婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

最憎99屈我屋企人。
前幾天阿囡發燒出疹入院,跟住佢就話:都唔知返去娘家野到d乜。其實未去我媽度時都有小小。
之後我忍唔住爆佢:你唔好姓賴啦,阿囡之前都有d疹,關我屋企人咩事。之後就嬲咗我。
仲有一次仲黑人憎,飲緊茶突然間話佢樓契俾我地收埋咗,叫我地攞返出黎,我地話俾返佢,之後佢唔信,叫我地去揾,仲言下之意話我地攞佢樓契就係想謀佢間屋。之後我忍不住又爆,都話係你度口啦。
尼d人真係把口成日得罪人,果然係地球上最討厭既生物。

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

李家小魔怪 發表於 18-7-12 12:52
我已經顛顛地,知要見佢前幾日,心情極差,完全唔識尊重人,成日當左係我奶奶,但根本就唔係我奶奶
...

頂住!唔好俾佢影響!見少D,同個女出去咪鬼理佢!

惡頂過奶奶!

禁止訪問

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

我老爺奶奶都好多。

近期比較過份:

1. 我個仔唱緊兒歌,the wheel on the bus, 唔知奶奶點樣聽到我個仔唱「媽媽鬧我」。我連忙更正。

2.食食下飯,正正常常,乜事都無發生,突然問我個仔:「媽媽有無打你」。我個仔答無,佢好無癮。

別墅

回覆樓主:

Deleted

洋房

前幾日聽到最銀耳,終於忍唔住同99開火嘅說話係:你地咁樣大教仔,你地教得好,我同你地挽鞋呀!
(我同99住左5年,個仔兩歲,我地教仔時,已經成日係度幫口,話唔係咁教架)

珍珠宮

我最唔鐘意佢對住我兩個女講,叫媽咪生返個細佬啦!我心諗,咁鐘意仔就唔好成日黎揾我兩個女。包生仔架乜而家?

仲有最討厭係背住我教我女,食啦,做啦,媽咪唔知架! 有無搞錯架,搞我女做啲野暪媽媽?佢將心比已啦!佢想唔想佢自已仔女做野暪住佢呀?呢個我真心好嬲同好唔鐘意!

大宅

crazypaper 發表於 18-7-14 18:48
我最唔鐘意佢對住我兩個女講,叫媽咪生返個細佬啦!我心諗,咁鐘意仔就唔好成日黎揾我兩個女。包生仔架乜而 ...

第一樣 我99試過幾次
係咁同我大女講 叫媽咪生個細佬俾你好唔好
平時就成日話仔女無所謂 健康就得
第2樣 就係我62試過
我平時都有俾大女食零食
不過果次係因為筒餅係我2姑奶個仔嘅,我唔鍾意個女無問過佢地就食,因為我覺得咁係無禮貌
點知我一行轉入房,我就見到我62鬼鬼鼠鼠拎住筒餅走去我女果邊,我即刻伸個頭去睇下,就見我62打開左個蓋,然後好細聲咁同我女講野,我女唔敢伸手去拎,而且佢咁岩見到我,我62見佢望住一個地方,佢一扭轉就見我望住佢,佢即刻扮晒野閂返個蓋就行開左

大宅

Viona928 發表於 18-7-14 14:34
前幾日聽到最銀耳,終於忍唔住同99開火嘅說話係:你地咁樣大教仔,你地教得好,我同你地挽鞋呀!
(我同99住 ...

我都好討厭呢樣
次次我教女,佢地幾個(我6299,加埋我個豬隊友)就又呵又氹,因為已經好多年,最近真係忍唔住,我99一加把口,我就話:點解我次次教女你都要加把口?點知佢都係唔收聲,跟住氹

伯爵府

mandychan1027 發表於 18-7-1 22:27
我自己一個人湊兩個女
大女好痴我,好多時咩都鍾意我幫佢/同佢一齊做
例如:佢會想我幫佢沖涼多過我老公幫 ...

