氣啦……

醫生:BB仲係唔夠低,但係要盡快出黎,要用吸盤,會陰切開。

幾個助產仕即刻好忙,首先的左天勤爸出去,又拎左D野黎簽名,又用布遮住下半身,又check呢樣,又走黎走去,我都唔知搞緊咩,因為換左個助產仕畀氣我吸,完全無空隙,吸到WingWing下……

醫生大叫:下次陣痛,用力向呢個位置痾!唔準痾出聲!一口氣10秒以上!

陣痛黎啦~~~

見到醫生拎住個銀色吸盤,個Size直經大概好似可樂罐咁大!

痾~~~~~~~~~~~

同一時間感覺到左邊被𠝹(唔算太痛)左一下,再塞(呢野仲痛又凍冰冰)個吸盤,幾個助產仕享到推個肚,又你一句佢一句咁講野,都係聽唔晒佢地講乜野,又係果D用力,唔好出聲,一口氣繼續痾等等……

同一次陣痛未過,第一次未痾得出,即刻深呼吸一下,再痾!

痾!!!!!!!!!!

助產仕:BB出世,520分!

一大舊暖笠笠又滑劣劣既野放左享我肚上面,但好快就畀人抱走左。

終於……所有重擊陣痛即時完結,個人鬆晒。

助產仕拎住天勤過黎,用雞雞對住我,問:BB係男仔定女仔?

我:男仔……

醫生:繼續吸氣,見暈出聲,而家要止血縫針。

我拎住個罩,望住近門口BB位果邊,助產仕同兒科醫生都忙緊,我好努力集中精神對焦住天勤,10個月過去,終於同呢個最熟悉的陌生人見面,其實呢一刻感覺仲係好唔真實。(唔知係咪吸氣吸到WingWing地有關)

助產仕走過黎對資料,話BB要去兒科病房。之後天勤就入左箱仔推走左……嗚哇!一面都無見過(剩係見過雞雞……😥)無得抱抱,無得同阿仔合照……

助產仕不停問我有無暈,開頭都唔知咩事,原來係我失左好多血,醫生止血搞左好耐,終於搞左個幾鐘終於搞掂,期間搞左咩我都無乜印象,吸氣吸到WingWing地……

終於成隊人走下一個走下一個,間房無晒人,而我就要留享產房到觀察。

佢地放返天勤爸入黎陪我,觀察到12點,無再失血先放返上產後病房。

12:00

上到產後房,好辛苦忍住痛過床,唔多唔少都有傷口,仲有子宮收縮痛,之後就畀人不停催我痾尿(要清一清,唔好漲住阻住子宮收縮)。原來生完仔個人真係會好虛……

住院呢幾日,都無落過地咁濟,輸左4包血,姑娘都唔畀我落床怕我暈,眼見其他媽媽生完果D個個都抱BB,而我個仔又享箱,我又唔落得床……辛苦天勤爸兩邊走,有影相拍片我睇!

直到出院果日,我先第一次餵奶!

大宅

回覆樓主:

好叻好犀利呀,仲可以記得咁清楚,
最緊要母子平安,健健康康

大宅

66272253 發表於 18-7-1 12:12
40Weeks5Days00:00
醫生帶住一隊助產仕衝左入黎,唔知Check咩,又問左一堆問題,我吸到WingWing地而家唔多 ...

好L詳細,多謝分享

大宅

回覆樓主

恭喜晒!睇完好擔心我都會甘痛苦

複式洋房

回覆樓主:

請問係邊間e院?

大宅

回覆樓主

好詳細呀!正!

別墅

amity2016 發表於 18-7-1 23:57
請問係邊間e院?

我估樓主係QE,因為產房在B4

男爵府

回覆樓主:

恭喜曬 你講亞洲蹲嗰度我笑咗 睇完你篇文章令我諗起嗰種刻骨銘心嘅痛楚 ,我都係公立醫院順產嘅, 不過我有少少唔同就係我胎位不正我要不斷屙番岩bb個頭仔位置先可以畀我順產,我痾左2個鐘姑娘先比我正常生個仔

複式洋房

回覆樓主:

多謝分享,睇到我又笑又咸...我而家仲有2個月,好鬼緊張tim

別墅

回覆樓主:

恭喜曬,真係好詳細

複式洋房

回覆樓主:

好好笑,好貼地,尤其係劃眉個下,條眉緊要過部電話。我下個月開刀生,好佩服順產媽媽。

複式洋房

回覆 66272253 的帖子

好偉大啊!睇到我哭哂!感激您的分享😘

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

好正
我都好想寫下分享
實在太難忘

複式洋房

回覆 amity2016 的帖子

QEH

複式洋房

回覆 littlefunpig 的帖子

記得就要快D寫丫,Pregnancy brain會令媽媽善忘,天勤而家3個月大,日日望住阿仔越來越可愛,腦裡的記憶和那個痛已經慢慢淡忘了。

大宅

66272253 發表於 18-7-6 11:48
回覆 littlefunpig 的帖子

記得就要快D寫丫,Pregnancy brain會令媽媽善忘,天勤而家3個月大,日日望住阿 ...

是啊,我年幾咋嘛,完全唔記得當時點痛 lu

大宅

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主

我都係QE 我四月生
好歷歷在目 好懷念
見到呀太太呢三個字好有共鳴
我好記得個醫生係咁叫「呀太太⋯呀太太」最後佢同我講既係「呀太太呀 你開唔哂呀 不如幫你安排開刀 」

別墅

回覆樓主

感同身受呀!特別係陣痛果部分
我個b都係吸岀黎,又係馬上落兒科房,岀院果日先第一次餵到奶

大宅

回覆樓主:

謝謝分享!

首頁

尾頁

跳至