我的仁安開刀經過

after1717
|
6月尾響仁安開刀,join package 5日4夜,襯仲有記憶分享下先

由於第2日早上8點半開刀,所以前一晚就入定院。呢晚唔包落5日4夜個度。

響reception 交左入院信文件,睇完入院video及聽完講解就有人帶我地上去病房。

仁安3樓5樓都係產科,我就住3樓4人房。去到3樓,我地就入房見姑娘,聽講解,亦會問你bb食咩奶粉。我本身諗住揀hipp, 點知無提供,只好揀其他。同時間,有另一位姑娘入黎幫手抽血,最後會幫你剃bikini 位毛毛同聽bb心跳。搞完哂就pass 我地比另一位姑娘,佢帶我去待產房聽bb心跳,今次要聽半個鐘。聽完佢就幫手帶我地去床位及介紹床位既設施。

我床位咁岩靠近窗邊及廁所,方便及舒適之後落左樓下餐廳食晚餐。本身想出去食,但原來離開醫院要問醫生,所以費事煩就留響醫院canteen 食。食完就返去病房用仁安d消毒沐浴露沖涼,沖完睇陣電視就訓覺同禁食,直到第2朝手術。

待續。。。

JD930    發表於 18-8-31 08:43
小熊珠
|
謝分享,因為都考慮緊仁安,多謝你既資訊
YokiChan913
|
after1717 發表於 18-7-1 22:34
6月尾響仁安開刀,join package 5日4夜,襯仲有記憶分享下先

由於第2日早上8點半開刀,所以前一晚 ...

thx
Michal
|
after1717 發表於 18-7-1 22:34

由於第2日早上8點半開刀,所以前一晚 ...

第緊part 2!多謝分享!
after1717
|
(Part 2)

早上7點有姑娘量血壓,之後我就換埋套手術袍個d,等8點半手術。
7點9左右,醫生上黎話突然有個緊急手術,要做左先,之後先到我,問我有無擇時辰,我話無。醫生都有話唔好意思,大約9點幾就到我。一路等,等到10點幾終於都到我,之後就過床落手術室。

本身產房手術室應該響3樓,但唔知點解我被推左去另一層既手術室,所以要撘lift。我老公就響手術室外面等 (佢無入產科睇生產)。入到手術室前既準備室standby ,等左陣就被推入左去手術室。我自己覺得響撘lift 過程同準備室standby既時間係最緊張
pussykat
|
我前一晚有離開醫院食“最後的晚餐”,但醫生同醫院都比喎?
Littledickdick
|
3/F 係產房for 順產
手術室在1/F
bbbchoco
|
我前ㄧ晩直頭番左屋企訓 第二朝6點幾先番去
kmbb519
|
pussykat 發表於 18-7-2 10:52
我前一晚有離開醫院食“最後的晚餐”,但醫生同醫院都比喎?

無話唔比 不過樓主費事問醫生
pussykat
|
kmbb519 發表於 18-7-2 12:49
無話唔比 不過樓主費事問醫生

我仲記得前一晚出去食飯加crazy shopping, 醫院打電話催我返去
freshrose
|
after1717 發表於 18-7-2 10:50
(Part 2)

早上7點有姑娘量血壓,之後我就換埋套手術袍個d,等8點半手術。

手術室係1/F , 3/F 係順產
BabyCiu
|
好好嘅分享期待Part3
tinker_bell
|
多謝分享,等緊後續^^
wiwiki
|
多謝分享 期待後續
RubyYu07
|
多謝分享!期待後續!
janicepoon0207
|
Wait part 3
Rachely0123
|
痛嗎 我都準備仁安開刀 好驚驚
haha748494
|
多謝分享,你依家坐緊月,要多D休息喇。
YokiChan913
|
after1717 發表於 18-7-2 10:50
(Part 2)

期待part3
after1717
|
(Part 3)

入到手術室我勁緊張,而入面又勁凍,我個身不斷響度震。之後就有姑娘幫我貼d測量儀器響身,同時間,麻醉師就響手背插針 (係痛的)。之後姑娘就協助我卷縮身體,麻醉師就響我背脊打麻醉 (又係痛的, 我個身更加震)。麻醉師發現我勁震,之後用暖風機暖住我。

手術就隨之開始,我feel 到醫生響我個肚開刀,不過一d都唔痛。之後醫生不斷響我個肚入面搞黎搞去,感覺到d內臟不斷被人扯黎扯去咁,唔係咁舒服。之後麻醉師幫手㩒我個肚,隔一陣就聽到bb喊聲,感動到喊。醫生同d姑娘係咁話bb雙眼皮好深,眼好大,搞到我更感動。隔一陣,姑娘就拎bb黎同我影相,又係勁感動。由感覺到開刀至影相既過程我估大約5-10分鐘。最後bb就會推出去見家人影下相咁。而醫生就會整埋聯針個d,大約15分鐘。過程中,可能因為麻醉引起既不適,我嘔左幾次。搞掂哂之後我就被推到準備室等返上病房,等候期間,又嘔左幾次。

上到病房,精神加身體都好累,就訓覺啦。

JD930    發表於 18-8-31 08:44