我99一樣,有時我都會咁話佢,佢無聲出

大宅

回覆 kappei 的帖子

同感同感第一次見面就話我又肥又黑。
事實上她寶貝仔才是又肥又黑。。
經常夸自己仔女靚,還問我是不是。又贊自己靚,心想,你不如去選美啦!她好一般婦女咋。
最憎踩我家鄉,喜歡咩提及我媽媽,其實系比較。
我做咩又會扯自己的女兒比較。
我99可以最勁一日提及她寶貝女兒的名字300幾次。
最少就提及50幾次。
呢度有冇甘的99,我有時都會哭笑不得。。。

又話我的侄女生錯相,似男仔,我勁憎。。。關她咩事啊!我侄女只不過系2歲未到,男仔頭髮,勁可愛囉。
煮花膠比我食,但就話,我對你幾捨得。
。。。。多不勝數。。。。
覺得我99應該去做電台,真心可以馬拉鬆講野,而且冇邏輯,你講a,她講z....
句句戳心又膠。。

珍珠宮

mandychan1027 發表於 18-7-14 21:18
第一樣 我99試過幾次
係咁同我大女講 叫媽咪生個細佬俾你好唔好
平時就成日話仔女無所謂 健康就得
我而家會特登話: 我女好錫媽媽,唔會同媽媽講大話架,我女又受,佢會點頭回應。

複式洋房

ninachu 發表於 18-7-7 12:18
我99話阿女大左咁得意(2歲半),生多個仔,下個一定係仔

實情係我從來只打算生一個,係仔係女我 ...

佢地講嘢有時好唔負責任,由懷孕到生產,之後照顧係幾大工程,花幾多精神時間心血。佢地年紀大,講得唔好聽,兩腳一伸。餘下的工作就自己搞掂。小朋友正正常常就話慢慢捱,如果身體智力有其他問題,精神壓力更加崩潰。
純粹個人感覺,不喜勿插。

侯爵府

Yanyan_Gloria 發表於 18-7-15 22:33
佢地講嘢有時好唔負責任,由懷孕到生產,之後照顧係幾大工程,花幾多精神時間心血。佢地年紀大,講得唔好 ...

認同你講法,照顧小朋友心理同生理嘅壓力非常大,尤其是小朋友病,我擔心到幾日都瞓唔到,老公唔明白我擔心D咩,99玩孫一流,照顧就九流,所以阿女一直都係我自己湊,好彩我有工人分擔下家務

複式洋房

ninachu 發表於 18-7-16 00:18
認同你講法,照顧小朋友心理同生理嘅壓力非常大,尤其是小朋友病,我擔心到幾日都瞓唔到,老公唔明白我擔 ...

99上來玩下掂下,之後拍拍屁股就走人。有病嘅時候,又要氹又要出盡法寶,攪一輪先餵到藥,又要半夜三間成日起身,睇下退燒未,成晚好似訓左等於冇訓。雖然話照顧小朋友係父母嘅責任,但係久唔久咁病一病,壓力真係做人父母才知道。所以我希望6299唔好當全職媽媽在家唔工作就等於舒服,只係諗自己個仔出去返工養家,兩個都辛苦,只不過一個在外一個在內而已。

洋房

回覆樓主:

1,呀b唱歌,99會突然黑面大叫嘈夠未。
2,呀b講野。 99會話:甘多野講,成個8婆甘。
3 ,我最唔鐘意你(佢只鍾意姑9個女(4歲),但都會突然發din,兜巴星姑9女)

侯爵府

回覆樓主

D湯係煲比阿x (我老公名) 飲

子爵府

回覆樓主:

其實99講嘢十句有八句都un耳
唔un耳係得hello, bye bye, 食啦,呢幾句

因為佢講乜都係話人,唔係就有骨,一係就勁煩

首頁

尾頁

跳至