請問順產係咪通常要剪陰?

thanksgivingbb
|
有沒有情況可以不用剪?或者係有沒有什麼方法可以避免要剪陰?謝謝
dadamama0615
|
thanksgivingbb 發表於 18-7-2 10:40
有沒有情況可以不用剪?或者係有沒有什麼方法可以避免要剪陰?謝謝

吾剪bb都出到就吾洗剪 我仔大隻b 吾剪出吾到
|
dadamama0615 發表於 18-7-2 10:53
吾剪bb都出到就吾洗剪 我仔大隻b 吾剪出吾到

謝謝你,請問有沒有麻醉?定已經痛到唔洗麻醉?新手,好多嘢唔識,麻煩哂
dadamama0615
|
thanksgivingbb 發表於 18-7-2 11:05
謝謝你,請問有沒有麻醉?定已經痛到唔洗麻醉?新手,好多嘢唔識,麻煩哂
...

佢會同你講打麻醉 個時佢話我剪啦 同佢剪個下係同步冇乜感覺 聯針佢都話打麻醉 但我吾覺得有 聯針仲痛過生 個人認為
|
dadamama0615 發表於 18-7-2 11:10
佢會同你講打麻醉 個時佢話我剪啦 同佢剪個下係同步冇乜感覺 聯針佢都話打麻醉 但我吾覺得有 聯針仲痛過生 ...

謝謝你
Sincere0855
|
thanksgivingbb 發表於 18-7-2 10:40

已經痛到唔知佢剪左,個人都覺得聯針好痛
ipcs
|

剪唔剪係助產士決定,如果唔夠位出就會剪,我生2個都要剪,剪左都唔覺痛,我仲問護士剪左未,傷口有幾痛就視乎縫針手勢同剪嘅位置喇。我第一胎剪完傷口勁痛,要搵水泡坐足2個多星期,第二胎剪完傷口無咩點痛,上左產後房已經可以就咁坐。
kaman0617
|

正常情況下唔會剪,除非你生唔出助產士會睇情況決定!
|
Sincere0855 發表於 18-7-2 11:36
已經痛到唔知佢剪左,個人都覺得聯針好痛

|
ipcs 發表於 18-7-2 11:50
剪唔剪係助產士決定,如果唔夠位出就會剪,我生2個都要剪,剪左都唔覺痛,我仲問護士剪左未,傷口有幾痛就 ...

謝謝你,希望好彩唔好咁痛
candywyk
|

我係冇剪,我諗剪唔剪係睇醫生/助產士既決定,唔夠位生多數都會剪,因為唔剪好大機會爆,我係私家生的
|
kaman0617 發表於 18-7-2 11:50

咁就好,要剪真係覺得好痛
|
candywyk 發表於 18-7-2 12:10
我係冇剪,我諗剪唔剪係睇醫生/助產士既決定,唔夠位生多數都會剪,因為唔剪好大機會爆,我係私家生的
...

謝謝你
jlht
|
我打左無痛..所以剪個下咩都FEEL唔到 我諗BB大既話就要剪
|
jlht 發表於 18-7-2 12:12
我打左無痛..所以剪個下咩都FEEL唔到 我諗BB大既話就要剪

咁你聯針痛唔痛?會不會私家生無咁痛?起碼可以係自己選定的醫生做?
kaman0617
|
thanksgivingbb 發表於 18-7-2 12:16
咁你聯針痛唔痛?會不會私家生無咁痛?起碼可以係自己選定的醫生做?

我有剪,有麻醉都係痛,聯針都係痛(熟手醫生幫我剪同聯),頭2星期痛到行同坐都非常痛苦,差唔多成個月先叫唔再痛啦!
醫院生完會問你搵唔搵復康姑娘上門睇BB情況同跟進媽媽傷口($80/次),我就話要⋯我覺得係需要,你有咩唔明或者BB有咩狀況佢都會比意見你!
|
kaman0617 發表於 18-7-2 12:32
我有剪,有麻醉都係痛,聯針都係痛(熟手醫生幫我剪同聯),頭2星期痛到行同坐都非常痛苦,差唔多成個月先 ...

謝謝你
KAVEN
|
kaman0617 發表於 18-7-2 11:50
有冇可能唔剪?幾細粒BB個頭都超過小妹妹彈性限度啦!有人唔剪自然烈咁樣連針好難同唔好睇
kaman0617
|
KAVEN 發表於 18-7-2 12:35
有冇可能唔剪?幾細粒BB個頭都超過小妹妹彈性限度啦!有人唔剪自然烈咁樣連針好難同唔好睇 ...

唔係個個需要剪,我個B含氣量跌緊,可能經驗同情況睇得出我跟本生唔出所以叫左醫生來幫我吸出來,而家個下面應該有疤痕掛,因為我摸到又問過我老公!
剪一定比自然烈開好,自然烈會烈到菊花個到仲慘!
KAVEN    發表於 18-7-2 12:59
KAVEN    發表於 18-7-2 12:59
yvonne520
|
好多人都話已feel唔到痛